Ρόδος: Αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατούν στον κλάδο της εστίασης (βίντεο)

Ρόδος: Αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατούν στον κλάδο της εστίασης (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5105 ΦΟΡΕΣ

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Ρόδου

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας και την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και διάδοσης αυτής, όσο και για την πορεία της τουριστικής σεζόν.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα μέτρα έχουν γίνει αυστηρότερα και υπάρχει διαχωρισμός σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Παράλληλα ο κάθε επιχειρηματίας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας όλων όσων βρίσκονται στο κατάστημά του είτε αυτό «μεταφράζεται» με τη χρήση μάσκας, απολυμαντικών κ.α. από πλευράς προσωπικού, είτε με την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τους πελάτες.

Πόσο όμως εφικτή και εύκολη είναι η τήρηση όλων αυτών των μέτρων και υπάρχουν αντιδράσεις από τους πελάτες όταν ορισμένοι θα πρέπει να «χωρίσουν» από την παρέα τους εφόσον δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν τρεις επιχειρηματίες της περιοχής μας, ενώ τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν την τουριστική σεζόν και πόσο καλά θα πάει στην περιοχή μας.

Ειδικότερα, μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων Ρόδου και ιδιοκτήτης του “Blue Lagoon” κ. Γιάννης Κλούβας είπε μεταξύ άλλων πως «πάλι η εστίαση αδικείται, πάλι η εστίαση καλείται να κάνει «τον αστυνόμο»! Βέβαια εμείς θα κρατήσουμε αυτά τα μέτρα τα οποία είναι προς το συμφέρον του τόπου και του κράτους μας, αλλά υπάρχει δυσφορία.

Υπάρχει δυσφορία από πολλά καταστήματα, γιατί εστίαση δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, είναι και τα μπαρ, τα νυκτερινά κέντρα κ.α. και το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος θα κάνει τον «αστυνόμο» στην είσοδο. Δηλαδή θα πρέπει να έχεις ένα έξτρα άτομο εκεί και εάν δουλεύεις συνεχόμενα όλο το εικοσιτετράωρο, τότε απαιτούνται δύο άτομα που σημαίνει επιπλέον μεροκάματα και επιπλέον έξοδα. Δυσφορία επίσης υπάρχει διότι πολλά μαγαζιά, όπως είναι τα μπαρ έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Φυσικά στους εξωτερικούς χώρους δεν ισχύουν τα μέτρα. Τώρα, πού θα καταλήξει όλο αυτό δεν γνωρίζω».

Ο κ. Κλούβας παρότρυνε τον κόσμο και κυρίως τους επαγγελματίες να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως για παράδειγμα έγινε στη Μύκονο όπου «έκλεισε» για μία εβδομάδα.

Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Μερικοί νομίζουν ότι σκεπτόμαστε μόνο την τσέπη μας. Αλλά δεν είναι έτσι, δεν είναι μόνο ο επιχειρηματίας. Από εμάς υπάρχει μία αλυσίδα που «τρέφεται», όπως είναι οι υπάλληλοί μας, οι προμηθευτές μας, ο πρωτογενής τομέας κ.α. όλοι αυτοί περιμένουν από τη δουλειά τη δική μας και από τα ξενοδοχεία. Αν ο κόσμος «κόψει» κάποια στιγμή, τότε θα πεινάσουμε όλοι τον χειμώνα»!

Αναφορικά με την τουριστική σεζόν που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων Ρόδου επεσήμανε πως για τον χώρο της εστίασης τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο δείχνουν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών εξηγώντας τους λόγους:

«Η σεζόν πράγματι είναι στη μέση, πάει καλά για τα ξενοδοχεία, για τα all inclusive, για τους υπόλοιπους έξω δεν είναι καλά. Δουλεύουμε στο 50% από ότι το 2019 και μερικές φορές και σε ακόμα μικρότερα ποσοστά. Είναι μία κατάσταση που σε κρατάει ανοικτό, δεν μπορείς να κλείσεις το κατάστημά σου αλλά την ίδια ώρα μεγαλώνουν τα χρέη και δεν ξέρω πώς θα βγει αυτό το κομμάτι.

Γιατί αν σκεφτούμε ότι από τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει να πληρώνουμε και πάλι ολόκληρο το ενοίκιο, θεωρώ ότι πάρα πολύ δύσκολο να φθάσουμε στον χειμώνα και εύχομαι να μην έχουμε άλλο lockdown. Αλλά αν φθάσουμε στον χειμώνα, πολύς κόσμος θα τα παρατήσει. Και ξέρετε η εστίαση δεν είναι μία μπουτίκ που παίρνεις τα πράγματα και τα βάζεις σε κουτιά και φεύγεις. Η εστίαση έχει ψυγεία, κουζινομηχανές κ.α. και δεν είναι εύκολο να «ξηλώσεις» ένα κατάστημα εστίασης και για αυτό δεν βλέπετε πολλούς να κλείνουν.

Ωστόσο πολύς κόσμος υποφέρει, κάποιοι άνοιξαν εδώ και δέκα ημέρες, άλλοι δεν δουλεύουν καθόλου. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου όλοι «σκούζουν». Οι Άγγλοι δεν έχουν έρθει για τη Νότια Ρόδο, στη Λίνδο τα πράγματα δεν πάνε καλά, η πόλη έχει «χάσει» τους Σκανδιναβούς, λείπουν αυτοί οι πελάτες Φινλανδοί, Σουηδοί κ.α. με αποτέλεσμα τη νύχτα η πόλη, αν εξαιρέσουμε τα παραλιακά που τώρα αρχίζουν να γεμίζουν με τη νεολαία των Ελλήνων, τα υπόλοιπα καταστήματα να «υποφέρουν» στην κυριολεξία»!

Την άποψή του για το ίδιο θέμα εξέφρασε με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» και ο επιχειρηματίας – υπεύθυνος του καφέ – μπαρ “Salma” κ. Γιάννης Ράπτης:

«Βλέπουμε μία συμπεριφορά από τους πελάτες μας «περίεργη», δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούνε. Το ίδιο και εμείς. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας στηρίξουν με μέτρα και με καλύτερη πληροφόρηση ώστε να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε. Βιώνουμε μία αβεβαιότητα και εμείς ως επιχειρηματίες αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος ως πελάτες, ωστόσο τα βλέπω θετικά.

Απλώς πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτό το καινούριο εγχείρημα γιατί είναι πρωτόγνωρο για όλους μας, το πώς να συμπεριφερθούμε προς τον πελάτη και ο πελάτης προς εμάς. Είμαι ευχαριστημένος, προτρέπω τον κόσμο να εμβολιαστεί ώστε να «φύγουμε» από αυτή τη μάστιγα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά και έντονος προβληματισμός. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε κάποιες παρέες μπορεί να υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι λόγω χρόνιων νοσημάτων, ή η υγεία τους δεν τους το επιτρέπει και έτσι δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν. Αυτοί αυτόματα «περιθωριοποιούνται» και εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις για αυτό και θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα ώστε να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν γίνεται να εμβολιαστούν ώστε να μην αισθάνονται στο περιθώριο».

Αναφορικά με την «κίνηση» που υπάρχει στην αγορά αλλά και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου ο κ. Ράπτης είπε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο κόσμος μία είναι φοβισμένος προσπαθεί να «κρατήσει» τα λεφτά του, δεν υπάρχει μία συνεχής ροή σε ότι αφορά τους επισκέπτες μας με αποτέλεσμα αυτό να είναι ανασταλτικός παράγοντας τόσο για εμάς που θέλουμε να επιχειρήσουμε και να είμαστε σίγουροι για το μέλλον όσο και για τον κόσμο που νιώθει «μαζεμένος». Σίγουρα είναι καλύτερα η όλη κατάσταση από πριν τα μέτρα είναι πιο ελαστικά, βλέπω ότι τα σέβεται ο κόσμος, προσπαθούμε και εμείς, προχωράμε προς το καλύτερο»!

Για τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης της πανδημίας και την εφαρμογή τους από πελάτες και επιχειρηματίας, μίλησε και ο υπεύθυνος της μπυραρίας “Bishop” κ. Παύλος Πέτρου:

«Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση παίρνει τα όποια μέτρα για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργεί και αντιθέσεις και διάφορες ανησυχίες και προβληματισμούς στο σύνολο των ανθρώπων που θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτά τα μέτρα είτε αυτός είναι ο επιχειρηματίας ο ίδιος είτε ο πελάτης που θέλει να επισκεφθεί τον όποιο χώρο εστίασης.

Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν μία «ενόχληση» για το πώς θα λειτουργήσουν και οι ίδιοι ως πελάτες και πολύ δε μάλλον από ομάδες, οικογένειες ή φίλους και γνωστούς οι οποίοι θα θέλουν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι για λόγους που δεν είναι εύκολος να γίνει ο εμβολιασμός τους αυτή τη στιγμή.

Αυτή η «δυσαρέσκεια» δημιουργεί προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του κλάδου με ό,τι αποτέλεσμα αυτό σημαίνει που είναι αρνητικό για το σύνολο και για τον επιχειρηματία και για τον επισκέπτη».

Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση ο κ. Πέτρου είπε ότι «προσβλέπουμε σε μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν, γνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι ένας προορισμός μοναδικός για να την επισκεφθεί ένας τουρίστας, το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο στον τουρίστα αλλά και στον ντόπιο. Οπότε θέλουμε να έχουμε μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν με μεγάλη διάρκεια ούτως ώστε να μπορέσει και ο ντόπιος να ευχαριστηθεί τις όποιες όμορφες στιγμές μπορεί να περάσει στον χώρο μας».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς