Παρουσία εκπροσώπων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κάλυμνο

Παρουσία εκπροσώπων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κάλυμνο

Παρουσία εκπροσώπων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 252 ΦΟΡΕΣ

Στην Κάλυμνο παρευρέθηκαν το διήμερο 4 και 5 Ιουλίου κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελούμενο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τρία στελέχη προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες παραλαβής του μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος αποκτήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Μελέτη ανάπτυξης πιλοτικού συσκευαστηρίου - εργαστηρίου μεταποίησης αλιευμάτων στη ν. Κάλυμνο».

Το έργο αυτό είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από τα Πιλοτικά Σχέδια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2007-2013 και υλοποιήθηκε σε συνεργασία τον Αλιευτικό Σύλλογο Παράκτιας Αλιείας – Ξιφία Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή» και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή», η οποία στο μεταξύ ιδρύθηκε και σήμερα παράγει και μεταποιεί αλιεύματα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκαν επίσης συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο συλλόγων για να διερευνηθεί ο καταλληλότερος φορέας – χρήστης του εξοπλισμού, αλλά και συναντήσεις του Δ/ντος συμβούλου με τον Δήμαρχο του νησιού έτσι ώστε η όποια τελική απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να έχει τη συναίνεση της ευρύτερης κοινωνίας των αλιέων της Καλύμνου.

Σε επόμενη φάση θα εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησής του, σε παραγωγικό φορέα του νησιού με σκοπό την εμπορία τελικών μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και εξαίρετης ποιότητας από πρώτη ύλη χαμηλής εμπορικής αξίας.

Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση μετά το πέρας της οποίας, τοπικοί αλιείς και οι συλλογικότητές τους δύνανται να μεταποιούν και να εμπορεύονται μόνοι τους τα προϊόντα που θα παράγουν, τα οποία ως νωπά έχουν δυσκολία να βρουν καταναλωτικό κοινό, τόσο στις κοντινές αγορές, όσο και στις αγορές των μεγάλων πόλεων της χώρας μας.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προσδοκά τη με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του εξοπλισμού και της γνώσης που έχει αποκτηθεί στη μεταποίηση αλιευμάτων και ελπίζει το παράδειγμα της Καλύμνου να βρει χρήση και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και να παράγονται καινοτόμα, ποιοτικά, μεταποιημένα προϊόντα από δύσκολα εμπορεύσιμη αλιευτική πρώτη ύλη.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Θάνατος 76χρονου αλλοδαπού, επιβάτη ημερόπλοιου, στην παραλία Αλμύρες στο Βαθύ Καλύμνου

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»