Αύριο στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες για φάμπρικα εξαπάτησης ηλικιωμένων

Αύριο στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες για φάμπρικα εξαπάτησης ηλικιωμένων

Αύριο στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες για φάμπρικα εξαπάτησης ηλικιωμένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1173 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούνται για 9 περιπτώσεις απάτης και 37 απόπειρες

Για εννέα περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και 37 απόπειρες, τις οποίες φέρονται να διέπραξαν από πέρυσι έως φέτος στο νησί μας αποκομίζοντας όφελος άνω των 130.000 ευρώ, κατηγορούνται η 50χρονη Βουλγάρα και ο 57χρονος Έλληνας σύντροφός της που συνελήφθησαν προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ως μέλη του «κυκλώματος» εξαπάτησης ηλικιωμένων μέσω τηλεφώνου!

Οι δύο συλληφθέντες κρατούνται προκειμένου αύριο το πρωί να περάσουν διαδοχικά, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης τους κ.κ. Αναστάσιο Διάκο και Φώτη Ρωμαίο αντίστοιχα, την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ, από κοινού. Στην ίδια δε δικογραφία που έχει σχηματιστεί φέρεται να εμπλέκεται και η 23χρονη κόρη της αλλοδαπής συλληφθείσας η οποία και βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος Έλληνας στην προανακριτική του κατάθεση, αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και δηλώνει άγνοια για το τι έκανε η 50χρονη σύντροφός του, την οποία, όπως είπε στους αστυνομικούς, «απλώς τη μετέφερε σε διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου προκειμένου να βρει δουλειά που έψαχνε». Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκείνος περίμενε στο αυτοκίνητό του έως ότου τον ειδοποιούσε εκ νέου να την παραλάβει.
Από την πλευρά της η 50χρονη παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως επρόκειτο για «κύκλωμα» που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στην περιοχή μας. Όμως τόνισε ότι «αναγκάστηκε να συνεργαστεί μαζί τους, διότι γνώριζαν πράγματα τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της και φοβόταν».

«Ζήτησα βοήθεια από τον αδελφό αστυνομικού»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η 50χρονη αλλοδαπή είπε στην προανακριτική κατάθεσή της πως ήρθε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Ρόδο πριν από οχτώ χρόνια και τα πρώτα τέσσερα απασχολούνταν φροντίζοντας ηλικιωμένα άτομα στο νησί μας. Έπειτα εργάστηκε σε ξενοδοχείο όπου γνωρίστηκε με τον 57χρονο και αποφάσισαν να ζήσουν μαζί και στη συνέχεια δούλεψε σε οίκο φροντίδας ατόμων με προβλήματα αλλά και σε εστιατόριο του νησιού μας. Όλα πήγαιναν καλά, όμως με την πανδημία άρχισε να ψάχνει δουλειά και τότε μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης η οποία ήταν γραμμένη στη Βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με την οποία ζητούσαν άνδρες ή γυναίκες να εργαστούν στην Ελλάδα. Πράγματι η 50χρονη είπε ότι έστειλε τα στοιχεία της και εκείνοι επικοινώνησαν μαζί της λέγοντας της πως είναι από τεχνική εταιρεία που ασχολείται με αναπηρικά αμαξίδια και άλλα τεχνικά ζητήματα και πως από εκείνην ήθελαν να παίρνει μόνο την προκαταβολή από την όποια παραγγελία θα γινόταν στην Ελλάδα. Από τα ποσά αυτά η 50χρονη, της είπαν πως θα κρατούσε το 10% και τα λοιπά χρήματα θα τους τα έστελνε στη Βουλγαρία.

Όλα αυτά έγιναν στις αρχές του 2020 και αρχικά η 50χρονη είπε ότι έδειξε προθυμία και μάλιστα τους είπε ότι μπορεί να τους βοηθήσει να βρεθούν πελάτες καθώς και η ίδια έχει σχέση λόγω της προηγούμενης εργασίας της με άτομα με αναπηρίες. Οι άνθρωποι της «εταιρείας» που της μίλησαν όμως της είπαν πως δεν θέλουν τίποτε περισσότερο από αυτό που της ζήτησαν. Η 50χρονη τους είπε ότι θέλει να το σκεφθεί και όταν την πήραν ξανά τηλέφωνο τους αρνήθηκε. Οι ίδιοι όμως επέμεναν και ένα μήνα αργότερα επικοινώνησαν και πάλι μαζί της και της είπαν για τα παιδιά της που βρίσκονται στη Βουλγαρία, ότι θα δουλεύει για αυτά και πως το μόνο που έχει να κάνει είναι να σηκώνει το τηλέφωνο όποτε την καλούν και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Η αλλοδαπή είπε στην προανακριτική της κατάθεση πως τότε κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, φοβήθηκε πολύ για την οικογένεια της και τότε σκέφθηκε έναν γνωστό της στη Βουλγαρία που ο αδελφός του είναι αστυνομικός. Επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να τη βοηθήσει μιλώντας με τον αδελφό του τον αστυνομικό ώστε να την συμβουλεύσουν τι να κάνει. Ουδέποτε, όπως η ίδια κατέθεσε, επικοινώνησε ο γνωστός της ή ο αδελφός του μαζί της και λίγες ημέρες αργότερα της έγινε το πρώτο τηλεφώνημα από τα μέλη του «κυκλώματος» και της ζήτησαν να πάει στην Παλιά Πόλη και να παραλάβει μία τσάντα. Η 50χρονη Βουλγάρα είπε ότι δεν ήθελε να πάει, όμως φοβήθηκε και πως την ημέρα εκείνη μαζί της βρίσκονταν και η κόρη της.

Ακολούθησαν και άλλες τέτοιες «παραλαβές» ενώ ερωτηθείσα για το τι έκανε με τις τσάντες, η αλλοδαπή απάντησε ότι της πήρε και τις πήγε στη Σόφια όπου τηλεφωνικά τις υπέδειξαν να τις αφήσει σε ένα κάδο δίπλα από τα ΚΤΕΛ. Στην πατρίδα της είπε η 50χρονη έμεινε αρκετό διάστημα κατά το οποίο τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν μαζί της για να της δείξουν ότι γνώριζαν τις κινήσεις της. Στις 12 του μήνα η 50χρονη επέστρεψε στη Ρόδο και τότε επικοινώνησε μαζί της αυτός από το «κύκλωμα» και της είπε «να πιάσει δουλειά ώστε να βγάλει κανένα 20άρικο και δεν θα την ξαναενοχλήσει». Η αλλοδαπή είπε πως παρέλαβε τρεις τσάντες από τότε έως τη σύλληψή της.

Πώς συνελήφθησαν και το ύψος της απάτης
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, η εξάρθρωση του βραχίονα στη Ρόδο επετεύχθη το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν -αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα- να εντοπίσουν τους συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι, οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
350 ευρώ και
2 κινητά τηλέφωνα.
Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Είχαν συγκεκριμένους «ρόλους»
Όπως διακριβώθηκε, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών. Στη Ρόδο, δραστηριοποιούνταν τα περιφερειακά μέλη, με κύρια αποστολή την επιτήρηση των θυμάτων, την είσπραξη – συλλογή των χρηματικών ποσών και την παράδοση αυτών στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης, με έδρα το εξωτερικό, αρχικά προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα.

Ακολούθως, με τη βοήθεια συνεργών που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα, τους έπειθε να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος των συγγενών τους. Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη βασιζόμενη σε σχετικές καταγγελίες, μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, ενδελεχή ανάλυση στοιχείων και συσχετισμό συναφών υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν -9- τετελεσμένες απάτες και -37- απόπειρες, τις όποιες διέπραξαν το διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων