Στο κτήριο του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου

Στο κτήριο του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου

Στο κτήριο του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ θα στεγαστεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2120 ΦΟΡΕΣ

Την «αναγέννηση» της Α’ βάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί της Ρόδου, σηματοδοτεί η μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας Ρόδου στο κτήριο του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο μετά την ανακαίνισή του θεωρείται ιδανική λύση για να στεγαστεί εκεί αυτή η τόσο πολύτιμη υπηρεσία, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες.

Χθες, επισκέφθηκε το κτήριο αυτό, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων (σ.σ. μεταξύ του Νοσοκομείου και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος κ. Γρηγόρη Ρουμάνη αλλά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ) κ. Ηλία Τσέρκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Σε δηλώσεις του εκεί, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕμ καταρχάς, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε για ακόμα μία φορά στη Ρόδο και από το χώρο που μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταστεγαστεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου, έκανε λόγο για «ένα ωραίο κτήριο, ένα κτήριο που είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας».

Είπε, στη συνέχεια, ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιμετώπισε με το που ανέλαβε τη θέση αυτή, ήταν το ζήτημα της μεταστέγασης του Κ.Υ. Ρόδου. Όπως είπε, ο χώρος που στεγάζεται αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ακατάλληλος και έπρεπε να ανευρεθεί ένας καινούργιος χώρος. Μάλιστα, θύμισε ότι, εκείνη την εποχή, ήταν σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός σε μία προσπάθεια να βρουν ένα ιδιωτικό κτήριο για να φιλοξενηθει το Κ.Υ. Ρόδου. Τότε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ ήταν αυτός που του έδωσε την ιδέα, ενημερώνοντάς τον ότι υπάρχει ένα κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο είναι κλειστό εδώ και πολλά χρόνια.

Από εκεί και μετά, εδώ και ενάμιση χρόνο ακριβώς, ξεκίνησαν μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή που ακριβώς ανήκει το κτήριο και αν μπορεί να τους παραχωρηθεί και φθάσαμε σήμερα επιτέλους το κτήριο να είναι έτοιμο και να ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες της μεταστέγασης εκεί του Κ.Υ. Ρόδου, «σε ένα χώρο φιλόξενο, σε ένα χώρο όπως πρέπει να είναι, με όλες τις προδιαγραφές που χρειάζονται και κυρίως ένα χώρο ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και ήταν ανεκμετάλλευτος για όλο αυτό το χρονικό διάστημα», όπως είπε.

Στη συνέχεια, θέλησε να ευχαριστήσει καταρχάς τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, για τη βοήθειά του στη διαμόρφωση του χώρου και θα υπάρχει και συνέχεια σ’ αυτή τη βοήθεια, όπως είπε, προκειμένου να ολοκληρωθούν και κάποιες εργασίες στον εξωτερικό χώρο του Κ.Υ.

Ακόμη, τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον οποίο δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει χθες επειδή βρισκόταν εκτός Ρόδου, ωστόσο, όπως είπε, μιλάνε τακτικά στο τηλέφωνο, τον Πρόεδρο του ΙΣΡ χωρίς τον οποίο δεν γνωρίζει εάν θα είχε βρεθεί αυτή η λύση και είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια αυτή και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Ροϊλό, με τον ΙΣΡ έχουν πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί του ΙΣΡ που έχουν σύμβαση μαζί τους και βοηθάνε στο mega εμβολιαστικό αυτή τη στιγμή, «και γενικότερα έχουμε μία πολύ καλή και στενή συνεργασία με τον ΙΣΡ», είπε.

Ευχαρίστησε, ακόμη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως και τον Διευθυντή του Κ.Υ., κ. Παυλίδη, γιατί συνεργάστηκαν πολύ καλά και χωρίς τη δική τους βοήθεια δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα της μεταστέγασης, κάτι που συζήτησαν χθες επιτόπου, ο κ. Ροϊλός εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μεταστέγαση αφού δεν είναι μόνο το προσωπικό που πρέπει να μετακομίσει αλλά και τα μηχανήματα που πρέπει να μετακινηθούν, να έρθουν οι Εταιρίες να τα συνδέσουν από την αρχή για να μην υπάρξουν προβλήματα κτλ. «Εκτιμώ ότι σε δεκαπέντε ημέρες, το Κ.Υ. θα λειτουργεί κανονικά στο νέο χώρο», είπε ο Διοικητής και ανέφερε ότι, στη συνέχεια, θα εξετάσουν και τι ενισχύσεις χρειάζεται σε προσωπικό να τις υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε προσλήψεις λοιπού και νοσηλευτικό προσωπικού.

Ο κ. Τσέρκης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή» για την Α’ βάθμια φροντίδα υγείας στο Μητροπολιτικό κέντρο του Νομού μας, στην πόλη της Ρόδου, και αυτό γιατί, όπως είπε, η Α’ βαμια φροντίδα υγείας ήταν σχεδόν άστεγη και ημιτελής όλο αυτό το διάστημα.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, αυτό συνέβαινε για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν η συνέχεα του πάλαι ποτέ ΙΚΑ, των ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και ουσιαστικά η μεταστέγαση στο σημερινό κτήριο είναι η αναγέννηση της Α' βάθμιας φροντίδας υγείας που προσδοκούμε όλοι μας, και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό αλλά και οι πολίτες.

Δηλαδή, θα πρέπει να το δούμε ως μία πύλη εισόδου στο σύστημα υγειάς αφού όταν έχει οποιοσδήποτε συμπολίτης μας ένα οξύ περιστατικό θα πηγαίνει εκεί και βέβαια όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες για να συνταγογραφούν τις θεραπείες τους και να έχουν μία σωστή ιατρική παρακολούθηση.

Ο κ. Τσέρκης, είπε ακόμη ότι την πρώτη φορά που συνεργάστηκαν με τον κ. Ροϊλό, πριν καν γνωριστούν δια ζώσης, ήταν δύο τα ζητήματα που του είχαν θέσει ως ΙΣΡ: το θέμα της μεταστέγασης των υπηρεσιών της Α’ βάθμιας φροντίδας υγείας και βέβαια το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου που την περίοδο Ιούλιο-Αύγουστο του 2019 είχε αναδειχθεί το θέμα με το σύστημα των εφημεριών. Όπως είπε και τα δύο αυτά θέματα τα έλυσε, «με πάρα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, τελείως αθόρυβα».

Στη συνέχεια, έκανε μία μικρή αναδρομή για το πως ο ΙΣΡ έφθασε να προτείνει αυτό το κτήριο, παρ’ όλο που με την προηγούμενη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δεν είχαν καθόλου καλή συνεργασία επειδή είχαν στείλει τρία έγγραφα με τα οποία τόνιζαν ότι το κτήριο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το Κ.Υ. ήταν τελείως ακατάλληλο για πολλούς λόγους και ευτυχώς βρήκαν ώτα ευήκοα και σήμερα βρισκόμαστε εδώ.

Το κτήριο αυτό λίγοι το γνωρίζουν γιατί λειτουργούσε αθόρυβα ως κτήριο του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και επεξεργαζόταν κάποια δείγματα και αναλύσεις για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Από τον Αύγουστο του 2018, λοιπόν, που ήταν σε άριστη κατάσταση-έδειξε, μάλιστα, και το σχετικό φωτογραφικό υλικό ο κ. Τσέρκης-με απόφαση του τότε Υφυπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, είχε γίνει άρση στη φύλαξη απ’ όλα τα περιφερειακά καταστήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, κλείνοντας όλες τις πόρτες, αλλάζοντας τα λουκέτα και έτσι δεν υπήρχε πρόσβαση για να επισκεφθεί κανείς αυτό το κτήριο.

Έτσι, αυτό που αντίκρισαν όταν μπήκαν μέσα ήταν μία εικόνα εγκατάλειψης. Από εκεί και πέρα, έκαναν έναν μαραθώνιο ξεκινώντας με το να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και μάλιστα υπήρξε συνάντηση με το που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας στις αρχές του 2020. Ο κ. Τσέρκης, αφού τον ξενάγησε στις «πληγές» της πόλης, όπως το παλιό κτήριο στην πλατεία Φώκιαλη αλλά και το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου, τον πήγε και στο κτήριο αυτό.

Έτσι, ο κ. Αρκουμανέας, αφού είδε την κατάσταση, πείστηκε τότε ότι αυτό το κτήριο ήταν πολύ δύσκο0λο ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μνα αξιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ. «Εμείς επιθυμούμε την παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας αλλά το κτήριο ήταν ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά», είπε ο κ. Τσέρκης, και όντως με τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γκοντοζαμάνη και του κ. Ροϊλου, κατάφεραν από τον Ιανουάριο του 2021 να φύγει το κτήριο από τον ΕΟΔΥ και να περιέλθει στη 2η ΥΠΕ.

Σήμερα, θυμίζει καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν τον Αύγουστο του 2017. Είπε, ακόμη, ότι στόχος είναι να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να γίνεται εκει΄ένα ισχυρό προσονομειακό φίλτρο ώστε να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο μόνο όσοι συμπολίτες μας χρήζουν ανάγκης Β’ βάθμιας νοσηλείας. Με αυτό θα αποσυμφορηθούν και τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν το επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας, ο κ. Τσέρκης, δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι ο ΙΣΡ έχει απόψεις και όραμα και για μία σειρά άλλων δημοσίων κτιρίων που παραμένουν αναξιοποίητα ώστε η πόλη να είναι λειτουργική για όλους του πολίτες και ευχαρίστησε όλους.

Ο Διοικητής

Από την πλευρά του ο κ. Ρουμάνης ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον κ. Ροϊλό «που δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον του και τη συμπαράστασή του στα θέματα του νησιού μας, στα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Όλοι μαζί, σε κάθε επίπεδο, ο καθένας στο δικό του, προσφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να βρεθούν λύσεις.

Πάντα υπάρχουν προβλήματα, πάντα υπάρχουν δυσλειτουργίες, σημασία έχει ο προγραμματισμός η καλή πρόθεση και η καλή συνεργασία», τόνισε ο Διοικητής και ευχαρίστησε και τον ΙΣΡ και την ΥΠΕ ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και πολλά άλλα πράγματα που έχουν σχεδιαστεί και που ενδεχομένως η πανδημία δεν τους επέτρεψε να τα ολοκληρώσουν όπως ήθελαν.

Από αριστερά οι κ.κ. Ρουμάνης, Ροιλός και Τσέρκης,  κατά την επίσκεψή τους χθες στο κτήριο που θα φιλοξενεί  πλέον το Κέντρο Υγείας Ρόδου
Από αριστερά οι κ.κ. Ρουμάνης, Ροιλός και Τσέρκης, κατά την επίσκεψή τους χθες στο κτήριο που θα φιλοξενεί πλέον το Κέντρο Υγείας Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο