Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σ/ν για την ιδιωτική ασφάλιση

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σ/ν για την ιδιωτική ασφάλιση

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σ/ν για την ιδιωτική ασφάλιση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 259 ΦΟΡΕΣ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εισήχθη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κ.α. διατάξεις»


Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εισήχθη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κ.α. διατάξεις»

Την κάλυψη των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» και της «Κομέρσιαλ Βάλιου» (που έκλεισαν) σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 70% εξασφαλίζει το νομοσχέδιο, επισήμανε με έμφαση ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Επίσης υπεραμύνθηκε της διάταξης που προβλέπει την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τονίζοντας ότι η ΤτΕ με την εμπειρία και το κύρος της είναι ο κατάλληλος φορέας για να διαδραματίσει αποτελεσματικά αυτό το ρόλο.

Κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου απαντάει σε τέσσερα μεγάλη ερωτήματα που αφορούν:

- την επιθυμητή αρχιτεκτονική στον χρηματοοικονομικού τομέα. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός τόνισε ότι επελέγη το συγκεκριμένο μοντέλο εποπτείας έναντι εκείνων των ακραίων (Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ) τα οποία ευθύνονται για την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι καλύπτεται το κενό των γκρίζων ζωνών στο οποίο ακροβατούσε η εποπτεία.

- στις πρόνοιες για τις εταιρείες που κλείνουν. Δημιουργείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής, καλύπτεται το έλλειμμα που υπήρχε κι έτσι προστατεύεται ο χώρος της ασφαλιστικής αγοράς ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται εγκατάσταση επόπτη

- στην αντιμετώπιση ενός κρίσιμου προβλήματος που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο της «Ασπίς Πρόνοια» καθώς πρώτη φορά δημιουργείται ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο

- στην αναγκαιότητα οργάνωσης της εποπτείας με την δημιουργία του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Μάριος Σαλμάς επισήμανε ότι θα ήθελε το κόμμα του να σταθεί θετικά στο νομοσχέδιο, το εμποδίζει όμως το γεγονός ότι μόλις τα δύο κεφάλαια του νομοσχεδίου ασχολούνται με τον τίτλο του περί της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ τα άλλα δύο είναι «άσχετα» προς αυτό. Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι η πολλοστή φορά που εισάγει τα νομοσχέδια με τρόπο γρήγορο και αποσπασματικό στη Βουλή.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο κ. Σαλμάς διαφώνησε με την διάλυση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης επισημαίνοντας πως άργησε μεν να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όμως από το 2008 και μετά παρήγαγε αποτελέσματα (κλείνοντας οκτώ ιδιωτικές ασφαλιστικές και επέβαλλε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκ. ευρώ στις εταιρείες).

Επίσης ανέφερε ότι επί δεκαπέντε μήνες απαξιώνεται το χαρτοφυλάκιο της «Ασπίς Πρόνοια» και της Κομέρσιαλ Βάλιου ενώ η ρύθμιση δεν βοηθά τους ασφαλισμένους αφού δεν εγγυάται το κεφάλαιό τους παρά μόνο το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Αναφορικά με την διάταξη για την ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων ανέφερε ότι ενώ δημιουργήθηκαν χρέη 1,6 δις το τελευταίο οκτάμηνο με παράνομες δαπάνες, η κυβέρνηση ζητεί τη νομιμοποίησή τους.

Ο Α. Τζέκης εκ μέρους του ΚΚΕ είπε ότι για το κόμμα του δεν είναι ζήτημα εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά γιατί να υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση προς όφελος των εταιρειών και πρόσθεσε πως ξεκινά από το σημείο αυτό για να εκφράσει την αντίθεσή του συνολικότερα στην διαχρονική πολιτική που ασκείται με την απαξίωση του δημόσιου τομέα στον κλάδο της Υγείας και τον τομέα της ασφάλισης και η ενίσχυση της ιδιωτικής παρέμβασης.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης διαπίστωσε ότι η μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ είναι μεν λογική, γίνεται όμως χωρίς να ελεγχθούν τα αίτια τα οποία οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα γεγονός - όπως εκτίμησε - που αποτελεί το κύριο πρόβλημα του νομοσχεδίου. Ακόμη μίλησε για ευκαιριακή ρύθμιση για τις εταιρείες Ασπίς και Κομέρσιαλ Βάλιου υπό την πίεση των γεγονότων.

Ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η γενική εικόνα που διαμορφώνεται είναι: αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, υπονόμευση του αναδιανεμητικού τους χαρακτήρα, ενίσχυση του κεφαλοποιητικού τους χαρακτήρα και σταδιακή απόσυρση από την ιδέα της τριμερούς χρηματοδότησης και ιδιωτικές δαπάνες υγείας πολύ υψηλές. Ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στα σημεία που αφορούν τους ασφαλισμένους των δύο εταιρειών που έκλεισαν, χαρακτηρίζοντάς τα «προβληματικά».

Κατά την παρέμβασή της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου διερωτήθηκε ποιο είναι το μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα διαπιστώνοντας αποκλίσεις από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της.

Διατύπωσε και επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Τράπεζα της Ελλάδας είναι όντως ο αυτόνομος εκείνος φορέας που μπορεί να ασκήσει εποπτεία, αφού «ο τρόπος που έκανε την εποπτεία στον τραπεζικό σύστημα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός». Χαρακτήρισε ακόμη «δυσάρεστο» και «προβληματικό» να νομιμοποιούμε παρανομίες στον τομέα της Υγείας, αναφερόμενη στην διάταξη για την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10