Την ανάκληση της άδειας ζήτησε ο Γιάννης Φλεβάρης

Την ανάκληση της άδειας ζήτησε ο Γιάννης Φλεβάρης

Την ανάκληση της άδειας ζήτησε ο Γιάννης Φλεβάρης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2171 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, γύρω από την ισχύουσα νομοθεσία χωροθέτησης μονάδων ΑΕΚΚ αλλά και την κατάθεση πρότασης αλλαγής της νομοθεσίας με μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας σε πολιτικά πρόσωπα, έκανε ο ανεξάρτητος πλέον περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Φλεβάρης.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου πρέπει να ταχθεί κατά της χωροθέτησης μονάδων επεξεργασίας τύπου ΑΕΚΚ, ασφαλτομείγματος και αντίστοιχων δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Καλυθιών, Ψίνθου και Αφάντου αφού αυτό επιβάλλουν συγκεκριμένοι λόγοι που αφορούν:

- την ακαταλληλότητα του οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των μονάδων αφού βαρέα οχήματα θα διέρχονται καθημερινά και συνεχώς μέσα από τους οικισμούς Καλυθιών και Αφάντου
- τη γειτνίαση με περιοχές Natura
- την αγροτική φύση της περιοχής διαχρονικά

- το ότι δεν είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική περιοχή ενώ αντίθετα στη κοινότητα Καλυθιών που φιλοξενεί πολλές οχλούσες δραστηριότητες υπάρχει η περιοχή «ΛΟΥΚΑ» και η επαρχιακή οδός Φαληράκι, αεροδρόμιο που προσφέρεται για τέτοιες χρήσεις.

Ζήτησε «εδώ και τώρα» λύση καθώς πρέπει να ανακληθεί άμεσα η πράξη του προϊσταμένου της διεύθυνσης των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας για χωροθέτηση μονάδων στη συγκεκριμένη περιοχή με ειδική και συγκεκριμένη αιτιολογία όπως η συγκοινωνιακή ακαταλληλότητα.

Επίσης ζήτησε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας να εξετάσουν και να διαπιστώσουν την ακαταλληλότητα του οδικού δικτύου που διέρχεται από τους οικισμούς, τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και δεν πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να περιοριστεί στην επιδίωξη αλλαγής του νόμου για να έχουν λόγο και αποφασιστική γνώμη οι τοπικές κοινωνίες μέσω των τοπικων συμβουλίων αλλά να συμπεριληφθεί στην απόφαση η διαφωνία χωροθέτησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εντύπωση προκάλεσε το παράδειγμα που χρησιμοποίησε προς τα μέλη του συμβουλίου που προέρχονται από τις Κυκλάδες καθώς παραλλήλισε την άτακτη χωροθέτηση αυτών των μονάδων που δυνητικά μπορεί να φυτρώνουν ως μανιτάρια σε περιοχές που δεν είναι βιομηχανικές ζώνες ούτε προσφέρονται, με την χωροθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ξέρουν καλά οι Κυκλαδίτες συνάδελφοί του, όπως είπε, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τον αγώνα των κατοίκων σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και τη στήριξη της περιφέρειας προς τις τοπικές κοινωνίες. Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι η περίπτωση της συγκεκριμένης χωροθέτησης στο νησί της Ρόδου και πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο και οι αρχηγοί των παρατάξεων να συμπεριλάβουν μία καθαρή αρνητική θέση που θα αποτρέψει την εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων και άλλων μελλοντικά σε περιοχές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μεταξύ όλων των λόγων που ανέφερε περιβαλλοντικών και διοικητικών ως προς την ύπαρξη συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών κατεδαφίσεων και κατασκευών στο νησί της Ρόδου και άλλων προϋποθέσεων τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθούν συνολικά από την αρμόδια υπηρεσία η οποία στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς της να λάβει την κρίσιμη απόφαση που μπορεί να είναι η ανάκληση εφόσον στοιχειοθετείται.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που διεξοδικά ανέπτυξε ήταν ότι η περιφέρεια είναι ενιαία και αδιαίρετη και αποτελείται από το πολιτικό προσωπικό τους αιρετούς αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όσους εργάζονται και την υπηρετούν.
Μπορεί ένα πολιτικό όργανο όπως το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει την απόφαση αυτή σύμφωνα με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία χωρίς να απαιτείται αλλαγή του νόμου αίτημα το οποίο μπορεί να ικανοποιηθεί ή να απορριφθεί από τη γενικη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ή να ευδοκιμήσει σε βάθος χρόνου όταν δεν θα υπάρχει νόημα καθώς τα πράγματα θα έχουν εξελιχθεί αρνητικά για την περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ερωτήματα που έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Ευστρατίου αν πολιτικά είναι υπέρ ή κατά της χωροθέτησης για να λάβει την απάντηση ότι είναι υπέρ των ΑΕΚΚ. Άμεσα παρενέβη ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος διευκρινίζοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η φωνή των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Φλεβάρης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ουδεις είναι κατά των ΑΕΚΚ ή δράσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων αντιθέτως οι δράσεις αυτές υποστηρίζονται σε κατάλληλες όμως περιοχές με χρήσεις γης και συντονισμό δήμων τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης συνολικά.

Από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του προέκυψε ολοφάνερα και ο λόγος της ανεξαρτητοποίησής του αφού υποστήριξε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής χωρίς παραταξιακή δέσμευση ζητώντας από το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη χωροθέτηση παρά την αρχική εισήγηση που ήταν η επιδίωξη αλλαγής του νόμου.

Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση στο σώμα ο περιφερειάρχης ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Φλεβάρη για αντίθεση του περιφερειακού συμβουλίου στη συγκεκριμένη χωροθέτηση τροποποιώντας την αρχική εισήγηση την οποία συμπλήρωσε και η οποία καταλήγει στο αίτημα αλλαγής της νομοθεσία για να έχουν αποφασιστική γνώμη τα κοινοτικά συμβούλια οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες.
Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε το περιφερειακό συμβούλιο υπερψηφίζοντας την αντίθεση στη χωροθέτηση και το αίτημα αλλαγής του νόμου.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου