Νίκος Μπόνης: Το λιανεμπόριο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του

Νίκος Μπόνης: Το λιανεμπόριο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του

Νίκος Μπόνης: Το λιανεμπόριο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 375 ΦΟΡΕΣ

Μερική ικανοποίηση για το άνοιγμα της σεζόν

Να σταθεί στα πόδια του είναι ο πρωταρχικός στόχος που θέτει ο εμπορικός κόσμος (και) της Ρόδου καθώς δεν υπάρχει περίπτωση «να βγάλει τα σπασμένα», μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε με το παρατεταμένο lockdown και τους περιορισμούς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ) και Γενικό Γραμματέα της ΕΣΕΕ κ. Νίκο Μπόνη, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες εξέφρασε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα της σεζόν.

Καταρχάς, κληθείς ο ίδιος να περιγράψει πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή για το λιανεμπόριο στη Ρόδο, δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ξεκίνησε η φετινή σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να ξεκινήσει τόσο γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά, μας βρίσκει έτοιμους ώστε μόλις φθάσουν αρκετοί τουρίστες στη χώρα μας, με το καλό, να έχουμε τις ανάλογες πωλήσεις. Πιστεύουμε ότι θα πάει πάρα πολύ καλά η σεζόν, αυτά τα μηνύματα έχουμε. Θα είναι δύσκολα στην αρχή σαφώς αλλά μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η πρώτη πτήση ήρθε πρώτη Ιουνίου ενώ φέτος οι πρώτες πτήσεις έφθασαν στον τόπο μας 13 Μαΐου. Όλο αυτό σημαίνει ότι η σεζόν μετακυλύεται νωρίτερα απ’ ό,τι πέρυσι».

Οι προσδοκίες
Όσο για το τι προσδοκούν αυτή τη στιγμή οι έμποροι, ο κ. Μπόνης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Να βγάλουμε τα σπασμένα δεν υπάρχει περίπτωση! Αυτή τη στιγμή, το λιανεμπόριο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Έχουμε άμεση ανάγκη τη βοήθεια της πολιτείας, ακόμα και τώρα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να σταθεί πάνω από το λιανεμπόριο διότι μην ξεχνάμε ότι το λιανεμπόριο, όπως και η εστίαση αλλά και άλλοι κλάδοι, είχανε μία ανεπανόρθωτη ζημιά, άνοιγαν-έκλειναν. Αλλά εμείς είχαμε και εμπόρευμα το οποίο έπρεπε να αγοράσουμε και το οποίο δεν πουλήθηκε γιατί ήμασταν κλειστά».

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι αυτός είναι και ο λόγος που έκαναν μία επίσκεψη πριν δέκα ημέρες στον Υπουργό Ανάπτυξης, μαζί με τον Υφυπουργό, τον κ. Τσακίρη, καθώς έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αντίστοιχο αλλά όχι ακριβώς το ίδιο με το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον τουρισμό και για τους εστιάτορες. Αυτό ήταν μία πρόταση που είχαν επιμεληθεί οι ίδιοι τον Ιανουάριο την οποία επικαιροποίησαν αλλά για να είναι εφικτή και να γίνει δεκτή και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς-μια και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ-θα έχει βάση την ένδυση-υπόδυση και άλλους μικρούς κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Από το Υπουργείο τους είπαν ότι θα το εξετάσουν και περιμένουν μία απάντηση. «Αυτό θα είναι μία πολύ μεγάλη βοήθεια για το λιανεμπόριο, όχι μόνο το τοπικό αλλά για όλη την Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος του ΕΣΡ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ», είπε ότι οι ενστάσεις δεν έχουνε εξεταστεί ακόμη και αυτές που θα γίνουν σίγουρα δεκτές είναι από τους εστιάτορες στην κατηγορία 2 ενώ έπρεπε να είναι στην κατηγορία 4. Αυτό είχε γίνει βέβαια πριν κλείσει το πρόγραμμα. Δεκτές θα γίνουν οι ενστάσεις που απορρίφθηκαν για κάποιο λόγο της Επιτροπής. Δεν θα γίνουν δεκτές αυτές που είναι κάτω από τη βαθμολογία και τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή.

Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να στείλουν τον ηλεκτρονικό φάκελο ώστε να γίνει ο τελικός έλεγχος ενώ όσον αφορά την καταβολή των χρημάτων την υπολογίζουν στα τέλη του μήνα, το αργότερο αρχές του Ιουνίου.
Όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, έχουν κλείσει τον κύκλο τους, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την έβδομη να είναι η τελευταία, και γι’ αυτό ζητούν τη βοήθεια επανεκκίνησης που τη χρειάζονται τώρα. Έχουν τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι θα το εξετάσει γιατί τα χρήματα είναι αρκετά και θα πρέπει να πάρουν τις αντίστοιχες εγκρίσεις.

Σχετικά με τις επιταγές, συνεχίζονται οι παρατάσεις αλλά θα σταματήσει τον επόμενο μήνα σύμφωνα με την εικόνα που έχουν και θα φθάσουν σε ένα σημείο που θα πρέπει να πληρωθούν, κάτι όμως που είναι πάρα πολύ δύσκολο επειδή αγόρασαν εμπόρευμα οι περισσότεροι στην ένδυση-υπόδηση που είναι εποχικό και αμέσως μετά έκλεισαν.

Οπότε, όλο αυτό το εμπόρευμα αναγκαστικά έμεινε στις αποθήκες, μάλιστα πολλοί αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν αποθήκες για να μεταφέρουν το εμπόρευμα αφού τώρα έχουμε ζέστη και βέβαια δεν μπορούν να πουλήσουν τα χειμερινά ρούχα και παπούτσια.

Όσο για το πώς βλέπουν να διαμορφώνεται η αγορά, ο κ. Μπόνης είπε ότι υπήρξε μία φυγή των αλυσίδων, των μη ντόπιων καταστημάτων δηλαδή, και ο λόγος είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι ένα κατάστημα δεν πάει καλά, δεν βγάζουν χρήματα, αποεπενδύουν και φεύγουν.

Τα δικά μας καταστήματα κατά βάση θα μείνουν ανοιχτά, εκτός από αυτά τα οποία θα αναγκαστούν, λόγω αδυναμίας πληρωμής, είτε να αλλάξουν χέρια είτε να περάσουν στις επόμενες γενιές και αυτό γίνεται δυστυχώς, Είπε, ακόμη, ότι παρατηρείται όσα καταστήματα κλείνουν να γίνονται είτε σουβλατζίδικα είτε καφετέριες, τονίζοντας ότι δεν έχει κάτι με τον κλάδο της εστίασης ή της καφεστίασης, απλώς χαλάει και αυτός όταν ανοίγουν τόσα πολλά μαγαζιά.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ δεν πιστεύει ότι θα έχουμε άλλες ανακατατάξεις αυτή την περίοδο μιας και ξεκινάει η σεζόν που θα είναι καλή για τα δεδομένα. Ίσως μετά το κλείσιμο της σεζόν εκεί να δούμε κάτι που μπορεί να μην μας αρέσει.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009