«Έφυγε» σε ηλικία 109 ετών η ξακουστή «Κρασαΐνα», η γιαγιά Σεβαστή Αλαβέρα από την Αντιμάχεια

«Έφυγε» σε ηλικία 109 ετών η ξακουστή «Κρασαΐνα», η γιαγιά Σεβαστή Αλαβέρα από την Αντιμάχεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2175 ΦΟΡΕΣ

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου της αγαπητής συμπολίτισσσάς μας Σεβαστής Αλαβέρα, της γνωστής σε όλους μας «Κρασαϊνας» από την Αντιμάχεια σε ηλικία 109 ετών.

Η γιαγιά Σεβαστή γεννήθηκε στην Αντιμάχεια στις 16 Ιανουαρίου του 1913 και ήταν όρθια και ακμαία μέχρι πρότινος (τρεις μέρες μόνο έμεινε στο κρεβάτι από αδυναμία- ενώ καταλάβαινε τα πάντα έχοντας μυαλό «ξυράφι» μέχρι το τέλος- και ξεκουράστηκε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αντιμάχεια, εργάστηκε κατά την κατασκευή του παλαιού αεροδρομίου από τους Ιταλούς κι έμαθε καλά την Ιταλική γλώσσα, εργάστηκε ακόμη στην επεξεργασία σφουγγαριών στην Κάλυμνο.

Παντρεύτηκε το 1938 τον αείμνηστο Νίκο Αλαβέρα και απέκτησε 4 παιδιά (3 κόρες κι ένα γιο), 9 εγγόνια, 16 δισέγγονα και 9 τρισέγγονα.

Με τον σύζυγό της ξενιτεύτηκαν για κάποια χρόνια αρχικά στη Ρόδο και στην συνέχεια για περίπου δέκα χρόνια στην Αυστραλία κάνοντας διάφορες δουλειές.

Επέστρεψαν στην Αντιμάχεια τη δεκαετία του ’70 ως συνταξιούχοι.

Η γιαγιά Σεβαστή ήταν μια πολύ δυναμική και εξωστρεφής γυναίκα (η φίλη Σέβη Συνεσίου την φώναζε «η Μελίνα της Αντιμάχειας»), πάντα σε κίνηση, εξυπηρετική, πρόσχαρη, συμπονετική και πάνω απ’ όλα μερακλίνα «στω μερακλήδων τα χαρτιά είμαι κι εγώ γραμμένη…» όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

«Μερακλής δεν γίνεσαι, γεννιέσαι». Πάντα ήταν μέσα στα όργανα και στο χορό. Από τις ξακουστές χορεύτριες της Αντιμάχειας. Συμμετείχε σε όλα τα γλέντια και τα πανηγύρια της Αντιμάχειας και όχι μόνο.

Έλαβε μέρος επίσης σε όλες τις παραδοσιακές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού συλλόγου Αντιμάχειας «η Πρόοδος», ιδιαίτερα στις δυο θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε με μεγάλη επιτυχία η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου με τίτλο «τα προυκιά» και ο «γάμος» της Χρουσής» που εμπνεύστηκαν έγραψαν και σκηνοθέτησαν οι αδελφές Ιφιγένεια και Διονυσία Αλαβέρα*.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 στις 5μμ στο Κοιμητήριο του Τιμίου Σταυρού Αντιμάχειας.

*Στο βίντεο η γιαγιά Σεβαστή χορεύει τον αγαπημένο της «Αντιμαχείτικο μπάλο» με τον αξέχαστο Αντιμαχείτη μερακλή Δημήτρη Συνεσίου.

Πηγή: aegeanews.gr

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα γίνει στην Κω

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθούν οι γονείς του βρέφους που πέθανε στην Κω

Συγκλονίζει ο θάνατος βρέφους στην Κω

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο