Σ. Καραταπάνης: Προσδοκούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για τα θέματα υγείας στη Ν. Ρόδο

Σ. Καραταπάνης: Προσδοκούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για τα θέματα υγείας στη Ν. Ρόδο

Σ. Καραταπάνης: Προσδοκούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για τα θέματα υγείας στη Ν. Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 309 ΦΟΡΕΣ

Για τα ζητήματα δημόσιας υγείας που τέθηκαν στη σύσκεψη

«Ήταν μία πολύ καλή σύσκεψη και νομίζω ότι όλοι προσδοκούμε ότι θα παραχθούν αποτελέσματα από αυτήν και όχι μόνο ευχολόγια», δήλωσε, χθες, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και προερχόμενος από τη Νότια Ρόδο, Διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, κ. Σάββας Καραταπάνης, κάνοντας μία αποτίμηση των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Δημαρχείο και στη Νότια Ρόδο με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστο Ροϊλό. Αναλυτικά, για τις συσκέψεις:

Στο Δημαρχείο
Καταρχάς, όσον αφορά τη σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή βέβαια του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, και εκπροσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας, ο κ. Καραταπάνης είπε ότι τέθηκαν ευρύτερα θέματα, όχι μόνο για τη Νότια Ρόδο ή τον Έμπωνα αλλά και για το Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έθεσε διάφορα θέματα υγείας για την περιοχή μας: όσο αφορά στο Νοσοκομείο ζήτησε την ίδρυση μονάδας νεογνών και πρόωρων «για να σταματήσει αυτό το κακό με τις αεροδιακομιδές, να φεύγουν τα παιδιά τις πρώτες κρίσιμες ώρες επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης στο Νοσοκομείο της Ρόδου και να πηγαίνουν στη διαδικασία της αεροδιακομιδής, που και κινδύνους έχει αλλά και κοινωνικά προβλήματα δημιουργούνται στην οικογένεια, όταν το παιδί φεύγει στην Κρήτη, στην Αθήνα και οπουδήποτε αλλού», είπε και τόνισε ότι αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας για το Νοσοκομείο της Ρόδου και φυσικά για την περιοχή.

Ο κ. Καραταπάνης είπε, ακόμη, στον κ. Ροϊλό ότι, απ’ ό,τι γνωρίζει, στο Αιγαίο δεν υπάρχει πουθενά μονάδα πρόωρων και νεογνών και είναι καιρός πια να ιδρυθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιωτικού συμπλέγματος.

Τα οφέλη είναι προφανή, εκτός από τα κοινωνικά και υγειονομικά του έθεσε και το θέμα του πιθανού οικονομικού οφέλους διότι με τα χρήματα από τις αεροδιακομιδές θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί άνετα αυτή η μονάδα πρόωρων και νεογνών. Του είπε, μάλιστα, ότι αυτό είναι επιθυμία και της ιατρικής κοινότητας του Νοσοκομείου ενώ έχει δεσμευτεί και χώρος για να γίνει αυτό το έργο, που θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό.

Το δεύτερο που ζήτησε από τον Διοικητή είναι να οργανωθεί η μονάδα ιατρικής αποκατάστασης.

Όπως εξήγησε, μιλάμε για πολλούς τραυματίες που, δυστυχώς, έχουμε από τροχαία και οι ασθενείς αυτοί μετά από δίμηνες-τρίμηνες νοσηλείες στο Νοσοκομείο, βγαίνουν με κινητικά και διάφορα άλλα προβλήματα τα οποία μόνο σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ιαθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Και εδώ ανέφερε ότι υπάρχει ένας μεγάλος χώρος στο Νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα μικρό τμήμα του από τους φυσιοθεραπευτές και όλος ο υπόλοιπος χώρος δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Το τρίτο θέμα που έθεσε στον κ. Ροϊλό είναι το τεράστιο θέμα, όπως είπε, με τον χειρουργικό τομέα του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου, «τη μηδενική πια παρουσία αναισθησιολόγων-όταν έχει μείνει ένας μόνο γιατρός στο Τμήμα αυτό το θεωρώ ότι είναι τραγικό.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έξω στη Ρόδο περιμένει να χειρουργηθεί από μικρά έως μεγάλα προβλήματα που μπορεί να έχει και δυστυχώς το Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί από αυτή την έλλειψη των γιατρών, των αναισθησιολόγων», τόνισε.

Οπότε, του είπε να προχωρήσουν σε μία μαζική προκήρυξη, δηλαδή τέσσερις προκηρύξεις συγχρόνως ώστε το Υπουργείο να δηλώσει την ισχυρή θέλησή του ότι το Τμήμα αυτό πρέπει να ενισχυθεί και να οργανωθεί ξανά καθώς δεν μπορεί να μένει με έναν γιατρό για το πρόβλημα που υπάρχει στο αναισθησιολογικό τμήμα.

Για τη Νότια Ρόδο
Όσον αφορά τα θέματα υγείας στη Νότια Ρόδο, αυτό που συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Δημαρχείο ήταν να αναζητηθεί τρόπος ώστε να αγοραστούν δύο καινούργια ασθενοφόρα από τον Δήμο και προτάθηκεο τρόπος της σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο, την Περιφέρεια και την ΥΠΕ, τα οποία να παραχωρηθούν στη συνέχεια στην ΥΠΕ, όχι στο ΕΚΑΒ. Βέβαια, γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει μία νομική διερεύνηση.

Ο κ. Καραταπάνης, σημείωσε ότι σε περιοχές που δεν αναπτύσσεται το ΕΚΑΒ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεργασίας με τους ΟΤΑ, με τις ΥΠΕ, ώστε να λειτουργήσει. Ο ίδιος, ως Διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, γνωρίζει ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν ασθενοφόρα, για παράδειγμα στη Μυτιλήνη, παραδείγματα που ανέφερε και στον κ. Ροϊλό.

Εκείνο που είπαν, λοιπόν, είναι ότι θα βρουν έναν τρόπο να εφαρμοστεί και εδώ το μοντέλο που υπάρχει σ’ αυτά τα μέρη αφού δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε το ΕΚΑΒ θα προσλάβει 22 άτομα για να βάλει στο Κ.Υ. Εμπωνας και στο Γεννάδι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση αυτή άρεσε σε όλους γιατί ικανοποιεί γρήγορα το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και λύνει και ένα σοβαρό υγειονομικό θέμα που υπάρχει και στη Νότια Ρόδο αλλά και στην περιοχή του Έμπωνα που είναι απομονωμένη.

Όσον αφορά το ιατρείο της Νότιας Ρόδου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ως γνωστόν, υπήρχε μια άλλη σύσκεψη στην περιοχή αυτή τη φορά, στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, βέβαια ο κ. Ροϊλός αλλά και οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας. Εκεί κατέληξαν ότι αυτό το περίφημο ΦΕΚ το οποίο στα χαρτιά ιδρύει ένα πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι, το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε, να γίνει πράξη.

Έτσι, ζητήθηκε από τον κ. Ροϊλό κάτι που ήταν αίτημα αρκετών, δηλαδή να υπάρξει προκήρυξη δύο θέσεων μονίμων ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, και ενός παιδιάτρου. Ζήτησαν, δηλαδή, τρεις γιατρούς για το Γεννάδι, πλην των αγροτικών που συνεχίζουν να υπηρετούν.

Ο ίδιος είπε στον κ. Ροϊλό, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη θέση του παιδιάτρου, θα ζητήσουν λύση εφόσον ενισχυθεί την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, να προβλεφθεί κάποια θέση ώστε κάποιοι από τους παιδιάτρους να μπορούν να είναι και επισκέπτες σε απομακρυσμένα σημεία, αφού υπάρχει ο θεσμός του επισκέπτη παιδιάτρου.

Για το θέμα του προσωπικού τον ενημέρωσαν ότι υπάρχουν δύο θέσεις σε προκήρυξη της ΥΠΕ, μία νοσηλεύτριας ΤΕ και μιας ΔΕ, και υπάρχουν δύο αιτήσεις από νοσηλεύτριες που διαμένουν στην περιοχή και του ζήτησαν να προληφθούν άμεσα.

Και από εκεί και πέρα να προχωρήσει και η προκήρυξη των γιατρών ενώ υπεδείχθηκε και η λύση των επικουρικών γιατρών, να ανοίξουν δύο θέσεις στο Υπουργείο, πάλι γενικής ιατρικής ή παθολογίας για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, κάτι στο οποίο συμφώνησε, σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη.

Κλείνοντας, είπε ότι η προκήρυξη είναι η αρχή αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και να ολοκληρωθεί μία διαδικασία κάτι που εύχονται αλλά δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών