Για ένα δεματάκι από την Αγγλία κλήθηκε να πληρώσει... 135 ευρώ!

Για ένα δεματάκι από την Αγγλία  κλήθηκε να πληρώσει... 135 ευρώ!

Για ένα δεματάκι από την Αγγλία κλήθηκε να πληρώσει... 135 ευρώ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7247 ΦΟΡΕΣ

Το ποσό των 135 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει συμπολίτης μας για την παραλαβή δέματος από την Αγγλία, αξίας μόλις 20 ευρώ!

Ο ίδιος δε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν μπορεί να το παραλάβει από τη Ρόδο αλλά από την Αθήνα καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει δυνατότητα εκτελωνισμού στα νησιά μας!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ροδιακής», η αδελφή του συμπολίτη μας σπουδάζει στην Αγγλία και πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να στείλει ένα μικρό πακέτο στον αδελφό της που διαμένει στο νησί μας.

Η κοπέλα πράγματι κατέβαλε το ποσό των 20 ευρώ και προχώρησε στην αποστολή μη γνωρίζοντας όσα επρόκειτο να επακολουθήσουν και κυρίως το ότι επρόκειτο να πληρώσουν «χρυσό» το συγκεκριμένο πακέτο!
Όταν το δέμα έφθασε στη χώρα μας, ενημερώθηκε ο αδελφός - παραλήπτης ότι αυτό θα εκτελωνιστεί στην Αθήνα και κυρίως ότι για να φθάσει στα χέρια του θα πρέπει να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 134,88 ευρώ!

Όπως αναφέρεται και στο παραστατικό που του έχει σταλεί, το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:
• Δασμοί / ΦΠΑ Τελωνείου: 35 ευρώ
• Εκτιμώμενα έξοδα διαχείρισης φορτίου αεροδρομίου: 23 ευρώ
• Αμοιβή: 37 ευρώ
• ΦΠΑ Αμοιβής: 8,88 ευρώ
• Διατακτική: 25 ευρώ
• ΦΠΑ Διατακτικής: 6 ευρώ

Σύνολο 134,88 ευρώ
Φυσικά η περίπτωση του συμπολίτη μας δεν είναι η μοναδική και επειδή υπάρχουν αρκετά άτομα από την περιοχή μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό και δη στην Αγγλία, οι συγγενείς τους καλούνται να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη εφόσον θελήσουν να παραλάβουν κάποιο δέμα από εκεί.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν από το Brexit, οι ταξιδιώτες – κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται κάτοικοι τρίτων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται όλες οι διατυπώσεις και των επαγγελματιών και των ταξιδιωτών πλέον μέσω τελωνείων.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση αποστολής κάποιου δέματος, όπως στη συγκεκριμένη, μέσω ΕΛΤΑ, αυτό θα εκτελωνιστεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όσα έρχονται θαλασσίως και είναι βαρύτερα, εκτελωνίζονται στον Πειραιά. Παλαιότερα για τις ίδιες χώρες υπήρχε η δυνατότητα (δύο φορές την εβδομάδα γινόταν αυτό, κάθε Τρίτη και Πέμπτη) να γίνει ο προαπαιτούμενος έλεγχος από το Τελωνείο της Ρόδου και φυσικά η παραλαβή των δεμάτων στο νησί μας. Ωστόσο πλέον με τον Κοινοτικό νόμο, εδώ και τρία χρόνια περίπου, όσα έρχονται μέσω ΕΛΤΑ, όλα τελωνίζονται κυρίως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Έτσι όταν έρθει ένα εμπόρευμα ή ένα προσωπικό είδος, πρέπει να τελωνιστεί εκεί και να επιβληθούν οι προβλεπόμενοι τελωνιακοί δασμοί. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πακέτα έως 22 ευρώ είναι ατελώς, από 22 ευρώ έως 150 ευρώ έχει ΦΠΑ και από 150 ευρώ και άνω είναι επιπλέον ο δασμός συν το ΦΠΑ.

Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει αρκετή γκρίνια και δυσαρέσκεια σε αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι αναγκάζονται να καταβάλουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για την παραλαβή του όποιου δέματος τους σταλεί. Σημειώνεται πάντως πως η πληρωμή των δασμών μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και εφόσον εξοφληθεί το απαιτούμενο ποσό το δέμα στέλνεται στο νησί μας, μέσω ταχυδρομείου.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»