Προφυλακίστηκε 26χρονος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκε 26χρονος για διακίνηση μεταναστών

Προφυλακίστηκε 26χρονος για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του ο 26χρονος Παλαιστίνιος που κατηγορείται ως ένα από τα «αρχηγικά στελέχη» και στα δύο «κυκλώματα» διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Ρόδο και Κω.

Ο αλλοδαπός συνοδευόμενος από το συνήγορο του κ. Γιώργο Λαμπαδάκη, έδωσε χθες εξηγήσεις στην ανακρίτρια Ρόδου για την υπόθεση που διαλευκάνθηκε στο νησί μας στις αρχές Μαΐου και για την οποία εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, μετά και τα όσα προέκυψαν από τις καταθέσεις συγκατηγορούμενων του.

Αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απολογία του, κατά την οποία και αρνήθηκε πλήρως όχι μόνο τις κατηγορίες αλλά και την όποια ανάμιξη του στην υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο 26χρονος Παλαιστίνιος είπε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια που να στοιχειοθετούν την εμπλοκή του, πέραν των καταθέσεων που έχουν δώσει συγκατηγορούμενοι του. Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε μεταξύ άλλων πως τίποτα από όσα του καταλογίζονται δεν ισχύουν και δήλωσε αθώος.

Οι ισχυρισμοί του όμως αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη έκριναν τον 26χρονο αλλοδαπό προσωρινά κρατούμενο, στέλνοντας τον στη φυλακή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Παλαιστίνιος κατηγορείται ότι σε συνεννόηση με άλλα άτομα στην Τουρκία αλλά και με έναν έλληνα εδώ στη Ρόδο, διευκόλυνε ενεργώντας εκ κερδοσκοπίας τη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και τους εξασφάλισε κατάλυμα προς απόκρυψη.

Πιο αναλυτικά κατηγορείται ότι αφού είχε πληροφορηθεί εγκαίρως από άγνωστους συνεργάτες του την ακριβή ημέρα και ώρα άφιξης των μεταναστών στη Ρόδο, συνεννοήθηκε με τον έλληνα να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο του στην πόλη του νησιού μας όπου τους είχε εξασφαλίσει κατάλυμα, έναντι του χρηματικού ποσού των 30 ευρώ ανά άτομο.

Μάλιστα την πράξη αυτή φέρεται να είχε κάνει τουλάχιστον έξι φορές, ενώ κατηγορείται και για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Βάσει του ίδιου κατηγορητηρίου, ο 26χρονος είναι ο άνθρωπος που ζήτησε από τον έλληνα να μεταφέρει στις 23 Ιουλίου 2020 στις 4.30 τα ξημερώματα από την περιοχή του χωριού Θεολόγος Ρόδου, 15 αλλοδαπούς Συριακής καταγωγής, οι έξι εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Οι αλλοδαποί είχαν αφιχθεί στο νησί μας στις 3 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας σε άγνωστη παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 26χρονος Παλαιστίνιος κατηγορείται ότι εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών που εξιχνιάστηκε στο νησί της Κω. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ρόδου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της σχηματισθείσας δικογραφίας, στην υπόθεση κατηγορούνται δέκα άτομα, τρία εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στη φυλακή (τώρα πλέον και ο 26χρονος Παλαιστίνιος), καθώς μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα.

Πρόκειται για έναν 34χρονο από τη Βουλγαρία, έναν 29χρονο από τη Συρία και έναν 29χρονο από την Παλαιστίνοι που στις 30 Απριλίου 2021 συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας.

Η παραλαβή των μεταναστών και οι συλλήψεις
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου 2021 στις 11 το βράδυ όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τηλεφωνικά από το πλήρωμα πλωτού σκάφους του Λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία, για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σκάφους που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα βορειοδυτικά της Ρόδου, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια.

Άμεσα αναχώρησαν για την περιοχή προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα ( ξημερώματα στις 30 Απριλίου 2021) οι λιμενικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον 34χρονο Βούλγαρο και συνοδηγό τον 29χρονο Παλαιστίνιο. Οι δύο άνδρες φέρονται να επιβίβαζαν στο αυτοκίνητο τους τρεις αλλοδαπούς.

Όταν οι Λιμενικοί προσέγγισαν το όχημα και γνωστοποίησαν την ταυτότητα τους με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου, ο 34χρονος Βούλγαρος ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών. Την ίδια ώρα ο 29χρονος Παλαιστίνιος διέφυγε τρέχοντας με τους τρεις αλλοδαπούς σε δασώδη περιοχή.

Οι Λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. μετά από καταδίωξη κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, να συλλάβουν τον 34χρονο Βούλγαρο και να κατασχέσουν το όχημα.

Από έρευνες που έκαναν στη συνέχεια οι Λιμενικοί στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ρόδου, Θεολόγος και Σορωνή, εντόπισαν συνολικά πέντε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Οι αλλοδαποί δήλωσαν προανακριτικά στους Λιμενικούς ότι το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου αφού τους αποβίβασε στο νησί μας, επέστρεψε στα γειτονικά παράλια.

Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης πως για το ταξίδι τους αυτό είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ έκαστος και οι οδηγίες που είχαν λάβει από τους διακινητές ήταν μετά την αποβίβαση τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να τους παραλάβουν από εκεί με αυτοκίνητα και να τους μεταφέρουν σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Αν και αρχικά συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς μόνο ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Σύριος, μετά από συντονισμένες έρευνες εντοπίστηκε την 1η Μαΐου 2021 στην πόλη της Ρόδου και ο 29χρονος Παλαιστίνιος.

Ο τελευταίος σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει προανακριτικά οι δύο συλληφθέντες συγκατηγορούμενοι του, φέρεται να είναι το άτομο από το οποίο ελάμβαναν εντολές ο μεν 34χρονος Βούλγαρος για την παραλαβή και μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και ο 29χρονος Σύριος για την εξασφάλιση προσωρινής διαμονής.

Μάλιστα ο Σύριος δήλωσε στους λιμενικούς ότι ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν ενεργούσε μόνος του αλλά σε συνεργασία με τον 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωνε για το σημείο και την ώρα αποβίβασης των παράτυπων αλλοδαπών στη Ρόδο.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και για απείθεια και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο