Διαμαρτυρία από το Αναγνωστήριο Καλύμνου για τα χάλκινα αγάλματα

Διαμαρτυρία από  το Αναγνωστήριο Καλύμνου  για τα χάλκινα αγάλματα

Διαμαρτυρία από το Αναγνωστήριο Καλύμνου για τα χάλκινα αγάλματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 462 ΦΟΡΕΣ

Με επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την προσπάθεια απομάκρυνσης των χάλκινων αγαλμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου.

Η επιστολή

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να εκφράσουμε κι εμείς την αγωνία, τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού σωματείου μας, όσο και των πολυάριθμων μελών του, σε σχέση με την απαράδεκτη προσπάθεια που επιχειρείται για την απομάκρυνση των χάλκινων αγαλμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο του ακριτικού νησιού μας και τη μεταφορά τους στο νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Έπειτα από 60 χρόνια συντονισμένων προσπαθειών των τοπικών φορέων της Καλύμνου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, έγινε τελικά πραγματικότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στο νησί μας, το οποίο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά τον Απρίλιο του 2009.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο μας συνιστά μια κιβωτό ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης, όπου παρουσιάζεται η διαδρομή του τόπου μας από τους Προϊστορικούς έως και τους Μεταβυζαντινούς Χρόνους, μέσα από την έκθεση ενός μεγάλου αριθμού χάλκινων και μαρμάρινων γλυπτών, επιγραφών, πήλινων αγγείων, ειδωλίων, εργαλείων, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, μικροτεχνημάτων και όπλων.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωριστή θέση κατέχουν τα χάλκινα αγάλματα, τα οποία Καλύμνιοι ψαράδες ανέλκυσαν κατά καιρούς από τη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και τα παρέδωσαν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να συντηρηθούν και να εκτεθούν στο νησί μας.

Το υπερμέγεθες άγαλμα της λεγόμενης «Κυράς της Καλύμνου», το δελφίνι, η κεφαλή και τα πόδια του έφιππου ηγεμόνα αποτελούν μοναδικά έργα χαλκοπλαστικής, που μαζί με τα μαρμάρινα αγάλματα από το Ιερό του Δαλίου Απόλλωνα καθιστούν το Μουσείο της Καλύμνου ένα από τα σπουδαιότερα του Αιγαίου. Σ’ αυτά τα εκθέματα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν οι δύο χάλκινοι κορμοί θωρακοφόρων αγαλμάτων, που, επίσης, παραδόθηκαν από Καλύμνιο ψαρά, εκ των οποίων ο ένας κορμός συνανήκει με το κεφάλι και τα πόδια που προαναφέραμε.

Kυρία υπουργέ,
Η Κάλυμνος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί κοντά στις μικρασιατικές – τουρκικές ακτές, που εδώ και χρόνια βιώνει τις τουρκικές προκλήσεις. Μετά βίας καταφέρνει και επιβιώνει, έπειτα από τη γενικότερη οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση και, εσχάτως, την πανδημία, από την οποία επλήγη σε μέγιστο βαθμό. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω δεινά, μεθοδεύεται ακόμη και η απογύμνωση του Μουσείου του με την απομάκρυνση των πλέον εμβληματικών εκθεμάτων του.

Σας καταθέτουμε λοιπόν κι εμείς τη δική μας «κραυγή αγωνίας», τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας όσο και των πολυάριθμων μελών του, προκειμένου ως η πλέον αρμόδια επί του θέματος Υπουργός να πράξετε τα δέοντα, ώστε να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη «αρπαγή» των χάλκινων αγαλμάτων της Καλύμνου.

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στην κοινωνία του νησιού μας επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση και αναβρασμός και ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές από τους κατοίκους που αντιτάσσονται στην «κλοπή» των πολιτιστικών θησαυρών του τόπου τους.

Βέβαιοι για την από μέρους σας κατανόηση, αναμένουμε τη θετική αντιμετώπιση ενός δίκαιου και αυτονόητου αιτήματος ενός ακριτικού νησιού.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Γιαμαίος
Η γραμματέας Χριστίνα Παπουτσή».

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Θάνατος 76χρονου αλλοδαπού, επιβάτη ημερόπλοιου, στην παραλία Αλμύρες στο Βαθύ Καλύμνου

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»