Γρ. Ρουμάνης: Έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού της Ρόδου

Γρ. Ρουμάνης: Έχει εμβολιαστεί  το 50% του πληθυσμού της Ρόδου

Γρ. Ρουμάνης: Έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1475 ΦΟΡΕΣ

Περίπου το 50% του πληθυσμού της Ρόδου έχει εμβολιαστεί, 55 χιλιάδες κάτοικοι σε αριθμό, όπως εκτιμά ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, ειδικά με την αποσυμφόρησή του με τη λειτουργία του μέγα εμβολιαστικού κέντρου.

Καταρχάς, κληθείς ο Διοικητής να περιγράψει την κατάσταση στο Νοσοκομείο αυτή την περίοδο, όσον αφορά τις νοσηλείες Covid, είπε ότι έχουν έναν σταθερό αριθμό δέκα ατόμων, τα οποία νοσηλεύονται το τελευταίο διάστημα, κάποιοι ασθενείς εξέρχονται, αναρρώνουν, γίνονται νέες εισαγωγές και έτσι στο Νοσοκομείο έχουν ένα σταθερό νούμερο γύρω στους δέκα ανθρώπους το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ προέρχονται και από άλλα νησιά του Νομού μας. «Βλέπουμε μία σταθεροποίηση όσον αφορά τις εισαγωγές και την κατάσταση νοσηλείας. Έχουμε πει ότι συνήθως είναι νεότερες ηλικίες αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι πλέον έχει περάσει στην κοινωνία το μήνυμα του εμβολιασμού», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στο νησί, όπως είπε ο Διοικητής, είναι σε καλό ρυθμό προς το παρόν, δηλαδή ήδη έχουμε φθάσει τους 55 χιλιάδες εμβολιασμούς στο νησί, που είναι ένα καλό νούμερο. Η δυνατότητα που υπάρχει με το μέγα εμβολιαστικό κέντρο να εμβολιάζονται περισσότερα από 2.000 άτομα την ημέρα, βοηθάει να ολοκληρώσουν πιο γρήγορα τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, είναι 24 γραμμές, από τις οποίες οι 16 είναι γραμμές Johnson and Johnson και οι υπόλοιπες 8 είναι γραμμές Pfizer. Είπε, ακόμη, ο κ. Ρουμάνης ότι, μέχρι σήμερα, η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ καλή, οι συμπολίτες μας πηγαίνουν να εμβολιαστούν αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση.

Και είπε: «Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, δεν είμαστε ακόμη στα επίπεδα που πρέπει να είμαστε και πρέπει όλοι μαζί να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας να έρθουν να εμβολιαστούν. Γιατί, έτσι, εξασφαλίζουν και τον εαυτό τους και δημιουργούν και τις κατάλληλες συνθήκες για να δουλέψει το καλοκαίρι η τουριστική βιομηχανία, να μπορέσουν να δουλέψουν όλοι και να αποδώσουμε αυτά που πρέπει να αποδώσουμε στην περίοδο που έρχεται. Εξασφαλίζουμε και τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας και αυτούς που θα έρθουν να μας επισκεφθούν και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κίνητρο και ίσως η καλύτερη διαφήμιση στην παρούσα φάση το να είμαστε όλοι μας εμβολιασμένοι».

Σχετικά με την αύξηση στα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ρουμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «ενδεχομένως, αισθανθήκαμε όλοι ότι έχει τελειώσει η διαδικασία». Όπως εξήγησε, επειδή τα μέτρα έχουν χαλαρώσει-και είναι φυσιολογικό-επειδή πολλοί από εμάς έχουν κάνει ήδη εμβόλιο και θεωρούν ότι πλέον όλα έχουν λήξει και επειδή κάποιοι άλλοι, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία των εμβολιασμένων ή των ανθρώπων που είναι ήδη προετοιμασμένοι, δεν παίρνουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν.

Στη Ρόδο έχουμε φθάσει τους 55 χιλιάδες εμβολιασμούς, πρώτη και δεύτερη δόση και με όλα τα εμβόλια, συνεχίζουν να γίνονται εμβόλια AstraZeneca στο Νοσοκομείο και σε Αρχάγγελο-Έμπωνα, ενώ υπάρχει και επιπλέον μία γραμμή Johnson and Johnson στο νοσοκομείο. Αν θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν πληθυσμό γύρω στους 120 χιλιάδες κατοίκους και αν εξαιρέσουμε αυτούς που είναι από 18 και κάτω οι οποίοι δεν εμβολιάζονται προς το παρόν, υπολογίζεται έτσι ότι έχουμε φθάσει περίπου στο 50%.

«Σημασία έχει να συνεχίσουμε. Αυτό θέλω να τονίσω σήμερα: ότι δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εμβολιασμών, πρέπει όσοι ακόμη δεν πήγαν να εμβολιαστούν, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί δεν πρόλαβαν είτε γιατί ήταν το όριο ηλικίας τους, να κοιτάξουν με την πρώτη ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Εμβόλια υπάρχουν, εμβολιαστικές γραμμές πάρα πολλές, έχει ενισχυθεί το μεγάλο εμβολιαστικό με προσωπικό απ’ όλη την Ελλάδα, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Να λειτουργήσει τον μήνα Ιούνιο, με πλήρη επάνδρωση, με 24 γραμμές για να καλύψουν οτιδήποτε χρειαστεί και να ενισχύσουμε όσο γίνεται την ανοσία στο νησί», τόνισε ο κ. Ρουμάνης. Όπως είπε, μάλιστα, ενδεχομένως το μέγα εμβολιαστικό να συνεχίσει με άλλη σύνθεση. Εάν έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μετά μπορεί να γίνει και αλλιώς.

«Επαναφορά» για το Νοσοκομείο
Πώς επιστρέφει, όμως, στην κανονική του λειτουργία το Νοσοκομείο, από τη στιγμή που αποσυμφορείται: καταρχάς-ανέφερε ο κ. Ρουμάνης-όσον αφορά τη λίστα των χειρουργείων, δυστυχώς δεν είναι θέμα μόνο κορωνοϊού αφού το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επάνδρωση του αναισθησιολογικού τομέα. Αυτή τη στιγμή έχουν δύο αναισθησιολόγους, καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά με τη βοήθεια και τη συνεργασία της 2ης ΥΠΕ, έχουν έρθει μέχρι τώρα γιατροί από την Κω και από το «Αττικόν».

Έχουν εξασφαλίσει κάποιους γιατρούς για το επόμενο διάστημα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να προσλάβουν κάποιους επικουρικούς που βρήκαν με τη βοήθεια και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου το τελευταίο διάστημα. «Σημασία έχει ότι το Νοσοκομείο μας, όλη τη χρονιά που πέρασε, λειτούργησε αρκετά καλά σε σχέση με τον κορωνοϊό, εννοώ τα υπόλοιπα περιστατικά, και με αρκετά μεγάλο όγκο εργασίας.

Θα δείτε ότι τα χειρουργεία μας ήταν σχεδόν τα ίδια με πέρυσι και ότι ποτέ δεν φθάσαμε να μειώσουμε κατά 80% τα εξωτερικά ιατρεία. Βέβαια, οι ανάγκες του πληθυσμού είναι μεγάλες, βέβαια οι ασθένειες δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, είναι και όλα τα υπόλοιπα, τα δρομολογούμε σιγά-σιγά, να τα επανεκινήσουμε ή να τα αναδρομολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, ακόμη, ότι εκτός από το αναισθησιολογικό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μια και δημιουργεί μεγάλη λίστα χειρουργείων και ελπίζουν να το λύσουν το επόμενο διάστημα, επαναφέρουν τη φυσικοθεραπεία που την είχαν περιορίσει και εξυπηρετούν ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι άποροι, οι στρατιωτικοί, ανοίγουν ειδικά τμήματα, όπως το ιατρείο εγκεφαλικών που θα ανοίξει σύντομα, η οστεοπόρωση, άλλαξαν τα μηχανήματα του μαγνήτη όπου και εκεί προσπαθούν να αυξήσουν την επάνδρωση και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, γιατί και εκεί δημιουργείται μία μεγάλη λίστα κ.α.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουμάνης, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων αφού δεν είναι μόνο η δική τους καλή θέληση αλλά είναι και η διαθεσιμότητα των μηχανημάτων και του προσωπικού.
«Προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά και προσπαθούμε να παρέχουμε όσο γίνεται ταχείες, αξιόπιστες, παροχές υγείας προς τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο Διοικητής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε δύο μήνες αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Κέντρο Υγείας της Ρόδου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, κοντά στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί