Καθολική διαμαρτυρία κατά της ΔΕΗ για το κριτήριο της εντοπιότητας

Καθολική διαμαρτυρία κατά της ΔΕΗ για το κριτήριο της εντοπιότητας

Καθολική διαμαρτυρία κατά της ΔΕΗ για το κριτήριο της εντοπιότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 715 ΦΟΡΕΣ

«Βράζει» η τοπική κοινωνία στη Νότια Ρόδο αφότου έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ δεν προτάσσει την εντοπιότητα στις μόνιμες προσλήψεις που θα κάνει στα εργοστάσιά της στο νησί και κατά τη συνάντηση που συγκάλεσε χθες το Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων, εκφράστηκε η αδιαμφισβήτητη συμπαράταξή τους με τις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και αν αποφασίσουν κινητοποιήσεις, ενώ έκαναν γνωστό ότι θα καλέσουν στη Ρόδο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Στάσση, παρουσία και όλων των βουλευτών του νομού μας.

Στη χθεσινή σύσκεψη, παρόντες ήταν, βέβαια, ο Πρόεδρος του Eργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, οι Αντιπεριφερειάρχες, προερχόμενοι από την περιοχή, κ.κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και Κάλλιστος Διακογεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι, επίσης προερχόμενοι από την περιοχή, κ.κ. Γιάννης Καμπούρης και Τηλέμαχος Καμπούρης, οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Σορωνής και Κατταβιάς, κ.κ. Μανόλης Μπονιάτης και Νίκος Ζαννετάκης αντίστοιχα, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κ.κ. Ηλίας Μπούκλας και Γιάννης Χαροκόπος καθώς και η νομική σύμβουλός τους κα Μεταξία Ψουρόγιαννη.

Κατά τις δηλώσεις τους, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν την αδικία, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, της ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και σχετικά με τις δεσμεύσεις της και κατέστησαν σαφές ότι θα αγωνιστούν μέχρι να προταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις προκηρύξεις που αναμένονται για τις προσλήψεις. Επίσης, δεν έλειψαν και οι αιχμές για τους βουλευτές καθώς ειπώθηκε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τον σχετικό νόμο.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ
Καταρχάς, ο κ. Εγγλέζος ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Δήμο Ρόδου και τους τοπικούς Προέδρους, «που για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε να συζητήσουμε τα αυτονόητα».
Όπως ενημέρωσε, αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης ήταν οι απαντήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Στάσση, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να αποτραπεί η αδικία σε βάρος της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου για το θέμα της προκήρυξης και της μοριοδότησης στην εντοπιότητα στις μόνιμες προσλήψεις.

Αφού ευχαρίστησε και τη δικηγόρο, στη συνέχεια ο κ. Εγγλέζος ανέβασε τους τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά «για να καταλάβουμε επιτέλους αυτό που προφανώς δεν καταλαβαίνουν οι βουλευτές» και εξήγησε: «Οι βουλευτές μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην προκήρυξη για τα οκτάμηνα και στη μόνιμη προκήρυξη. Εμείς μιλάμε για τις μόνιμες προκηρύξεις. Η διαφορά είναι ξεκάθαρη: ότι ενώ στα οκτάμηνα προτάσσεται η εντοπιότητα, στις μόνιμες προκηρύξεις μοριοδοτείται». Και συνέχισε: «Αυτή είναι η τεράστια διαφορά που προφανώς δεν θέλουν να καταλάβουν οι βουλευτές μας», είπε και ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια όσο και τον Δήμο Ρόδου αλλά και την τοπική κοινωνία γιατί με ομόφωνες αποφάσεις έχουν σταθεί στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και στη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η πρόθεση και της Περιφέρειας και του Δήμου να στηρίξουν τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, τόσο της Κατταβιάς όσο και της Σορωνής.
«Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο, θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και θα είμαστε συμπαραστάτες, μαζί με Δήμο και Περιφέρεια, σε όποια κινητοποίηση χρειαστεί για να πείσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Στάσση, και σε όποιον είναι πίσω από τον κ. Στάσση, να αδικηθούν οι νέοι μας και να μείνουν χωρίς δουλειά», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι εκείνο που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι άμεσα θα κληθεί ο κ. Στάσσης να έρθει εδώ, να συζητήσει με την τοπική κοινωνία και να του δώσουν να καταλάβει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει ενώ άμεσα θα κληθούν και οι πέντε βουλευτές του Νομού «να πάρουν θέση ξεκάθαρη και να ενημερωθούν σωστά για το τι ακριβώς λέει ο νόμος ο οποίος εφαρμόζεται και η προκήρυξη η οποία θα βγει».
Εκείνο, λοιπόν, που θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος χθες, είναι ότι η ερμηνεία του νόμου είναι τελείως διαφορετική και πρέπει να καταλάβουν οι βουλευτές ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να πάρει πίσω αυτό που δίνει. «Δεν μπορεί να εισπράττουν όλη τη βρωμιά, όλο το καυσαέριο, να έχουν χάσει περιουσίες οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν γίνει τα εργοστάσια και να μη γίνει πράξη αυτό που η ίδια η ΔΕΗ δεσμεύτηκε από την αρχή της δημιουργίας των εργοστασίων», τόνισε.

Οι Αντιπεριφερειάρχες
Καταρχάς, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι βρέθηκαν εκεί με τον κ. Διακογεωργίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που στηρίζει τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας για την εντοπιότητα αλλά και της παραίνεσης του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου να συνεχίσουν τον αγώνα για να διευθετηθεί το ζήτημα της εντοπιότητας. Και είπε, στη συνέχεια: «Είναι βέβαιο ότι σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε, δίνει το δικαίωμα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να προκρίνει το καθεστώς και την πολιτική των προσλήψεων και με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα και με την απάντηση που μας απέστειλε, η εντοπιότητα πηγαίνει στις καλένδες. Ερμηνεύοντας, σύμφωνα και με τη νομική σύμβουλο, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος ντόπιος να εργαστεί με τη νέα πρόσκληση της προκήρυξης», είπε και διεμήνυσε ο Αντιπεριφερειάρχης: «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Είμαστε δέσμιοι και της απόφασης του π.σ. αλλά και της πρόθεσης του Περιφερειάρχη μας μέχρι να κερδίσουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε διότι αυτοί που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις και τις προηγούμενες αποφάσεις που έχει πάρει η ΔΕΗ με τις τότε Διοικήσεις των δημοτικών συμβουλίων του πρώην Δήμου Νότιας Ρόδου, του Καλλικρατικού Δήμου της Ρόδου, εξοργίζει τις τοπικές κοινωνίες». Όπως είπε, θα καλέσουν και τους βουλευτές να βοηθήσουν σ’ αυτή την ενέργεια που θα κάνουν «διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ περνάει μέσα από την κατάργηση της εντοπιότητας. Αν είναι δυνατόν»!

Μάλιστα, επειδή κατάγεται από την Καταβιά, σχετικά με τις δεσμεύσεις για τα αντισταθμιστικά έργα, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι έχουν ξεκινήσει κάποια που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είναι σε εξέλιξη, και υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους αναδόχους των έργων. Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υπάρχει εκκρεμότητα σ’ αυτό αφού μπορεί να έχουν σταματήσει τώρα τα έργα ωστόσο υπάρχουν λόγοι γραφειοκρατικού χαρακτήρα και πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε πρόσφατα από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ. Διότι τα περισσότερα αντισταθμιστικά έργα της ΔΕΗ στην περιοχή αφορούν στη ΔΕΥΑΡ (σ.σ. αποχετευτικά, ύδρευση κ.α.).

Από την πλευρά του, ο κ. Διακογεωργίου, είπε ότι παρευρέθηκε και εκείνος μετά από την πρόσκληση του ΕΚΡ αλλά και την παραίνεση του Περιφερειάρχη, μια και το θέμα αυτό τους έχει προβληματίσει όλους και πολύ περισσότερους τον ίδιο ο οποίος κάνει τα πάντα ούτως ώστε οι θέσεις και οι αποφάσεις που υπήρχαν προ του 2019 να επανέλθουν, ανάμεσά τους και το κριτήριο της εντοπιότητας. Εκείνο στο οποίο θέλησε να σταθεί είναι ότι μέχρι να γίνουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, και της Σορωνής και της Καταβιάς, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της ΔΕΗ…έσταζαν μέλι, όπως είπε χαρακτηριστικά, και στην τοπική κοινωνία και στα γύρω χωριά γενικά, που είναι εγκατεστημένα τα εργοστάσια, και τώρα που έχουν όλα δρομολογηθεί, τους έχουν στην πάντα.

«Εμείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε σε αδράνεια, θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους κατοίκους των χωριών αυτών και πολύ περισσότερο με την πλήρη ανάλυση που έκανε η νομική σύμβουλος εμείς θα συμπαρασταθούμε και θα είμαστε δίπλα τους διότι αυτή είναι και η επιθυμία του Γιώργου του Χατζημάρκου: ότι θα φέρουμε το αποτέλεσμα μέχρι να δικαιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο για τις οκτάμηνες συμβάσεις αλλά και για τις μόνιμες προσλήψεις», τόνισε και ο ίδιος.

Ο Αντιδήμαρχος
Από την πλευρά του Δήμου, ο κ. Γιάννης Καμπούρης, είπε και εκείνος ότι μετά το κάλεσμα του Προέδρου του ΕΚΡ αλλά και την επιθυμία του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, παρευρέθηκαν δύο Αντιδήμαρχοι καταγόμενοι από τη Νότια Ρόδο. Και είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πήραμε ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και πέρα απ’ αυτό θα είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, των χωριών μας δηλαδή, στο ζήτημα των προσλήψεων-στην ουσία γι’ αυτό μιλάμε-του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Δεν έχω δει κανέναν Ροδίτη να προσλαμβάνεται…στην Πτολεμαΐδα, δεν έχουμε δει κανέναν Ροδίτη να προσλαμβάνεται σε εργοστάσια της ΔΕΗ άλλων νομών. Θα ήταν πέρα από κάθε λογική και στα όρια του παραλόγου, η ΔΕΗ να θέλει να έχει απέναντί της την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών. Θα κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά, αν χρειαστεί θα μεταβούμε και στην Αθήνα με τους συναδέλφους, αλλά πρώτα απ’ ό,τι σας είπε ο Πρόεδρος, θα καλέσουμε και τους πέντε βουλευτές για να συμπαραταχθούν μαζί μας ,έτσι ώστε να κερδίσουν οι τοπικές κοινωνίες της Ρόδου. Και οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες».

Οι Πρόεδροι
Ο Πρόεδρος της τ.κ. Σορωνής, κ. Μανόλης Μπονιάτης, δήλωσε: «Η τοπική κοινότητα Σορωνής αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για να κρατήσει τα κεκτημένα μας. Θεωρώ κοροϊδία την απάντηση-επιστολή του Συμβούλου της ΔΕΗ, τόσο στις τοπικές Αρχές, στις ομόφωνες αποφάσεις Περιφέρειας, Δήμου και Κοινοτήτων, όσο και στην τοπική κοινωνία του νησιού μας όσο αφορά στη νεολαία μας, τους επιστήμονες μας, τα παιδιά μας που θέλουν να ενταχθούν και να έχουνε αύριο μία θέση εργασίας στην τοπική κοινωνία. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, θα προχωρήσουμε με τις τοπικές Αρχές και όπου χρειαστεί θα είμαστε και συμπαραστάτες της τοπικής κοινωνίας». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η λειτουργία του εργοστασίου στη Σορωνή δεν έχει μειωθεί καθόλου από τη λειτουργία του νέου εργοστασίου.

Όσο για τα αντισταθμιστικά, κάποια που περιμένουν τώρα είναι υπό ένταξη ενώ άλλα έχουν ξεκινήσει.
Ο Πρόεδρος της τ.κ. Κατταβιάς, κ. Νίκος Ζαννετάκης, καταρχάς, ευχαρίστησε το ΕΚΡ για την πρωτοβουλία που πήρε να τους καλέσει και χθες και κάλεσε τους βουλευτές του Νομού μας «να πάρουν θέση επιτέλους πάνω στο θέμα. Όχι με ένα δελτίο τύπου καταφέραμε τι;», είπε χαρακτηριστικά και μετά ήρθε η επιστολή του κ. Στάσση και στην ουσία «δεν καταφέραμε τίποτα», όπως είπε. Ζήτησε ακόμη από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο να καλέσουν εδώ τον κ. Στάσση και τους βουλευτές, να συζητήσουν το θέμα γιατί «η κοινωνία βράζει» όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι έχει πάνω από 700 υπογραφές με ονοματεπώνυμο οι οποίοι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις και υπολογίζει ότι σίγουρα θα φθάσουν στους χίλιους. «Είμαστε τυχεροί που δεν έχει βγει μέχρι σήμερα η προκήρυξη. Γιατί αν βγει, είμαστε χαμένοι!», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Επίσης, έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις προσλήψεις και ανέφερε ότι θα επανεξετάσουν ποια θα είναι η στάση τους από εδώ και πέρα. Είπε, ακόμη, ο Πρόεδρος ότι υπάρχουν άτομα από την Κατταβιά που εργάζονται στο εργοστάσιο αλλά και νέοι από την περιοχή που τους παρακίνησαν να πάνε να τελειώσουν τη Σχολή, πηγαινοέρχονταν στα Τεχνικά Λύκεια καθημερινά από την Κατταβιά και σήμερα είναι «στον αέρα».
Γι’ αυτό, καλούν τους βουλευτές, την Περιφέρεια, μετά την ομόφωνη απόφαση, τον Δήμο, το ΕΚΡ, το Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ, να πάρουν όλοι θέση, που είναι δίπλα τους.

Τέλος, αναφέρθηκε και στ’ αντισταθμιστικά λέγοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχει σταματήσει ένα έργο στο χωριό που έχει να κάνει με ύδρευση-όμβρια-αποχέτευση. Όπως είπε, σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι γραφειοκρατικό το θέμα αλλά ζητά να δώσει ένας αρμόδιος εξηγήσεις γιατί αν δεν τελειώσει αυτό δεν μπορούν να δημοπρατήσουν το επόμενο έργο που είναι η πλακόστρωση του οικισμού. Στη συνέχεια, κάλεσε τη ΔΕΥΑΡ και τον Δήμο να πάρουν θέση αφού, όπως είπε, τα χρήματα υπάρχουν από τη ΔΕΗ και τα έργα αυτά τα εκτελεί η ΔΕΥΑΡ.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να πει ότι με τον Διευθυντή και τον προϊστάμενο του εργοστασίου είναι σε άψογη συνεργασία και ό,τι ζητήσουν είναι δίπλα τους.

Η δικηγόρος
Τέλος, η δικηγόρος εξήγησε τι προβλέπει ακριβώς ο νόμος. Όπως είπε η κα Ψουρόγιαννη, πρόκειται για τον νόμο 4643 του 2019 και στην ουσία το πρόβλημα είναι το άρθρο 3 του νόμου αυτού το οποίο προβλέπει πια ότι την κεντρική πολιτική προσλήψεων τη διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. «Δηλαδή, στην πραγματικότητα καταργούνται όλες οι υπόλοιπες διατάξεις και δίνεται πια η δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να ορίζει εκείνος τα κριτήρια. Με βάση λοιπόν το άρθρο 3 και την κεντρική πολιτική όπως έπειτα διαμορφώθηκε από τη ΔΕΗ, δεν υπάρχει από πουθενά πρόβλεψη για προσλήψεις με πρόταξη εντοπιότητας, τουλάχιστον όσο αφορά στα εργοστάσια που βρίσκονται εδώ στα Δωδεκάνησα, που είναι και περιοχές της παραμεθορίου.

Επομένως, αυτό που λένε είναι ότι η δυνατότητα είναι στα χέρια του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ να διαμορφώσει όπως εκείνος θεωρεί την πολιτική και τα κριτήρια πρόσληψης και μέσα σ’ αυτά μπορεί και πρέπει να συμπεριλάβει την πρόταξη στις προσλήψεις των μόνιμων. Διευκρίνισε ακόμη η κα Ψουρόγιαννη, ότι δεν εμποδίζεται από το νόμο, δηλαδή δεν θα αντίκειται στο νόμο η οποιαδήποτε πολιτική προκύψει από τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα ορίζει πρόταξη των ντόπιων. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρα στη διακριτική του ευχέρεια, οτιδήποτε και να ορίζει θα είναι σύννομο αφού ο νόμος αυτός του αφήνει τέτοια ευρεία δυνατότητα να διαμορφώσει πολιτική, κριτήρια και όργανα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς