Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων θα έχει ο αναπτυξιακός οργανισμός

Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων θα έχει ο αναπτυξιακός οργανισμός

Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων θα έχει ο αναπτυξιακός οργανισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 442 ΦΟΡΕΣ

Όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και δράσεων που μπορεί να έχει ο Δήμος της Ρόδου με στόχο την αναπτυξιακή ώθηση του νησιού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του σε κάθε έκφανσή της, καλύπτει ο νεοσυσταθείς Αναπτυξιακός Οργανισμός του, «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.», του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα τις προηγούμενες ημέρες, με Εκτελεστικό Πρόεδρο τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Ρόδου, συστάθηκε ενώπιον του συμβολαιογράφου Ρόδου κ. Ηλία Ζωίδη, με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που φέρει την επωνυμία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. - Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.», με μετοχικό κεφάλαιο τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000,00) ευρώ και μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Ρόδου.

Οι σκοποί της Εταιρείας μπορεί να υλοποιούνται και εκτός του γεωγραφικού χώρου του Δήμου Ρόδου σε όλη την Ελληνική επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό.

Για την εκπλήρωση των παρακάτω σκοπών της, η Εταιρεία, εκτός από την αξιοποίηση της υλικοτεχνικής και στελεχιακής υποδομής, της εμπειρίας και της γνώσης των συμβαλλομένων μελών, δύναται να συνεργάζεται με άλλους φορείς ή να συμμετέχει σε άλλες εταιρείες, φορείς, οργανισμούς, κ.λπ. που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρεμφερείς με αυτήν σκοπούς.

Ειδικότερα, επιτρέπεται να συμμετέχει σε άλλες επιχειρήσεις για την προώθηση των αναπτυξιακών σκοπών του Δήμου.

Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται στα είκοσι χρόνια και αρχίζει από τη νόμιμη σύστασή της με την καταχώριση του εγκεκριμένου καταστατικού της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.) σύμφωνα με το νόμο και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία συμπληρώσεως των είκοσι (20) ετών. Μπορεί να παρατείνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία πριν τη λήξη της.

Σκοποί της Εταιρείας αποτελούν:

- Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη ενδεικτικά του Δήμου Ρόδου, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, φορέων Ο.Τ.Α., συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Ρόδου, καθώς και των υπηρεσιών των ανωτέρω κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

- Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Ρόδου, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του Δήμου Ρόδου.

- Η βελτίωση του αστικού, περιαστικού, ημιαστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργός προώθηση δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενεργειακής αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

- Η βιώσιμη ανάπτυξη και η υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων - βιοενέργεια - κυκλική οικονομία.

- Η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε.

- Η ωρίμανση και η υλοποίηση τεχνικών έργων.

- Η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης.

- Η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

- Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στον Δήμο Ρόδου, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Ρόδου, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών, καθώς και την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

- Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς σκοπούς.

- Η δημιουργία προϋποθέσεων για τη σύμμετρη ανάπτυξη του Δήμου Ρόδου από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη, με βάση τις τοπικές δυνάμεις και πόρους ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και με πόρους και μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

- Η ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με ιδιαίτερη βαρύτητα στη νεανική, νεοφυή, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση εγκατάστασης επιχειρήσεων φιλικών προς τον Πολίτη - Άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον.

- Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και συνοχής, που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής, παιδικής και τρίτης ηλικίας, ο σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών εν γένει και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη ανέργων ή ατόμων προερχόμενων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ο σχεδιασμός, εισήγηση και μέριμνα για την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα της υγείας των πολιτών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

- Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η δημιουργία υποδομών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και η μελέτη της αγοράς για λογαριασμό επιχειρηματικών κλάδων και φορέων της περιοχής.

- Η ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, η χρήση εφαρμογών καινοτομίας και νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής σύγκλησης.

- Η συμμετοχή σε προγραμματικές συμβάσεις σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας.

- Η παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των μετόχων Ο.Τ.Α.

- Ο ορισμός του Αναπτυξιακού Οργανισμού ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων και η ανάληψη κάθε συναφούς ρόλου, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας.

- Η επικοινωνία, ενημέρωση και προβολή πληροφοριών, δράσεων και ενεργειών δημοσίου ενδιαφέροντος για την πληροφόρηση του κοινού, καθώς και η αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

- Η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, καθώς και η διοργάνωση ή συνδιοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Κάθε άλλος σκοπός συναφής ή συνεχόμενος ή αναγκαία συμπληρωματικός ή υποβοηθητικός των ανωτέρω, ακόμη και μη ρητώς κατονομαζόμενος ή εξειδικευόμενος στο παρόν, εφόσον συνάδει με τις διατάξεις του Ν.4674/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά και δεν έρχεται σε αντίθεση προς οποιαδήποτε εκάστοτε ισχύουσα νόμιμη διάταξη και το καταστατικό.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς