Γ. Υψηλάντης: δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας πουθενά στο νησί

Γ. Υψηλάντης: δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας πουθενά στο νησί

Γ. Υψηλάντης: δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας πουθενά στο νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 435 ΦΟΡΕΣ

Υπάρχουν όμως θέματα επάρκειας, όπως στη δημοτική ενότητα Λίνδου

Δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας πουθενά στο νησί της Ρόδου αυτή την περίοδο, μόνο επιμέρους θέματα επάρκειας και ποιότητας του νερού, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΡ, κ. Γιώργο Υψηλάντη, ο οποίος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που «τρέχει» η Επιχείρηση αυτό το διάστημα και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της, που όμως…σκοντάφτουν στις νοοτροπίες δεκαετιών!

Αναλυτικά:
Επάρκεια νερού
Καταρχάς, σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο νησί αρκετές περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προσπάθησαν τα δύο τελευταία χρόνια να λύσουν όσα περισσότερα μπορούσαν, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, θεωρεί.

Ήταν, πάντως, ξεκάθαρος λέγοντας ότι, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε οξύ θέμα λειψυδρίας πουθενά, αντιμετωπίζουμε όμως κάποια θέματα επάρκειας. Όπως εξήγησε, θα ήθελαν το λίγο παραπάνω ή την καλύτερη ποιότητα νερού, κυρίως στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λίνδου. Όπως είπε, επί χρόνια οι άνθρωποι εκεί το νερό που παίρνουν είναι σχεδόν…θάλασσα διότι οι γεωτρήσεις έχουν υφαλμυρωθεί εδώ και πέντε-έξι χρόνια. Επιπλέον, έχουν πέσει και οι στάθμες τους, άρα ούτε σε ποσότητα είναι επαρκείς ούτε σε ποιότητα νερού υπάρχει επάρκεια.

Σημείωσε, ακόμη, ότι έχουν ανοίξει έξι γεωτρήσεις, στο πεδίο της Καλάθου, βαθιά προς το φράγμα, έχουν βρει μικρές μεν ποσότητες αλλά καλή ποιότητα νερού και βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης των αναγκαίων μελετών, ώστε το νερό αυτό να μεταφερθεί στη Λίνδο όσο πιο γρήγορα γίνεται, με σκοπό να ανακουφιστεί ο κόσμος. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι την οριστική λύση θα έρθει να δώσει ο νότιος αγωγός του φράγματος του Γαδουρά, ο οποίος έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια και ευελπιστούν ότι του χρόνου θα πηγαίνει νερό από τον αγωγό του φράγματος αλλά από τη μεριά τους κάνουν μία πιο γρήγορη προσπάθεια να λύσουν το θέμα. Αντίστοιχα, έχουν κάνει και κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή της Λάρδου ώστε και εκεί να ανακουφιστεί η περιοχή. Συνοψίζοντας, όμως, ο κ. Υψηλάντης είπε ότι, σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και επάρκειας νερού δεν υπάρχουν στο νησί.

Για τα έργα
Όσο αφορά στα έργα, και συγκεκριμένα ο αγωγός προς την Ιαλυσό και το έργο της Περιφέρειας για την επέκταση του αγωγού από το φράγμα Γαδουρά μέχρι τη Λαχανιά, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, αυτό για την τροφοδοσία της Ιαλυσού είναι σχεδόν έτοιμο, βρίσκονται δηλαδή σε ένα στάδιο παραλαβής και ρύθμισης κάποιων αυτοματισμών και θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.
Το έργο της Περιφέρειας έχει δημοπρατηθεί, είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία και εκτιμήσεις λένε ότι μπορεί και στην αρχή του χρόνου να υπάρχει ανάδοχος του έργου αυτού και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει τόσο καλύτερα γιατί αυτό θα δώσει και την οριστική ανακούφιση σε όλη τη ζώνη, από την περιοχή του διυλιστηρίου στην Αγάθη μέχρι τη Λαχανιά.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΡ αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα γεωτρήσεων γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα μία εφεδρική πηγή τροφοδοσίας νερού σε όλα αυτά. Μάλιστα, προγραμματίζουν και άλλες γεωτρήσεις, για παράδειγμα στην περιοχή των Μασσάρων αλλά και σε κάποια χωριά της Νότιας Ρόδου-έκαναν και κάποιες απόπειρες, στην Αρνίθα για παράδειγμα, που άνοιξαν γεώτρηση αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν…σταγόνα.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Υψηλάντης, οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες γενικά είναι εξαντλημένοι και σε πολλές περιπτώσεις η υπεράντλησή τους τους έχει υφαλμυρώσει κιόλας.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχουν εντάξει ήδη τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού γύρω στα 18 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας, έρχεται για έγκριση το δανειστικό συμβόλαιο μεταξύ ΔΕΥΑΡ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί από εκεί θα έρθει η χρηματοδότηση για το πρώτο έργο.

Πρόκειται για ένα ποσό 7,5 εκατ. ευρώ και αφορά στην ανακατασκευή επί της ουσίας του Βιολογικού της Ρόδου.
Αυτό το έργο ευελπιστούν ότι θα το δημοπρατήσουν περί τον Σεπτέμβρη, αν όλα τα διαδικαστικά εξελιχθούν ομαλά. Το ίδιο και για το έργο της ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως και για εκείνο για τα δίκτυα του Αρχαγγέλου, άλλα 4,5 εκατ. ευρώ.

Στη Ρόδο είμαστε… καλομαθημένοι
Στη συνέχεια, όμως, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ θέλησε να κάνει το εξής σχόλιο: «Εκείνο που πρέπει, όμως, να περάσει σαν μήνυμα στην κοινωνία είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε τη σπατάλη. Στη Ρόδο είμαστε…καλομαθημένοι. Δηλαδή, θέλουμε το νερό να το ‘χουμε 24 ώρες το 24ωρο, σε καλή ποιότητα και σε πλήρη αφθονία, κάτι που δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα».

Ως παράδειγμα, ανέφερε στις περιπτώσεις που υπάρχει ένα σπάσιμο σε αγωγό και αμέσως αρχίζουν οι έντονες διαμαρτυρίες, ενώ δεν πρόκειται για κάτι προγραμματισμένο και πρέπει να επισκευαστεί και το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η σπατάλη, όμως, που γίνεται είναι το μεγάλο θέμα σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που και νεροκλοπές γίνονται, τις οποίες κυνηγούν και θα τις κυνηγήσουν με πολύ πιο έντονο τρόπο.

Επίσης, σπατάλες γίνονται στις παραλίες, στα ντουζ των παραλιών που και εδώ θα ξεκινήσουν μία προσπάθεια για να μπουν μετρητές. «Αυτή τη στιγμή, στις περισσότερες παραλίες δεν υπάρχουν μετρητές, δεν μετριέται η κατανάλωση του νερού που φεύγει», είπε και δεν είναι μόνο από τα ντουζ αλλά και από τη γενικότερη χρήση του νερού που γίνεται εκεί, αφού κάποιοι έχουν στήσει και επιχειρήσεις και παίρνουν νερό…έτσι.

Όπως είπε, δεν γίνεται αυτό διότι είναι κοινωνικά και επιχειρηματικά άνισο και άδικο σε σχέση με κάποιον άλλο πολίτη που έχει σπίτι στην πόλη και πληρώνει το νερό του. «Αυτά θα τελειώσουν», διεμήνυσε ο κ. Υψηλάντης και ανέφερε ότι θα πιάσουν μία-μία περίπτωση, δηλαδή θα κληθεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης, θα ενημερωθεί και, αν δεν βάλει ρολόι, θα του κόβεται η παροχή.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να σχολιάσει ότι πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών. «Δόξα τω Θεώ, από παθογένειες βρήκαμε…βουνό», είπε χαρακτηριστικά αλλά, σιγά-σιγά, κάθε μία απ’ αυτές μπαίνει στη σειρά, καθώς δεν λύνονται σε μία ημέρα. Παράδειγμα, η άρδευση, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι οι συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν και ήρθαν να δηλώσουν τα στρέμματά τους, έβαλαν μετρητές και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται καθημερινά.

Για τον εκσυγχρονισμό
Όπως έχει παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, καταβάλλεται μία προσπάθεια από την Επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της και των υπηρεσιών που παρέχει προς τους καταναλωτές/πελάτες της. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Υψηλάντης, είπε καταρχάς ότι ο εκσυγχρονισμός της Εταιρείας είναι ορατός και τον έχει δει ο περισσότερος κόσμος στη Ρόδο, με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί, αφού πλέον δεν χρειάζεται οι πελάτες να μεταβαίνουν στα γραφεία, να στήνονται σε ουρές, ίσως και…να διαπληκτίζονται με υπαλλήλους κτλ. Τώρα πια τα πράγματα είναι τυποποιημένα, φορμαρισμένα, και ο καθένας μπορεί να κάνει τις περισσότερες ενέργειες από το σπίτι του.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Υψηλάντης απηύθυνε έκκληση να μπει ο κόσμος να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Και είπε: «Να πάψει εκείνο το φαινόμενο που έμενε ένας νοικάρης σε σπίτι ή την επιχείρηση, έφευγε, παράταγε το χρέος και η ΔΕΥΑΡ κυνηγούσε τον ιδιοκτήτη. Εμείς λέμε στους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να μπουν οι νοικάρηδές τους και να γυρίσουν το ρολόι στ’ όνομά τους, όπως κάνει η ΔΕΗ με το δικό της ρολόι, ώστε να ξέρουμε πρώτον ποιος είναι ο πελάτης μας, ποιος πρέπει να μας πληρώνει και αν φύγει να ξέρουμε με ποιον πρέπει ν’ ασχοληθούμε και όχι να κυνηγάμε έναν ιδιοκτήτη ο οποίος έχει φάει φέσι…».
Γι’ αυτό, η εφαρμογή της επικαιροποίησης μέσα από το site της ΔΕΥΑΡ είναι το Α και το Ω, όπως είπε, ενώ αν το κάνει κανείς αυτό έχει μία σειρά από οφέλη: Πρώτον, επικαιροποιεί το συμβόλαιό του χωρίς να πληρώσει εγγύηση-αυτό το παρέτειναν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Δεύτερον, αν δηλώσει ότι θέλει να παίρνει ηλεκτρονικά τον λογαριασμό του θα έχει έκπτωση συνέπειας, τρίτον θα μπει και στις υπόλοιπες εφαρμογές της ΔΕΥΑΡ, κάτι που σημαίνει ότι ό,τι ώρα θέλει θα μπαίνει, θα βλέπει τις εκκρεμότητές του, τους λογαριασμούς του, εφόσον κάνει πληρωμές και τις αποδείξεις πληρωμής, τα πάντα.

Και δήλωσε ο κ. Υψηλάντης: «Η ΔΕΥΑΡ τρέχει στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού. Νομίζω ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο κάναμε βήματα…Γιατί ήμασταν στο 1821 και σήμερα, εν πάσει περιπτώσει, προσεγγίζουμε τα δεδομένα της εποχής μας», είπε και τόνισε ότι έπρεπε να είχαν γίνει όλα αυτά εδώ και χρόνια, αφού οι σύγχρονες επιχειρήσεις, και στον δημόσιο τομέα, έτσι πρέπει να λειτουργούν.

«Χλιαρή» η ανταπόκριση
Ο κόσμος πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα ήθελαν και δεν ανταποκρίνεται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Γι’ αυτό το τελευταίο μάλιστα είπε ότι η ΔΕΥΑΡ θέλει να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον κόσμο, δηλαδή σήμερα δεν θέλουν μία ζημιά να μένει… ένα μήνα χωρίς να αποκατασταθεί αλλά θέλουν την ώρα που συμβαίνει και έρχεται στην αντίληψή τους να επιλαμβάνονται, είτε με δικά τους συνεργεία είτε με τους εργολάβους της Επιχείρησης.

«Εμείς θέλουμε οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες και γρήγορες. Αυτό, όμως, έχει κόστος και είναι δυσβάσταχτο για τη ΔΕΥΑΡ», είπε ο κ. Υψηλάντης και ανέφερε ότι έχουν σε εξέλιξη εργολαβίες για αποκαταστάσεις, για επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων κτλ. αλλά ο κάθε εργολάβος που τα κάνει αυτά πληρώνεται και τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος το κάνει. Όπως είπε, είναι δύσκολο να γίνουν αυτά με το προσωπικό της ΔΕΥΑΡ λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και νοοτροπιών και γι’ ατό κατέφυγαν σε εξωτερικούς συνεργάτες, κάτι που έχει αποδώσει.

Όπως είπε, κατανοούν τις δυσκολίες της εποχής, ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν έναν λογαριασμό, αλλά όταν αφήνουν δέκα και είκοσι λογαριασμούς απλήρωτους αυτό δεν δείχνει δυσκολία αλλά είναι μία νοοτροπία. Διεμήνυσε, όμως, ότι και αυτό θα αλλάξει αλλά, όπως είπε, θα το χειριστούν με κατανόηση και συμπάθεια προς τον κόσμο.

«Δεν θα πάμε να πιέσουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αλλά η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, είναι…μη πληρωτές!», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ και η Υπηρεσία ελέγχεται όχι μόνο ως προς το τα έξοδα αλλά και ως προς τα έσοδά της, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα και πρέπει να τα διασφαλίσουν.

Μάλιστα, θύμισε ότι υπάρχει και κανονισμός στη ΔΕΥΑΡ που λέει ότι μετά από δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς μπορούν να κόψουν το νερό, κάτι το οποίο δεν έχουν κάνει και το επόμενο διάστημα θα το κάνουν-όχι βέβαια για τους δύο λογαριασμούς γιατί θέλουν να δείχνουν κατανόηση στον πολίτη, γι’ αυτό έχουν ψηφίσει και ρυθμίσεις για 48 δόσεις και εκπτώσεις για την εφάπαξ εξόφληση. «Δηλαδή, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, κρατώντας μία ισορροπία ανάμεσα στη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και στη διευκόλυνση των καταναλωτών να πάμε ομαλά», είπε.

Τέλος, όσο αφορά στις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, εξήγησε ο κ. Υψηλάντης ότι οι αναλύσεις των λυμάτων ως προς το ιικό φορτίο, ήταν μία πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΡ-δεν της το ζήτησε κανείς. Ήταν μία συνεισφορά της ΔΕΥΑΡ στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης. Το έκαναν, λοιπόν, το προηγούμενο διάστημα, πλήρωναν κάθε φορά ιδιωτικά εργαστήρια στην Αθήνα αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν απογοητευτεί και λίγο, αφού η πανδημία δεν είναι πια κάτι καινούργιο, έχουμε εικόνα τη συμβαίνει, και το να μην εμβολιάζονται, να μην παίρνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να μην ακολουθούν τις οδηγίες για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο και η οικονομία από την οποία ζουν και οι ίδιοι, προκαλεί και μία απογοήτευση. «Βλέπουμε ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν, τι θα προσθέσει η εικόνα των λυμάτων...», κατέληξε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας