«Ορέστης» του Ευριπίδη: Μία παράσταση αξιώσεων τον Αύγουστο στη Ρόδο

«Ορέστης» του Ευριπίδη: Μία παράσταση αξιώσεων τον Αύγουστο στη Ρόδο

«Ορέστης» του Ευριπίδη: Μία παράσταση αξιώσεων τον Αύγουστο στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 852 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα μία παράσταση αξιώσεων που αναμένεται να κάνει αίσθηση στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας αυτό το καλοκαίρι, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, αναμένεται να έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Ρόδου, στις 18 και 19 Αυγούστου, στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη».

Καταρχάς, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου έρχεται στη Ρόδο, επίσης στο θέατρο της τάφρου, η πολυαναμενόμενη παράσταση του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Γιώργου Νανούρη με πλειάδα γνωστών ηθοποιών στους βασικούς ρόλους και για πρώτη φορά τη Χαρούλα Αλεξίου στο ρόλο της Θεάς Αθηνάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα μία παράσταση αρχαίου δράματος αυτό το καλοκαίρι, που ήδη συζητείται πολύ, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Γιάννη Κακλέα, που για πρώτη φορά καταπιάνεται με την αρχαία ελληνική τραγωδία και στον πρωταγωνιστικό ρόλο έναν από τους πλέον χαρισματικούς ηθοποιούς που διαθέτουμε, τον Άρη Σερβετάλη, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της κινησιολογίας στην παράσταση.

Η πρεμιέρα και αυτής της παράστασης θα γίνει τον Ιούλιο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε θέατρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου, όπως λένε οι πληροφορίες.

Εκτός από τον Άρη Σερβετάλη, τον οποίο ανυπομονούμε να δούμε και στην ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου, πρωταγωνιστούν εξαιρετικοί ηθοποιοί όπως: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας. Συμμετέχουν ακόμη οι: Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος του ΔΟΠΑΡ είναι και για τις δύο αυτές παραστάσεις η είσοδος να είναι ελεύθερη για το κοινό, με επιχορήγηση δικιά του στην ουσία, ως προσφορά στο ροδιακό κοινό, λόγω ακριβώς και της δύσκολης εποχής που διάγουμε. Το άλλο «σενάριο» που εξετάζεται είναι να μπει ένα συμβολικό εισιτήριο, μέχρι 10 ευρώ, για να αποδοθεί στη συνέχεια το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε κοινωνικές δομές της Ρόδου που θα επιλεγούν-κάτι που εξετάζεται πόσο είναι εφικτό να γίνει.

Το έργο

Βρισκόμαστε στο Άργος. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.

O Μενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.

Στον «Ορέστη» ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως.
Την Αλήθεια. Την Αυτογνωσία.

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.

Διαβάστε ακόμη

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...