Επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 283 ΦΟΡΕΣ

Τέθηκε το ζήτημα από τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρόδου στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Πιο επιτακτικά από ποτέ, αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τέθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη χθεσινή του παρουσία στη Ρόδο, το καθολικό και πάγιο αίτημα σύσσωμων των φορέων της περιοχής μας, για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται να είναι η ώρα για την αποκατάσταση της ισονομίας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτή την περίοδο της πανδημικής κρίσης, όπως προκύπτει από το κοινό μέτωπο που παρουσίασαν χθες στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών και φορέων, από την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου μέχρι τους βουλευτές του νομού μας και τους παραγωγικούς φορείς.

Γύρω στις 11:00 χθες το πρωί έφθασε αρχικά στο Δημαρχείο της Ρόδου ο Υπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, παρουσία των βουλευτών του Νομού μας κ. Βασίλη Υψηλάντη, κας Μίκας Ιατρίδη και κ. Ιωάννη Παππά καθώς και Αντιδημάρχων. Αναφέρει σε δήλωσή του που ανήρτησε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου:

«Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην συνάντηση που είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Παρουσία βουλευτών της Δωδεκανήσου, των Αντιδημάρχων Στράτου Καρίκη και Κώστα Ταρασλιά συζητήσαμε την πορεία της τοπικής οικονομίας, την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, που έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας την στήριξη των επαγγελματιών.

Όλοι επισημάναμε την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων πολιτών της Ρόδου, για να πετύχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτείται, προκειμένου να μην χαθεί και η φετινή τουριστική χρονιά.

Επίσης, στη συνάντηση τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, που ψηφίστηκε και δίνει τη δυνατότητα των 100 δόσεων».

Η σύσκεψη στην Περιφέρεια

Αμέσως μετά το Δημαρχείο, ο κ. Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και τους βουλευτές, μετέβη στο Μέγαρο της Περιφέρειας όπου είχε προγραμματιστεί ευρεία συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της περιοχής μας. Και κατά της διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε το κοινό αίσθημα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας ότι είναι «μόνιμο, πάγιο και δίκαιο το αίτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα να νησιά».

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως προϋπόθεση για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας των νησιών, επανέφερε σήμερα (σ.σ. χθες) ο Περιφερειάρχης στον Υπουργό Οικονομικών, πλαισιωμένος από τους βουλευτές Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος, τον δήμαρχο Ρόδου και τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, και Μετανάστευσης, Στράτος Καρίκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου, Κώστας Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νίκος Τσούλλος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία της τουριστικής σεζόν τόσο της τρέχουσας όσο και της περυσινής, προκειμένου να γίνουν οι συγκρίσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς λόγω των επιδημιολογικών εξελίξεων και επισήμανε την κρισιμότητα της προώθησης του εμβολιασμού, μήνυμα που έστειλε και ο ίδιος ο Υπουργός, με την επίσκεψή του αργότερα το μεσημέρι στο μεγα-εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου.

Οι φορείς έθεσαν τα επιμέρους αιτήματά τους στον Υπουργό Οικονομικών, εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος με τη διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος, ανάγκης θέσπισης ρήτρας νησιωτικότητας και, φυσικά, επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας και τόνισε πως οι μειώσεις που έγιναν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με την προοπτική από το 2022 να υπάρχουν και νέες μειώσεις. Σημείωσε ότι στη διάρκεια της πανδημίας εισέρρευσαν στο Νότιο Αιγαίο περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανανέωσε το ραντεβού του με τους τοπικούς φορείς για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα υπάρχουν τα στοιχεία από την πορεία τη φετινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να γίνει μια ασφαλής και ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεων.

Δηλώσεις

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, σε δηλώσεις που έγιναν στα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε καταρχάς ο Περιφερειάρχης:

«Μόλις ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών κ Σταϊκούρα, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων φορέων και το Εργατικό Κέντρο.

Πρέπει να πω πως, όλο αυτό το διάστημα μέσα στην πανδημία, τα ζητήματα που προέκυπταν περνούσαν μέσα από ένα φίλτρο τοπικό και έφταναν στα κυβερνητικά στελέχη μέσα από τους βουλευτές μας. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τώρα, αυτά τα οποία έχουνε γίνει είναι εξαιρετικά, είναι μεγάλα, είναι πολλά. Και αν δει κανείς το οικονομικό αντίκτυπο, έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ - τώρα που μιλάμε - το ποσό το οποίο έχει έρθει στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η πανδημία φέρνει συνεχώς ανάγκες και προφανώς μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που σήμερα μπορεί να δεχθεί κανείς για να επιστρέψει στην κανονική του ζωή όπως ήταν το 2019, αυτό όμως είναι μια ευχή Μέχρι τότε θέλει πάρα πολύ δουλειά.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό θα σας πω ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά. Μέχρι τις 11 Ιουλίου έχουμε κάνει το 50% το αφίξεων του 2020 και το μόνο που έχουμε μπροστά μας να αγωνιούμε είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να προστατέψουμε όλα αυτά τα πάρα πολύ σπουδαία που έχουμε πετύχει και έχουμε κερδίσει. Ευχαριστώ τον Υπουργό Οικονομικών για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και λέγοντάς σας ότι, οι πάντες όσοι παρευρέθηκαν εδώ- και οποτεδήποτε άλλοτε έχουμε βρεθεί - ως πρώτο, μόνιμο, πάγιο, σταθερό ζήτημα, θέτουν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας.

Ένα αίτημα το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την χαμένη ανταγωνιστικότητα μας, υποστηρίζεται από όλους σταθερά και μόνιμα και νομίζω ότι αμέσως μόλις η πανδημία μας δώσει αυτή τη χαραμάδα που όλοι περιμένουμε, είναι το πρώτο θέμα το οποίο θα είναι επί τάπητος στις μεταξύ μας συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο και τους αγαπητούς συναδέλφους για τη συστηματική και ειλικρινή συζήτηση που έχουμε για θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

Έχουμε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας ο οποίος είναι συστηματικός, δεν είναι η πρώτη σύσκεψη η σημερινή, αλλά είναι μετά από πολλούς μήνες η πρώτη κατ’ ιδίαν επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να συζητήσουμε τα θέματα.

Και δεσμεύομαι, από κοντά ή εξ αποστάσεως, αυτές οι συζητήσεις να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα των πραγματικών δεδομένων για όλη την φετινή τουριστική περίοδο, αν και ξέρω πολύ καλά ότι για την περιοχή σας υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο. Τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης, είναι τα εξής:

Πρώτο συμπέρασμα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, είναι ότι υπάρχει μια καλή εικόνα του τουρισμού. Όμως, υπάρχουν προβληματισμοί γι’ αυτό και το μόνο όπλο του υπάρχει παγκοσμίως, είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τη δημόσια υγεία και την ατομική υγεία αλλά και την εικόνα της περιοχής μας.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα στήριξης από την ελληνική πολιτεία ήταν πολλά, διαφορετικά και σημαντικά. Στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ειδικά δε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, τα χρηματικά ποσά τα ποσά που διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία, υπερέβησαν κατά πολύ τα 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ.

Πράγματι, ορθώς είπε ο Περιφερειάρχης για 1,4 δισ. που είναι μόνο οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα εγγυοδοτικά εργαλεία, όμως υπάρχουν και τα μειωμένα ενοίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, υπάρχει ο μειωμένος ΦΠΑ για μεταφορές και για άλλους κλάδους.

Το επόμενο συμπέρασμα είναι ουσιαστικά η σωστή πολιτική στόχευση της κυβέρνησης να κινείται σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ό,τι είπαμε προεκλογικά, επιβεβαιώθηκε και στη σύσκεψη. Το έχουμε υλοποιήσει. Έχουμε μειώσει πολλούς διαφορετικούς φόρους, για όλη την ελληνική κοινωνία, στοχευμένα για περιοχές της περιφέρειας, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την ακίνητη περιουσία, από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τις προκαταβολές φόρου, από τον φόρο στις επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, καλώ τον πολίτη να ελέγξει και να συγκρίνει την φετινή του φορολογική δήλωση, με την περυσινή και θα διαπιστώσει πόσο μειωμένο φόρο καλείται να πληρώσει, αν πληρώσει φόρο, διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ήδη από τα στοιχεία που έχουμε από αρκετές φορολογικές δηλώσεις, το υπόλοιπο είναι μηδενικό. Αυτό, δείχνει το δρόμο και για το μέλλον. Ένα δρόμο συνεχιζόμενων και ακόμη μεγαλύτερων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με γενικά και τοπικά χαρακτηριστικά σαν αυτά που κατατέθηκαν προηγουμένως.

Συμπερασματικά, κινούμαστε ικανοποιητικά, κινούμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε πόρους που θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα από αυτό το μήνα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Χαίρομαι γιατί άκουσα και είδα αρκετά έργα τα οποία έχουν ωριμάσει στην Περιφέρειά σας έτσι ώστε να υλοποιηθούν και προσδοκώ ότι με συνοχή, με σκληρή δουλειά, με προσοχή στη δημόσια υγεία, με αύξηση των εμβολιασμών, θα καταφέρουμε και πάλι να πάμε στην επόμενη μέρα, ρεαλιστικά πιο αισιόδοξοι».

Μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε ο κ. Υψηλάντης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του: «Είναι, πράγματι, η συγκροτημένη αυτή πολιτική η οποία ακολουθήθηκε και παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα κενό βιβλίο, μία πρωτόγνωρη εμπειρία, η Ελλάδα έχει σταθεί σε θαυμαστά επίπεδα, λόγω ακριβώς των επιτυχημένων επιλογών. Αυτό απεικονίζεται και στην κοινωνία μας.

Η κοινωνία, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, μέσα από αυτή τη σώφρονα πολιτική έχουν καταφέρει να σταθούν-και στέκονται. Και όπως είπε και ο κ. Υπουργός, ανά επάγγελμα, από εδώ και στο εξής και ανά κατηγορία επιχειρήσεων θα δούμε τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Θέλω επίσης να πω ότι, παρά το γεγονός ότι με τον κ. Σταϊκούρα ήμασταν εκείνοι που τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων δώσαμε αγώνα για να κρατηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ με την αλλαγή που έγινε την πολιτική-κυρίως το 2015 όταν εκχωρήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ-υπάρχει μία άλλη κατάσταση και μαζί με τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα αυτό.

Όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος η νησιωτικότητα θα ξαναμπεί στο πρώτο πλαίσιο. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως, πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες και βεβαίως ορισμένες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή πρέπει να ικανοποιηθούν.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία προσωπικά να θέσω μαζί με αυτό το ζήτημα και ατό το οποίο έχουν ανάγκη αυτή την ώρα όλοι οι Δωδεκανήσιοι και όλη η Ελλάδα: ν’ ανάψει η σπίθα της οικονομίας μας, να μπορέσουμε ορισμένα πράγματα να τους δώσουμε τέτοια ώθηση που θα φέρουν και δουλειές, θα φέρουν και μία αυξητική τάση στους αριθμούς της περιφέρειάς μας και ένα από αυτά είναι και η σωστή εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο, την Κω και τη Λέρο ειδικά, η σωστή της εκμετάλλευση η οποία μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή και τοπική μας οικονομία, την οποία άλλωστε και ο κ. Περιφερειάρχης από το δικό του μετερίζι, στρατηγικά, υπηρετεί με συνέπεια, όπως και ο κ. Δήμαρχος σε τοπικό επίπεδο».

Σε δήλωσή της για τη χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό στη Ρόδο, η κα Ιατρίδη ανέφερε:
«Σειρά ζητημάτων που αφορούν τα νησιά και τους κατοίκους έθεσε η Μίκα Ιατρίδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στη Ρόδο.

Πρώτο θέμα, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ν.Δ. επισήμανε ότι με την πράξη αυτή θα αποκατασταθεί μια πολύ μεγάλη αδικία και μια ολέθρια απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα δοθεί ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση σε όλα τα Δωδεκάνησα, ειδικά μετά και τις επιπτώσεις από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, η Μίκα Ιατρίδη ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να μελετηθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα, με τη θέσπιση κριτηρίου τη μείωση του τζίρου σε κάθε υποκατάστημα αντί του συνολικού τζίρου σε ένα μοναδικό Α.Φ.Μ. και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να καλυφθούν και οι περιπτώσεις εποχικών εργαζόμενων που δεν έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, σε μέτρα στήριξης.

Τέλος, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης ορισμένων από τις δυστοκίες που παρατηρούνται στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υπουργού Οικονομικών, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:

«Η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στη Ρόδο, δείχνει ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα νησιά μας.

Έχει γίνει ένας πραγματικός αγώνας στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων όλο αυτό το διάστημα και ο Υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία να συζητήσει και αναπόφευκτες δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί.

Έθεσα μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο και κύριο την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, πράξη που θα μας δώσει την απαραίτητα ώθηση που χρειάζονται τα νησιά μας.

Συνεχίζουμε, ώστε να βγούμε όλοι από αυτήν την κατάσταση πιο έτοιμοι και πιο δυνατοί».

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσία του κ. Σταϊκούρα στη Ρόδο και τις συναντήσεις που είχε, στις οποίες συμμετείχε, σε δηλώσεις του ο κ. Παππάς, καταρχάς, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Υπουργού εδώ και είπε ότι, νωρίτερα το πρωί, έκαναν μία σύντομη συνάντηση στο Δημαρχείο όπου η πρώτοι κουβέντα όλων προς τον Υπουργό ήταν οι μειωμένοι συντλεστές ΦΠΑ. Και δήλωσε: «Ένα αίτημα δίκαιο, ένα αίτημα το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα το πετύχουμε, θα το καταφέρουμε».

Το ρεζουμέ της υπόθεσης, κατά τον ιδιο, είναι αυτό: «Ότι εμείς εδώ, ξεκάθαρα, όλοι μα όλοι οι Δωδεκανήσιοι, θέλουμε να επαναφέρουμε τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ένα αίτημα χρόνιο. Υπήρχαν, τους είχαμε (σ.σ. τους μειωμένους συντελεστές), είναι το θέμα της νησιωτικότητας, της πολυνησίας που υπάρχει στο Αιγαίο και είναι τεράστια τα κόστη της ζωής μας (σ.σ. μεταφοράς, κίνησης κτλ.)».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο Υπουργός είπε ότι γνωρίζει το θέμα, το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό-θύμισε εξάλλου ότι και ο ίδιος πρόσφατα στη Βουλή κατά την τελευταία του ομιλία τοποθετήθηκε ξανά για το ΦΠΑ και μάλιστα είπε ότι πρέπει να δώσουν μία προτεραιότητα στα μικρά νησιά, μαζί με την Κάλυμνο, η οποία είναι μεταξύ δύο νησιών που έχουν ήδη μειωμένους συντελεστές και δεν θ’ αντέξει η οικονομία του νησιού με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει από τα γύρω νησιά. Και συνέχισε λέγοντας:

«Εμείς το απαιτούμε αυτό και το ζητάμε και δεν θέλαμε να μπαίνει συγκριτικά με άλλα θέματα. Είμαστε πέντε βουλευτές Δωδεκανήσου που το απαιτούμε, είναι και οι βουλευτές των Κυκλάδων, και όλοι έχουμε αυτή τη γραμμή γιατί είναι κάτι που το απαιτεί ο ροδιακός λαός».

Ο κ. Παππάς, δεν παρέλειψε ακόμη να σημειώσει ότι ζητούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές σε όλη τη χώρα, ώστε να έρθει η ανάπτυξη, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως η εισφορά αλληλεγγύης που μειώθηκε ξανά, αυτά είναι θέματα για όλη τη χώρα, είπε ωστόσο:

«Αλλά θα πρέπει να καταλάβει και όλη η Ελλάδα ότι και η ζωή στα νησιά είναι πιο δύσκολη από την ηπειρωτική Ελλάδα. Εδώ έχεις ένα ατύχημα και χρειάζεται ελικόπτερο να σηκωθεί για να μεταφερθεί ο ασθενής, πρέπει να το αντιληφθούν σε όλη την Ελλάδα ότι έχουμε μία διαφορετικότητα και να τη σεβαστούν και να την αντιληφθούν όλοι τους».

«Είμαι νομίζω πολύ ξεκάθαρος. Είναι ένα αίτημα για το οποίο εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και θα το απαιτώ γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαι άνθρωπος της αγοράς, γνωρίζω τι σημαίνει η οικονομία, ξέρω πολύ καλά ότι για να υπάρχει ανάπτυξη, για να χτίσουμε μία επιχείρηση, πρέπει τουλάχιστον να έχω μία ισονομία απέναντι σε όσους κάνουν το αντίστοιχο βήμα στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Και επιτέλους όταν λέμε ότι η βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός είναι καιρός λοιπόν να αλλάξουμε και αυτούς τους όρους, να αυξήσουμε και τα άλλα ποσοστά της οικονομίας, και στον πρωτογενή τομέα και στον δευτερογενή τομέα, έτσι ώστε να μεγαλώσει η ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας, να μην κρεμόμαστε μόνο από τον τουρισμό».

Σημειώνεται, τέλος, ότι, μετά τη συνάντηση εργασίας, ο Περιφερειάρχης συνόδευσε τον Υπουργό Οικονομικών στο μεγα-εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου, το οποίο εξεδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί, προκειμένου να στείλει το μήνυμα την κρισιμότητας του εμβολιασμού, ως καθοριστική παράμετρο για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας