Το Βαθύ Καλύμνου και το μαγευτικό λιμανάκι της Ρίνας

Το Βαθύ Καλύμνου και το μαγευτικό λιμανάκι της Ρίνας

Το Βαθύ Καλύμνου και το μαγευτικό λιμανάκι της Ρίνας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1134 ΦΟΡΕΣ

Κάλυμνος!
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου είναι ένας τόπος άγριος, εναλλακτικός και πολύ γοητευτικός. Χωρίς ιδιαίτερο πράσινο και πλαγιές κατάφυτες. Με επιβλητικούς βράχους όπου σκαρφαλώνουν χιλιάδες αναρριχητές από κάθε σημείο της γης που το επισκέπτονται. Αλλά και πανέμορφος με καταπληκτικές παραλίες και χωριά-θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Ένα από αυτά είναι το Βαθύ ή Βαθύς 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Πόθιας. Το χωριουδάκι με τους 500 περίπου κατοίκους και τη μεγαλύτερη και γονιμότερη κοιλάδα του νησιού.

Μια καταπράσινη κοιλάδα που ξεκινάει από το λιμανάκι της Ρίνας και φτάνει στην περιοχή «Στημένια».

Στο λιμανάκι της Ρίνας εκτός από τις ψαρόβαρκες, λειτουργεί ναυπηγείο σκαφών καθώς και ασφαλές αγκυροβόλιο για την υποδοχή τουριστικών σκαφών αναψυχής. Βρίσκεται ανάμεσα σε απότομα βράχια, σε έναν πολύ στενό όρμο που θυμίζει φιόρδ και η πρόσβαση γίνεται από το Βαθύ, με το τοπικό λεωφορείο.

Με μικρά θαλάσσια σκάφη πραγματοποιούνται επισκέψεις στο προϊστορικό σπήλαιο Δασκαλιό στην είσοδο του λιμανιού της Ρίνας. Στη Ρίνα λειτουργούν ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες προσφέροντας διάφορες γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά φαγητά.

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ρήνη-γυναικείο υποκοριστικό της Ειρήνης-είναι γνωστή μία Νύμφη που ζευγάρωσε με τον αγγελιοφόρο των θεών Ερμή, και απέκτησαν τον Σάμωνα, ο οποίος μετανάστευσε από την Αρκαδία μαζί με τον Δάρδανο. Στην είσοδο του λιμανιού ο αρχαιολόγος L. Ross σημειώνει την ύπαρξη Νυμφαίου. Στο Βαθύ μάλλον βρισκόταν ο Ορκάτος, αρχαίος δήμος της Καλύμνου.

Το μυστικό των εξαιρετικών εσπεριδοειδών στο Βαθύ κρύβεται στο υγρό έδαφος και στην προστατευόμενη από τους γύρω ορεινούς όγκους κοιλάδα που δουλεύει ως φυσικό θερμοκήπιο.

Ωστόσο τα εσπεριδοειδή φυτεύτηκαν σχετικά πρόσφατα στον Βαθύ. O αρχαιολόγος C. Newton το 1855 συνάντησε ελαιώνα και όχι περιβόλια. Η κοιλάδα πρέπει να είχε αμπέλια και συκιές. Άλλωστε δεν υπήρχαν πορτοκάλια κατά την αρχαιότητα στη χώρα μας. Τα μανταρίνια προέρχονται από τη Νότια Κίνα ενώ τα πορτοκάλια έφτασαν νωρίτερα από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η αρχική εισαγωγή τους είναι άγνωστη λόγω ελάχιστων αρχαιοβοτανικών δεδομένων.

Στη θέση «Στημένια» υπάρχουν ερείπια προϊστορικής Ακρόπολης και κτίσματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στη θέση «Μετόχι» συναντώνται λείψανα ενός αρχαίου ναού και κοντά στο λιμάνι τα ερείπια ενός Πύργου κλασικής εποχής.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού είναι το καστρομονάστηρο της Παναγιάς της Κυρά- Ψηλής, που βρίσκεται βόρεια της κοιλάδας.

Επίσης έχουν αναφερθεί ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αρχάγγελου Μιχαήλ η οποία χτίστηκε με υπολείμματα αρχαίου ναού [Απόλλωνα;] που βρισκόταν στην ίδια θέση. Διαθέτει στρώματα ζωγραφικής του 13ου και τέλη του 14ου αιώνα. Η Παναγιά Χωστή διαθέτει 3 τουλάχιστον στρώματα ζωγραφικής με το αρχαιότερο γύρω στο 1.000 και το νεότερο τέλη του 13ου αιώνα.

Το Δασκαλιό βρίσκεται κοντά στο Βαθύ, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Ρίνας και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προϊστορικής κατοίκησης της Δωδεκανήσου. Όπου στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν πολλά ευρήματα ύστερα από ανασκαφές που μαρτυρούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο ξεκίνησε από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους. Χρήση του σπηλαίου διαπιστώθηκε και κατά την Παλαιοχριστιανική Περίοδο.

Πηγή: otoposmas.gr

Διαβάστε ακόμη

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών