Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους στην Δημοτική Κοινότητα Καλιθέας για τη χωροθέτηση μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους στην Δημοτική Κοινότητα Καλιθέας για τη χωροθέτηση  μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους στην Δημοτική Κοινότητα Καλιθέας για τη χωροθέτηση μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2263 ΦΟΡΕΣ

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι κάτοικοι και ζητούν έκτακτη σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυθιών, για τη Χωροθέτηση μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας οικοδομικών αποβλήτων.

Ομάδα κατοίκων μάλιστα ανήρτησε πανό διαμαρτυρίας στον κεντρικό δρόμο (από τη Ρόδου - Λίνδου προς Καλυθιές) το οποίο σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, κατέβηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Κάτοικοι ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να μην επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα γύρω από αυτή την υπόθεση.

Για το ζήτημα της χωροθέτησης και λειτουργίας της μονάδας αυτής, συνεδρίασε προχθές το βράδυ εκτάκτως και ο Σύλλογος ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων, ότι το όποιο κόστος προκύπτει, δεν θα πρέπει να το επωμισθεί σε καμμία περίπτωση ο πολίτης.

Σε ανάρτησή του στην ομάδα ¨Όλα τα νέα των Καλυθιών" ο δικηγόρος κος Πέτρος Τσούλος, αναφέρει για το γεγονός αυτό:
"Με λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες οτι στη διασταύρωση Καλυθιών, Ψίνθου, Αφάντου κατασκευάζεται μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων. Η μονάδα έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ως επί τω πλείστον από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) όλες τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Το οικόπεδο, όπου ήδη ξεκίνησαν εκτεταμένες εκσκαφές, βρίσκεται ακριβώς στο όριο της ζώνης προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας natoura 2000, ακριβώς πάνω στο δρόμο, σε κοινή θέα όλων των διερχόμενων, κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Μιας περιοχής που όχι μόνο δεν είναι βιομηχανική ζώνη άλλα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί το μεγαλύτερο ελαιώνα της περιφέρειας. Και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από στρατόπεδο όπου διαβιούν περισσότεροι από τριακόσιους στρατιώτες!
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, η σχετική επιχείρηση είναι κάτι μεταξύ χωματερής και λατομείου... Θα παράγει υπερβολική ηχορύπανση από τους βιομηχανικούς σπαστήρες και τεράστιες ποσότητες σκόνης από την κονιορτοποίηση των αδρανών υλικών.
Όλοι αντιλαμβάνονται οτι η σκόνη αυτή θα σκεπάζει τα παρακείμενα χωριά ανάλογα με τις βουλές του ανέμου...
Και όλοι μπορούν να καταλάβουν τι μπορεί να σημαίνει η σκόνη αυτή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Εξάλλου, η εν λόγω μονάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από δυο μεγάλες γεωτρήσεις που υδροδοτούν κυρίως τα Αφάντου. Και όμως κάνεις δεν φαίνεται να νοιάστηκε για την επικείμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Όπως κανείς δεν νοιάστηκε και για το γεγονός ότι τα βαρέα οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) που θα μεταφέρουν τα μπάζα θα διέρχονται υποχρεωτικά μέσα από τους οικισμούς Καλυθιών και Αφάντου... Είναι να απορεί κανείς με την ευφυΐα ή την ασυνειδησία εκείνων που αποφάσισαν ή δέχθηκαν την εγκατάσταση αυτής της οχλούσας δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το τι θα σημάνει η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας για το φυσικό περιβάλλον, για το οδικό Δίκτυο των χωριών μας και το πόσο θα απαξιωθούν οι ιδιοκτησίες της περιοχής, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε. Κάνεις μας όμως δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Όταν νέφη καρκινογόνας σκόνης καλύψουν την περιοχή θα είναι αργά. Η εν λόγω επένδυση πρέπει να σταματήσει άμεσα με κάθε τρόπο. Με πολιτικές πιέσεις, με καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς και με δικαστικές διαδικασίες.
Ήδη κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν δραστηριοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες.
Εάν οι αρμόδιοι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν αντιλαμβάνονται μόνοι τους το μέγεθος του εγκλήματος, πρέπει εμείς να τους "βοηθήσουμε" να το καταλάβουν...
Δεν πρέπει να ανεχθούμε ως "υπάκουα πρόβατα" να φέρουν την μόλυνση και τον καρκίνο στα σπίτια μας και να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Ως προς εκείνους που θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αντιδράσουν καθώς το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, ας τους κρίνει ο κόσμος."

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ"
ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ
.
"Με μεγάλη μας έκπληξη και λύπη λάβαμε γνώση τις τελευταίες ημέρες για το περιβαλλοντικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χωριό μας. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην αδειοδότηση μονάδας αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών οικοδομικών αποβλήτων στη θέση Λιβάδι, στη διασταύρωση Καλυθιών, Ψίνθου, Αφάντου.
Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μονάδα που θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή μας.
Η γειτνίαση της μονάδας με ζωνης προστασίας της άγριας πανίδας της περιοχής, η εγγύτητα σε γεωτρήσεις και αρχαιολογικά ευρήματα, η αναπόφευκτη επιβάρυνση του οδικού δικτύου του χωριού μας με συνεχή διέλευση βαρέων οχημάτων και οι αναπόδραστοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής από προϊόντα της επεξεργασίας αποβλήτων, είναι θέματα που δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκινητους και αδρανείς.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του χωριού μας.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους αιρετούς της περιοχής μας να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά σε πολιτικό και νομικό πλαίσιο. Είναι θεσμική και ηθικοί υποχρέωσή τους.
Ενημερώνουμε άπαντες ότι η δική μας αντίδραση θα είναι δυναμική, πολυεπίπεδη και επίμονη μέχρι την οριστική λύση.
Δεν θα αφήσουμε να περάσει η εγκληματική αδιαφορία και περιφρόνηση των αρμοδίων σε βάρος μας.
Με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει.
Καλούμε προσωπικά τον ίδιο τον περιφερειάρχη να δώσει εκείνος άμεση λύση.
Ας επιλέξουν άλλη περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική ζώνη για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας.
Δεν είμαστε εμείς η χωματερή του νησιού.
Όποιος μας αψηφήσει θα μας βρει μπροστά του.
ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ."


Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες