Έτσι έφθασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη του 33χρονου που έκαψε ραντάρ και κεραίες στη Ρόδο

Έτσι έφθασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη του 33χρονου που έκαψε ραντάρ και κεραίες στη Ρόδο

Έτσι έφθασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη του 33χρονου που έκαψε ραντάρ και κεραίες στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4872 ΦΟΡΕΣ

Αρνήθηκε τα πάντα, αλλά οι κάμερες τον «έστειλαν» στη δικαιοσύνη

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις, με ζημία που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, θα βρεθεί ένας 33χρονος Ροδίτης, κάτοικος Έμπωνα, ο οποίος κατηγορείται μετά από πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν οι αρμόδιοι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου, ως ο δράστης του εμπρησμού που σημειώθηκε στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην περιοχή του Αταβύρου.

Η ογκωδέστατη δικογραφία ολοκληρώθηκε χθες και παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ταυτοποιώντας ως κατηγορούμενο τον 33χρονο από την περιοχή του Έμπωνα Ρόδου, στον οποίο καταλογίζονται οι εμπρησμοί που τελέσθηκαν τον Μάρτιο του 2021, στις εγκαταστάσεις του ραντάρ Αταβύρου και σε εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σε βάρος του κινήθηκε ήδη η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας, έφθασαν στα ίχνη του 33χρονου, αξιοποιώντας τις εικόνες που είχε καταγράψει η κάμερα που βρισκόταν μέσα στον χώρο του ραντάρ, καθώς επίσης και οι κάμερες που υπήρχαν σε καταστήματα και σπίτια στην περιοχή του Έμπωνα οι οποίες επίσης είχαν καταγράψει το αυτοκίνητο του 33χρονου κατά την έξοδο και την είσοδο στο χωριό.

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να επιστρέψει το αυτοκίνητο στο χωριό, αξιολογήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρόδου, ως αρκετό για να προλάβει 33χρονος κατηγορούμενος να τελέσει την πράξη.

Ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες αλλά αναγκάστηκε σε τρίτη κατάθεσή του, (όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν το βίντεο με το αυτοκίνητό του να φεύγει και να επιστρέφει τα ξημερώματα της συγκεκριμένης νύχτας) να παραδεχθεί ότι πράγματι έφυγε από το χωριό για να μεταβεί σε μια πολύ προσωπική του υπόθεση.

Το δεύτερο στοιχείο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και «έδεσε» την υπόθεση για να σχηματιστεί η δικογραφία σε βάρος του, είναι το μπουφάν που κατέγραψαν οι κάμερες, καθώς παρόμοιο βρέθηκε και στο σπίτι του, όταν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο, παρουσία δικαστικού λειτουργού, λίγες ημέρες αργότερα.

Ο κατηγορούμενος κλήθηκε τρεις συνολικά φορές να δώσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά σε όλες τις φορές αρνήθηκε την ανάμειξή του.

Σημειώνεται ότι συνήγορος υπεράσπιστης του κατηγορουμένου είναι ο Δήμος Μουτάφης. Στις έρευνες, εκτός από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ενεπλάκησαν και ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορικών.

Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 12ης Μαρτίου, όταν ένα άτομο φορώντας κουκούλα στο κεφάλι του, εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην περιοχή του Αταβύρου.

Όπως κατέγραψε η κάμερα, ο 33χρονος, φορώντας στο κεφάλι του κουκούλα και κρατώντας ένα μπετόνι με εύφλεκτο υγρό, περιέλουσε το εσωτερικό του ραντάρ και στη συνέχεια έβαλε φωτιά, αφού προηγουμένως έσπασε και διέλυσε τα πάντα στο εσωτερικό, κρατώντας στα χέρια του ένα λοστό!

Οι ζημιές συνολικά στις εγκαταστάσεις του ραντάρ της ΥΠΑ και στις τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, υπολογίζονται στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο έβαλε φωτιά και κατέστρεψε σχεδόν και τις εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, βυθίζοντας έτσι σε τηλεπικοινωνιακό μπλακ-άουτ τα γύρω χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν από 10 ημέρες οι εγκαταστάσεις του ραντάρ της ΥΠΑ στην περιοχή του Αταβύρου, είχαν παραβιαστεί και είχε αφαιρεθεί τμήμα του εξοπλισμού που βρίσκεται εκεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει για την υπόθεση:
«Εξιχνιάστηκε έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υπόθεση πρόκλησης διακεκριμένων φθορών και εμπρησμού σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνίας-Radar στη Ρόδο, οι οποίες διαπράχτηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ενός ημεδαπού ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διακεκριμένη κλοπή και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία αεροσκαφών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πρόκλησης φθορών-εμπρησμού-κλοπής σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς τηλεπικοινωνίας-Radar της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εταιριών τηλεφωνίας που τελέστηκαν το χρονικό διάστημα από 3 έως 12 Μαρτίου 2021 στη Ρόδο, ύστερα από πολύμηνη, ενδελεχή και συνδυαστική συλλογή, αξιολόγηση, ανάλυση και αξιοποίηση προανακριτικών δεδομένων:

• προσδιορίστηκε το εύρος των φθορών και η αξία της ζημίας, η οποία υπερβαίνει 1.000.000 ευρώ,
• εξακριβώθηκε ο τρόπος-μέθοδος διάπραξης (modus operandi) και
• σκιαγραφήκε το προφίλ του δράση.

Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του κατηγορουμένου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος, ένα κινητό τηλέφωνο και το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου».

Διαβάστε ακόμη

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά