Aπολογήθηκε Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Aπολογήθηκε Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Aπολογήθηκε Παλαιστίνιος για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 333 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο μεταφέρθηκε και απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια Ρόδου, 34χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος φέρεται ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης μεταναστών στα νησιά μας που αναζητούνταν με εντάλματα σύλληψης για τις αντίστοιχες υποθέσεις που έχουν διαλευκανθεί σε Ρόδο και Κω.

Ο αλλοδαπός που είχε εντοπιστεί και συλληφθεί στη Μαλακάσα, μεταφέρθηκε αρχικά στην Κω και εν συνεχεία στο νησί μας προκειμένου να απολογηθεί και για τις δύο υποθέσεις στις οποίες κατηγορείται.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Κω κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ για την υπόθεση της Ρόδου που απολογήθηκε χθες, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Κανδιούλα Πολυχρόνη, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο 34χρονος Παλαιστίνιος ενεπλάκη στην υπόθεση της Ρόδου καθώς το όνομα του αναφέρθηκε στις καταθέσεις που έδωσαν δύο συγκατηγορούμενοί του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος απολογούμενος χθες στην ανακρίτρια Ρόδου αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε αθώος καθώς, όπως είπε, το επίμαχο διάστημα δεν βρισκόταν στην περιοχή μας, ενώ δεν προκύπτουν και άλλα στοιχεία επιβαρυντικά για αυτόν, πλην αυτών των δύο καταθέσεων.

Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η σύλληψη του 34χρονου Παλαιστίνιου έγινε έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), και εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας. Ο 34χρονος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, αναζητούνταν ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του εν λόγω οργανωμένου κυκλώματος, για τον οποίο εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων ένα του Ανακριτή Κω από τον Φεβρουάριο του 2021 και ένα από τον Ανακριτή Ρόδου από τον Μάιο του 2021.

Σε συντονισμένη επιχείρηση στελεχών ΔΑΠΘΑΣ και στελεχών του Γρ. Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, συνελήφθη ο 34χρονος συγκεκριμένος αλλοδαπός και μεταφέρθηκε αρχικά στην Κω από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω και προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Ανακριτή. Οι έρευνες –σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- συνεχίζονται από το Λιμεναρχείο Κω και από την ΔΑΠΘΑΣ, με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των εμπλεκομένων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης τόσο στην Κω όσο και στη Ρόδο, αλλά και την διασύνδεσή τους και με έτερα μέλη του υπόψη κυκλώματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της σχηματισθείσας δικογραφίας, στην υπόθεση κατηγορούνται δέκα άτομα, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου 2021 στις 11 το βράδυ όταν ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου τηλεφωνικά από το πλήρωμα πλωτού σκάφους του Λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία, για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σκάφους που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα βορειοδυτικά της Ρόδου, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια.

Άμεσα αναχώρησαν για την περιοχή προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα (ξημερώματα στις 30 Απριλίου 2021) οι λιμενικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον 34χρονο Βούλγαρο και συνοδηγό τον 29χρονο Παλαιστίνιο. Οι δύο άνδρες φέρονται να επιβίβαζαν στο αυτοκίνητό τους τρεις αλλοδαπούς. Όταν οι Λιμενικοί προσέγγισαν το όχημα και γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου, ο 34χρονος Βούλγαρος ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των Λιμενικών. Την ίδια ώρα ο 29χρονος Παλαιστίνιος διέφυγε τρέχοντας με τους τρεις αλλοδαπούς σε δασώδη περιοχή.

Οι Λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου μετά από καταδίωξη κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, να συλλάβουν τον 34χρονο Βούλγαρο και να κατασχέσουν το όχημα. Από έρευνες που έκαναν στη συνέχεια οι Λιμενικοί στην ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ρόδου, Θεολόγο και Σορωνή, εντόπισαν συνολικά πέντε αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Οι αλλοδαποί δήλωσαν προανακριτικά στους Λιμενικούς ότι το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου αφού τους αποβίβασε στο νησί μας, επέστρεψε στα γειτονικά παράλια.

Οι ίδιοι δήλωσαν επίσης πως για το ταξίδι τους αυτό είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ έκαστος και οι οδηγίες που είχαν λάβει από τους διακινητές ήταν μετά την αποβίβασή τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένα άτομα που γνώριζαν το σημείο συνάντησης για να τους παραλάβουν από εκεί με αυτοκίνητα και να τους μεταφέρουν σε κάποιο σπίτι ή ξενοδοχείο στη Ρόδο. Αν και αρχικά συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς μόνο ο 34χρονος Βούλγαρος και ο 29χρονος Σύριος, μετά από συντονισμένες έρευνες εντοπίστηκε την 1η Μαΐου 2021 στην πόλη της Ρόδου και ο 29χρονος Παλαιστίνιος.

Ο τελευταίος σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει προανακριτικά οι δύο συλληφθέντες συγκατηγορούμενοί του, φέρεται να είναι το άτομο από το οποίο ελάμβαναν εντολές ο μεν 34χρονος Βούλγαρος για την παραλαβή και μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και ο 29χρονος Σύριος για την εξασφάλιση προσωρινής διαμονής. Μάλιστα ο Σύριος δήλωσε στους λιμενικούς ότι ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν ενεργούσε μόνος του αλλά σε συνεργασία με έναν άλλο 26χρονο αλλοδαπό από την Παλαιστίνη ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωνε για το σημείο και την ώρα αποβίβασης των παράτυπων αλλοδαπών στη Ρόδο.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διευκόλυνση μεταφοράς και εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από κοινού, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή και για απείθεια και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων