«Συμφιλιωτική σύσκεψη» στο υπουργείο Εργασίας όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο ζητάει η ΠΟΕΕΤ

«Συμφιλιωτική σύσκεψη» στο υπουργείο Εργασίας όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο ζητάει η ΠΟΕΕΤ

«Συμφιλιωτική σύσκεψη» στο υπουργείο Εργασίας όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο ζητάει η ΠΟΕΕΤ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 240 ΦΟΡΕΣ

Συνεδρίασε την Πέμπτη η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ώστε να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα κατάσταση στον κλάδο και να προγραμματίσει τη δράση της από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία «είναι τραγικές. Η κυβέρνηση, αν και έχουμε 9 Ιουλίου πλέον, ακόμη δεν έχει πληρώσει την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) του μήνα Μαΐου, ενώ ξεκαθάρισε προς το παρόν πως δεν θα υπάρχει καμία απολύτως στήριξη στους εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν ή σε αυτούς που οι επιχειρήσεις έκλεισαν, όπως στον Όμιλο Μουζενίδη.

Παράλληλα, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά να εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, ενώ το πιο τραγικό είναι η περίπτωση συναδέλφου από τη Ρόδο, ο οποίος πέρυσι ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης, διαγνώστηκε πριν από λίγους μήνες με καρκίνο και δεν μπορεί να κάνει χημειοθεραπείες, γιατί δεν φαίνονται τα ένσημα από την αναστολή».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως «οι εργοδότες αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και την ΚΣΣΕ, δεν προχωρούν όσοι είχαν ανοίξει (και ευτυχώς είναι πολλοί) στις επαναπροσλήψεις και αν δεν έχουν πληρότητες να εντάξουν το προσωπικό στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αντιθέτως έχουμε απολύσεις και εκβιασμούς για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ή αλλιώς απόλυση, τακτική που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που όλοι θέλουμε όσον αφορά την πανδημία. Καταστρατηγούν την ΚΣΣΕ προσφέροντας μισθούς πείνας με εξαντλητικά ωράρια, αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Η ΠΟΕΕΤ θεωρεί πως «στον Επισιτισμό η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν βαπτιστεί από την κυβέρνηση ως εργαζόμενοι, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται καμίας απολύτως στήριξης από το κράτος, έτσι είναι χωρίς εισόδημα και ασφάλιση από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι εργοδότες στην εστίαση δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ, αφού το υπουργείο δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική ακόμα, διαμορφώνουν δικούς τους όρους αμοιβής και εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται αλλά και αυτές που ανοίγουν υπολειτουργούν είναι κυριολεκτικά στον αέρα».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, να περιμένει τον θάνατό μας». Αντιθέτως, αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει άμεσα στο υπουργείο Εργασίας και να ζητήσει συμφιλιωτική σύσκεψη μεταξύ των εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) εργοδοτών (ΠΟΞ και ΠΟΕΣΕ) και κυβέρνησης.

«Ήρθε η ώρα πλέον για απαντήσεις. Δεν γίνεται στον κλάδο να βρέχει δισεκατομμύρια ευρώ και οι εργαζόμενοι να «παρακαλούν» για στήριξη των 500€. Συμφιλιωτική σύσκεψη λοιπόν στο Υπουργείο Εργασίας όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο» ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά