Ν. Βενιός: Αυξημένα τα περιστατικά πυρκαγιών και ανησυχία για το καλοκαίρι

Ν. Βενιός: Αυξημένα τα περιστατικά πυρκαγιών και ανησυχία για το καλοκαίρι

Ν. Βενιός: Αυξημένα τα περιστατικά πυρκαγιών και ανησυχία για το καλοκαίρι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 812 ΦΟΡΕΣ

Αυξημένα εμφανίζονται τα περιστατικά πυρκαγιών που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο νησί μας, παρά το γεγονός ότι το καλοκαιράκι βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά του!

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία μόνο τους δύο προηγούμενους μήνες (Απρίλιο και Μάιο) χρειάστηκε να παρέμβει σε περισσότερες από 25 δασικές φωτιές!

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν συμβάντα που «ξέφυγαν» εξαιτίας της καύσης ξερών χόρτων ακόμη και σε ιδιόκτητους χώρους.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Πύραρχος Νικήτας Βενιός, η όποια ενέργεια καύσης πλέον απαγορεύεται ρητά καθώς έχουμε μπει από τις 15 Απριλίου σε αντιπυρική περίοδο, η οποία και θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιό, είναι βασικό να γνωρίζει ο κόσμος πως το χρονικό αυτό διάστημα δεν επιτρέπεται να κάψει οτιδήποτε ακόμη και σε περιφραγμένο ιδιόκτητο χώρο. Αναφερόμενος στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών που είχαμε στο νησί μας το προηγούμενο διάστημα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι σημειώθηκαν περισσότερες από 15 τον Μάιο και πλέον των 10 τον Απρίλιο. Όλα αυτά τα συμβάντα έγιναν επειδή η φωτιά από την όποια καύση «ξέφυγε» και προχώρησε σε δασική περιοχή.

«Είναι πάρα πολλά τα συμβάντα αυτά για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και είμαστε ακόμη στον Μάιο που σημαίνει ότι η σχετική υγρασία εδάφους είναι ανεβασμένη, δηλαδή Ιούλιο – Αύγουστο που η σχετική υγρασία θα είναι στο μηδέν τι θα γίνει;» διερωτήθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Για τον λόγο αυτό και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πλέον δεν δύναται για κανένα λόγο να προβούμε σε ενέργειες καύσης ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας και ότι οι ενέργειες αυτές επιφέρουν πρόστιμα και ποινικές συνέπειες για τους υπευθύνους.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές
Ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει κάθε χρόνο είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο νησί μας και στις οποίες εκδηλώνονται φωτιές εξαιτίας των εύφλεκτων αντικειμένων που υπάρχουν εκεί σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στο νησί μας. Όπως τόνισε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να συλλεχθούν όλα αυτά τα αντικείμενα που εναποτίθενται σε διάφορα σημεία του νησιού μας, όπως στρώματα, κρεβάτια κ.α., καθώς τα σημεία αυτά αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιός πρόσθεσε ότι υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου διενεργείται προανάκριση για τα αίτια που έχουν προκαλέσει φωτιά σε ανεξέλεγκτη χωματερή του νησιού μας.

Η «δύναμη» της Πυροσβεστικής
Σε κάθε περίπτωση όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα και με συντονισμένες ενέργειες από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για αυτό και ελάχιστα από αυτά αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σε ολόκληρο το νησί καθημερινά υπάρχουν 9 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη διασπορά. Επίσης υπάρχουν τα τρία κλιμάκια στα Λάερμα, στα Απόλλωνα και στην Απολακκιά και φυσικά η «βάση» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τα περιπολικά της υπηρεσίας αυτά βρίσκονται στις εξής περιοχές:

Φιλέρημο, Φαληράκι, Αγία Παρασκευή, Καλυθιές, Παναγία Τσαμπίκα, Πυλώνα, μεταξύ Προφύλιας – Ιστρίου Αγία Παρασκευή, Απολακκιά, Μονόλιθο, περιοχή «Κρόκο» έξω από τον Έμπωνα, Άγιο Σουλά και Πεταλούδες. Βέβαια σε μέρες που έχουμε μεγαλύτερο δείκτη επικινδυνότητας τα περιπολικά αυτά διπλασιάζονται.
Ταυτόχρονα σε καθημερινή περίοδο εκτός από τα περιπολικά τα σταθερά υπάρχουν και δύο οχήματα μικρότερα τα οποία κάνουν κινήσεις μέσα στο νησί σαν κινητά περιπολικά. Ελέγχουν δηλαδή και ενώνουν τα περιπολικά μεταξύ τους, ενώ πλέον στο νησί μας εδρεύει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιό, το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι απαιτητικό και δύσκολο, αλλά σε αυτό συμβάλλουν φορείς όπως η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, η εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού της Παναγίας Τσαμπίκας η οποία φιλοξενεί ένα πυροσβεστικό όχημα εκεί, ο Δήμος Ρόδου και οι Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Ιατρίδης ο οποίος κατασκεύασε σκέπαστρο για το παρατηρητήριο στις Πεταλούδες καθώς και οι τοπικοί πρόεδροι των χωριών μας.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια