Δρομολογούνται λύσεις για τις δομές ψυχικής υγείας

Δρομολογούνται λύσεις  για τις δομές ψυχικής υγείας

Δρομολογούνται λύσεις για τις δομές ψυχικής υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 398 ΦΟΡΕΣ

Το νοσοκομείο της Ρόδου επισκέφθηκε χθες η υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη που αναδείχθηκε από την περίοδο της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενισχύσει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στη Ρόδο και σε άλλη νησιά του νομού μας, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε κατά την παρουσία της στην περιοχή μας αυτές τις ημέρες, η Υφυπουργός αρμόδια για τα θέματα αυτά, κα Ζωή Ράπτη.

Μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε η ίδια στο Δημαρχείο, το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή βεβαίως του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, καθώς και άλλων αρμοδίων της Αυτοδιοίκησης, την Κυριακή μετέβη στο Καστελόριζο ενώ χθες, αργά το μεσημέρι, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου και ειδικότερα την ψυχιατρική κλινική.

Στη συνέχεια, προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τη στήριξη των δομών ψυχικής υγείας στο νησί, με τη συμμετοχή του Διοικητή του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, κ. Γρηγόρη Ρουμάνη, όπως και του υπόλοιπου Διοικητικού Συμβουλίου, των βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Bασίλη Υψηλάντη και Iωάννη Παππά, της Αντιπεριφερειάρχη κας Χαρούλας Γιασιράνη, των Διευθυντών της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρσσίας, του Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Σάββα Καραταπάνη καθώς και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκη.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις τους ανέφεραν τα εξής:

Η Υφυπουργός
Καταρχάς, η κα Ράπτη είπε ότι, κατά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο, ενημερώθηκε από όλους τους παραπάνω για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο και ειδικότερα για εκείνα που αφορούν στην ψυχική υγεία. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Σε σχέση με αυτά τα ζητήματα που είναι και η αρμοδιότητά μου, έχουμε το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού, πρόσληψης μόμιμου προσωπικού, γιατρών, και επικουρικών επίσης, όπως επίσης και την ανάγκη για να προσληφθούν και νοσηλευτές.
Ενημέρωσα τον Διοικητή ότι το Υπουργείο είναι άμεσα διαθέσιμο για να προκηρύξουμε θέσεις μόνιμων γιατρών στο νησί και βεβαίως επίσης συζητήσαμε τα σημεία της δημιουργίας εξω-νοσοκομειακών κοινοτικών δομών για ν’ αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας εδώ στη Ρόδο.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το σχεδιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης θα φέρουμε και στη Βουλή διάταξη με την οποία θα μπορέσουμε να έχουμε τη δημιουργία και την πραγματοποίηση ειδικότητας νοσηλευτικής ψυχικής υγείας εδώ στο νοσοκομείο ούτως ώστε να ενισχύσουμε τις δομές ψυχικής υγείας και το νοσοκομείο μας εδώ και όποιες άλλες μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στη συνέχεια». Στη συνέχεια, η κα Ράπτη συνεχάρη τον κ . Διοικητή για «την άρτια αντιμετώπιση όλων των περιστατικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο του κορωνοϊού όσο βεβαίως και των υπολοίπων περιστατικών καθόσον εδώ, το Νοσοκομείο, είχε πολύ μικρή μείωση στα χειρουργεία τα οποία πραγματοποίησε.

Αντιθέτως, οι υπηρεσίες υγείας είναι σε άρτιο επίπεδο και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και ευελπιστούμε πάρα πολύ γρήγορα και με τους εμβολιασμούς να μπορέσουμε να έχουμε την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα και τη λειτουργία όλων των χειρουργείων, όπως το επιθυμούμε και για όλη την Ελλάδα», τόνισε.

Όσο αφορά στις προσλήψεις που θα γίνουν, σύμφωνα με την Υφυπουργό, οι ειδικότητες είναι ψυχίατροι, όπως επίσης και εργοθεραπευτής αλλά και νοσηλευτές που χρειάζονται για την ενίσχυση του συστήματος ψυχικής υγείας και γνώμονάς τους είναι να μπορέσουν, στη συνέχεια, να επανδρώσουν κινητές μονάδες οι οποίες θα συνεπικουρούν το έργο της ψυχιατρικής κλινικής ενώ θα μελετήσουν και τη δυνατότητα για πρόσληψη και παιδοψυχιάτρου αφού και αυτές οι υπηρεσίες είναι χρήσιμες για το νησί. Και είπε, κλείνοντας, η Υφυπουργός:

«Η πανδημία έχει δείξει ότι τα προβλήματα της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, άρα πρέπει να σχεδιάσουμε αυτό το οποίο ήδη έχουμε βάλει στα σκαριά και στη συνέχεια να το υλοποιήσουμε καθόσον το επόμενο θα είναι ένα διάστημα το οποίο όλες αυτές οι δομές θα χρειάζονται στήριξη και όπου δεν υπάρχουν θα δημιουργηθούν καινούργιες».

Ο Διοικητής
Ο κ. Ρουμάνης, αφού ευχαρίστησε την Υφυπουργό για «την εποικοδομητική επίσκεψη και πολύ χρήσιμη για να παρουσιάσουν τα θέματα του Νοσοκομείου όπως και το έργο του που είναι σημαντικό χάρη στη βοήθεια των νοσηλευτών, των γιατρών και του διοικητικού προσωπικού», όπως είπε, δήλωσε: «Η κυρία Υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένη για τα θέματα του Νοσοκομείου, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα τον οποίο αντιπροσωπεύει, την ψυχική υγεία. Ήδη, δόθηκαν κάποιες προτεραιότητες, οδηγίες και ετοιμάζω και μία ειδική αναφορά σχετικά με τα θέματα αυτά τα οποία πολύ σύντομα θα είναι στο Υπουργείο για να δρομολογηθούν με τον ταχύτερο και τον καλύτερο τρόπο».

Ο Β. Υψηλάντης
Από την πλευρά του ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Να πούμε ότι δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία η κα Υφυπουργός στα θέματα αυτά, της ψυχικής υγείας, και σήμερα έδωσε το στίγμα της ότι αυτά που έχουμε ν’ ακολουθήσουμε στον τόπο μας θα είναι πάρα πολύ σημαντικά και στη στήριξη των θεμάτων της αρμοδιότητάς της αλλά και γενικότερα στα ζητήματα τα οποία έχουμε αιτηθεί στο Νοσοκομείο και την ευχαριστούμε διότι και από τη θέση αυτή σκέπτεται και τα νησιά μας και τις δομές αυτές τις οποίες έχει αναλάβει ως Υφυπουργός να υπηρετήσει και τις υπηρετεί ήδη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Ι. Παππάς
Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε και εκείνος την Υφυπουργό, λέγοντας ότι η παρουσία της είναι σημαντική τόσο στη Ρόδο όσο και στο Καστελόριζο, και είπε: «Η ίδια, με την παρουσία της, θέλει να δει από κοντά τα θέματα, να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα και να σχεδιάσει έτσι μαζί με τους συνεργάτες της και τους Διοικητές του χώρου του δικού μας και εμάς τους ίδιους, για να δώσει λύσεις σ’ αυτά εδώ τα προβλήματα. Είναι σημαντικό-συνέχισε ο βουλευτής-το ότι ήταν ενήμερη για όλα τα θέματα που αφορούν τη Ρόδο και τα νησιά μας και γι’ αυτό την ευχαριστώ ιδιαίτερα που είναι εδώ κοντά μας.
Ξέρω ότι σύντομα θα επισκεφθεί και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, θα πάει και στην Κω και στη Λέρο, θα επισκεφθεί και το ψυχιατρείο, να το στηρίξει, να στηρίξει τις δομές μας και αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός βάρος και ανέθεσε στην Υφυπουργό το τόσο σοβαρό κομμάτι αυτό της ψυχικής υγείας, το οποίο με επιτυχία χειρίζεται η Ζωή Ράπτη». Ευχαρίστησε, ακόμη, τον Διοικητή καθώς και όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό «για το πραγματικά τεράστιο έργο που κάνουν το τελευταίο διάστημα» ενώ έκανε αναφορά και στο mega εμβολιαστικό κέντρο, λέγοντας:
«Είναι μία τεράστια επιτυχία δικιά μας εδώ, με πίεση που ασκήσαμε στην Κεντρική Διοίκηση, μαζί με την Περιφέρεια, για να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα ότι είχαμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς.

Σύντομα και εμείς, από τα στοιχεία που έχω από τον Διοικητή, ήδη ξεπεράσαμε το μέσο ποσοστό της Ελλάδας μέσα σε μία εβδομάδα και προχωράμε ώστε μέχρι 20-25 Ιουνίου να έχουμε δημιουργήσει το τεράστιο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε για να δυναμώσουμε το τουριστικό προϊόν μας, που είναι η Ρόδος, που είναι η βιομηχανία μας και είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας και του τόπου μας». Ακόμη, χθες,, ο κ. Παππάς έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό η απόφαση για 10 προσλήψεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτικής για το Νοσοκομείο της Ρόδου και 2 ΤΕ μαίες. Επίσης, για τα νησιά της Κω και της Καλύμνου άλλα 8 άτομα. Αυτές οι προσλήψεις είναι με τη λογική ότι θέλουν να τους κρατήσουν σ’ αυτό το χώρο, επεσήμανε ο ίδιος.

Η Αντιπεριφερειάρχης
Η κα Γιασιράνη, είπε, καταρχάς, ότι με την κα Υπουργό το Σάββατο που συναντήθηκαν, είχαν μία εκτενή, αναλυτική, συζήτηση όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα της ψυχικής υγείας, και δήλωσε:
«Βρήκαμε τις λύσεις, έχουμε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιήσει από ‘δω και μπρος το Υπουργείο Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Είμαστε, βεβαίως, σε απόλυτη ευθυγράμμιση προκειμένου εμείς να χρηματοδοτήσουμε, με τους πόρους της Περιφέρειας, ευρωπαϊκούς αλλά και άλλους που έχουμε στη διάθεσή μας, ούτως ώστε αυτό που πραγματικά έχει ολιγωρήσει το προηγούμενο σύστημα υγείας, δηλαδή τα θέματα της ψυχικής υγείας, και μάλιστα τη στιγμή που η πανδημία έχει επιδεινώσει όλα τα θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία στον γενικό πληθυσμό, στην κοινωνία, είμαστε εδώ χέρι-χέρι, μαζί, θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και όλες τις δυσχέρειες που έχουν παρουσιαστεί».

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 21χρονος που μετέφερε ναρκωτικά με σκοπό τη διακίνηση στη Ρόδο

Ο Δήμος Ρόδου φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Πενήντα στρέμματα καμένης γης στη Νότια Ρόδο υιοθέτησε ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου

Σε αποχή κατέρχονται οι εργαστηριακοί γιατροί από τη Λαμπρή Τετάρτη 8 Μαϊου!

Διάταξη για ιατρικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνει νομοσχέδιο

Τη Λέρο επισκέφθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα ο Γιώργος Νικητιάδης

Ανακοίνωση της παράταξης "Με Δύναμη για τη Ρόδο" για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Αντ. Καμπουράκη με τον δήμαρχο Ρόδου

«Λαδόμυλος»: Ένα ξεχωριστό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Σιάννα