Γ. Κλούβας: Δεν έχουν ανοίξει τα περισσότερα εστιατόρια στη Ρόδο

Γ. Κλούβας: Δεν έχουν ανοίξει τα περισσότερα εστιατόρια στη Ρόδο

Γ. Κλούβας: Δεν έχουν ανοίξει τα περισσότερα εστιατόρια στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 771 ΦΟΡΕΣ

Αλλά και για όσα άνοιξαν η κίνηση είναι ελάχιστη

Υποφέρει ο κλάδος της εστίασης στη Ρόδο καθώς ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις του είδους που άνοιξαν με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη απογοήτευση αλλά και προβληματισμός για την επιβίωσή τους.

Μπορεί να γίνονται δειλά βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων, όμως, ελλείψει τουριστών-πελατών η πλειονότητα των εστιατορίων δεν έχει ανοίξει ακόμη, ενώ ακόμα και όσα άνοιξαν δεν λειτουργούν αφού δεν υπάρχει κίνηση στο νησί. Η πλειονότητα των τουριστών παραμένει εντός των ξενοδοχείων, ενώ αυτοί οι λίγοι που ήρθαν βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο το νησί καθώς άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαμηλές πληρότητες.

Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας δήλωσε χθες ότι ακόμα και στις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού, η τουριστική κίνηση είναι ελάχιστη και οι πελάτες στα εστιατόρια… ανύπαρκτοι. Μάλιστα αυτοί οι λίγοι εστιάτορες που άνοιξαν σκοπεύουν να κλείσουν και πάλι ώστε να επιχειρήσουν να ανοίξουν αργότερα, όταν θα αυξηθεί περισσότερο η τουριστική κίνηση στο νησί. «Τα πράγματα δεν είναι καλά. Πριν από λίγο είχα μία ενημέρωση από Λίνδο, όπου ένα-δύο μαγαζιά δουλεύουν τα υπόλοιπα υποφέρουν και μάλιστα μου λένε: «μετάνιωσα που άνοιξα και ίσως πρέπει να ξανακλείσω για λίγο».

Στην Ιαλυσό αν κάνουμε μία βόλτα στο Μίρα Μάρε και πάρουμε και τους εσωτερικούς δρόμους προς την παραλία και τα γύρω ξενοδοχεία θα μας πιάσει η καρδιά μας. Είναι όλα κλειστά, όλα τα τραπέζια είναι σηκωμένα, δεν υπάρχει καμία κίνηση. Στον δρόμο της Ψαροπούλας και εκεί το ίδιο. Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση αλλά ούτε και πιο κάτω. Στο Νιοχώρι και εκεί τα μαγαζιά κλειστά. Από τα εστιατόρια αν έχουν ανοίξει μέσα στην πόλη 4 με 5, είναι ζήτημα. Κατάθλιψη και μόνο κατάθλιψη» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Εύχομαι οι ξενοδόχοι και τα πρακτορεία να μην αφήσουν την πόλη έρημη, όπως και πέρυσι. Πέρυσι δεν άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία μέσα στην πόλη με αποτέλεσμα να είναι έρημη. Είναι πρόβλημα γιατί σε λίγο έρχεται Ιούλιος. Εγώ άνοιξα, αλλά άνοιξα και αυτή τη στιγμή στηρίζω τους υπαλλήλους μου γιατί ως επιχείρηση μπαίνω μέσα εκτός από το Σάββατο. Έτσι όμως στηρίζω την επιχείρηση και μαζί και το να έχει η πόλη μία ζωντάνια»

Ερωτηθείς για τους λόγους που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο υπογράμμισε ότι σήμερα όσο ποτέ οι τουρίστες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία, δηλώνοντας τα εξής: «εγώ ξεκίνησα στον χώρο το 1978. Η Ρόδος με 30.000 κόσμο όλοι περνούσαμε καλά τότε, σήμερα με 200.000 κλίνες όλοι είμαστε χρεωμένοι και δεν δουλεύουμε. Γιατί άλλαξαν χέρια τα χρήματα. Πήγαινες τότε έξω για φαγητό και διασκέδαση, σήμερα πας σε ένα ξενοδοχείο και τελειώνουν οι διακοπές σου εκεί.

Από την άλλη τα πρακτορεία βάζουν τον κόσμο στα δικά τους λεωφορεία, στα δικά τους αεροπλάνα στα δικά τους ξενοδοχεία και δεν μένει στο νησί τίποτα. Το νησί είναι ευλογημένο αλλά και άτυχο γιατί μπορείς να χτίσεις τεράστια ξενοδοχεία με πολλες χιλιάδες κλίνες αλλά δεν έχει αυξηθεί η ζήτηση για το νησί. Η Ρόδος δεν είναι πια μόνη της. Δέχεται τεράστιο ανταγωνισμό και είναι πολύ δύσκολο να το γεμίσεις.

Υπάρχει μία υπερπληθώρα κλινών. Ζητάς κλίνες τον Ιούλιο βρίσκεις, τον Αύγουστο και τον μισό Σεπτέμβριο το ίδιο και οι άλλοι μήνες μένουν άδειοι. Ενώ όταν δεν υπήρχαν πολλά κρεβάτια και ζητούσες τον Ιούλιο και δεν έβρισκες πήγαινες τον Ιούνιο, υπήρχε ζήτηση για Ιούνιο δεν έβρισκες, πήγαινες τον Μάιο κλπ. Έτσι γέμιζαν όλοι οι μήνες και δούλευαν όλοι. Τώρα υπάρχει πληθώρα κλινών και η σεζόν έχει μικρύνει. Από την άλλη όπου έχει δημιουργηθεί ξενοδοχείο και είναι all inclusive η περιοχή γύρω ερημοποιείται. Δεν είμαι κατά του συστήματος αυτού αλλά όχι και σε ποσοστό 73%. Οι τουρίστες πρέπει να βγαίνουν και να γνωρίζουν την ελληνική φιλοξενία και την ελληνική γαστρονομία καθώς αυτή τη στιγμή τα εστιατόρια της Ρόδου είναι σε πλήρη συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα.

Επίσης είναι καλοί και στην φιλοξενία και στη γαστρονομία. Σε εμάς ο τουρίστας έρχεται ξένος και φεύγει φίλος δεν είμαστε απρόσωποι. Σε έναν… απρόσωπο πάγκο δεν υπάρχει ούτε η ιστορία ούτε και η φιλοξενία». Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Κλούβας, από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν περισσότερα εστιατόρια εκφράζοντας την ευχή να λειτουργήσουν ουσιαστικά και να δεχτούν τους τουρίστες που θα επισκεφτούν το νησί μας.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών