Βάπτισε τη γιαγιά, την κόρη και τον εγγονό!

Βάπτισε τη γιαγιά,  την κόρη και τον εγγονό!

Βάπτισε τη γιαγιά, την κόρη και τον εγγονό!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7164 ΦΟΡΕΣ

Η κ. Βαρβάρα Περίδη έγινε νονά σε τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας

Η κυρία Βαρβάρα Περίδη, είναι αυτό που θα έλεγε κανείς, «Αφαντενή, με τα όλα της»! Δυναμική, εξωστρεφής, μία δραστήρια γυναίκα και σήμερα με κλεισμένα τα 86 της χρόνια, που δεν αφήνει τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Και ως τέτοια είδε την προοπτική να βαπτίσει την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 το νεότερο μέλος της οικογένειας, από την οποία τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε βαπτίσει δύο ακόμα!

Τον Σεπτέμβρη του 1956 βάπτισε τη Σταματία Παπαμιχαήλ, τον Αύγουστο του 1981 βάπτισε την κόρη της Σταματίας Ειρήνη Κασέρη και πριν από λίγες ημέρες που η Ειρήνη βάπτισε τον γιο της Νικόλα Μακρή- την ίδια ημέρα μ’ αυτήν που έκλεινε το πρώτο έτος της ζωής του- η ευτυχισμένη νονά είχε βαπτίσει τρεις γενιές παιδιών, εντός της ίδιας οικογένειας.

Της ευχήθηκα όταν τη συνάντησα, μαζί με τον γιο της Γιάννη Περίδη, να είναι καλά για να υπάρξει και συνέχεια! Γέλασε, «είμαι μεγάλη πια, μου είπε, πόσα χρόνια μου μένουν ακόμα»! Ποτέ δεν ξέρεις. Η ευλογία άλλωστε αυτή, χίλια καλά μπορεί να φέρει.

Κυρία Περίδη, δεν το έχω ξανακούσει, να είστε η νονά της γιαγιάς, της κόρης και του εγγονού! Πώς έγινε αυτό;
Ούτε κι εγώ το περίμενα. Έχουμε στενούς δεσμούς με την οικογένεια και η μία πρόταση, μετά από δεκαετίες έφερνε την άλλη. Έτσι στην Παναγιά Τσαμπίκα την Κάτω, την προηγούμενη Κυριακή βάπτισα και τον Νικόλα μου, εγγονό του Νίκου Κασέρη, την ημέρα που το παιδί είχε και τα γενέθλιά του. Εγώ όταν μεγάλωνε η Ειρήνη, η μαμά του, της είπα: «να είμαι καλά, να βαπτίσω και το παιδί σου». Κι έτσι κι έγινε, μπήκα κι εγώ μαζί με τους άλλους νονούς του.

Η νονά με τα τρία βαπτιστικά: τη Σταματία, την κόρη της Ειρήνη και τον μικρό Νικόλα,  την ημέρα της βάπτισής του την προηγούμενη Κυριακή
Η νονά με τα τρία βαπτιστικά: τη Σταματία, την κόρη της Ειρήνη και τον μικρό Νικόλα, την ημέρα της βάπτισής του την προηγούμενη Κυριακή

Έχετε άλλα βαπτιστικά πέραν της… γιαγιάς, της μαμάς και του γιου της Νικόλα;
Έχω άλλα δύο αγόρια, μεγάλα. Βάπτισα και αγόρια και κορίτσια που είχαν όμως διαφορά στις ηλικίες. Άκουσα κάποτε ότι το να βαπτίσεις τρεις γενιές μέσα σε μια οικογένεια είναι ευλογία κι εμένα μου συνέβη. Εκείνα τα χρόνια αυτοί που κάνανε το μυστήριο λέγονταν «σύντεκνοι», δηλαδή συν και τέκνα, είχαν μαζί τα παιδιά, το έλεγε κι η λέξη. Κι αν δεν μπορούσε η οικογένεια αναλάμβανε ο σύντεκνος τα έξοδα, την εκπαίδευση…

Είστε η μητέρα του Βασίλη Περίδη, του δικηγόρου και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και του Γιάννη και του Μανόλη, και μένετε στ’ Αφάντου. Μιλήστε μου για εσάς. Ήσασταν δασκάλα στην Παιδούπολη της Καλάθου, μου έχουν πει!
Τελείωσα το εξατάξιο γυμνάσιο το 1954 και από το 1956 δούλεψα στην Παιδούπολη της Καλάθου, στα ανταρτόπληκτα παιδιά από τη Βόρειο Ελλάδα, ένα ίδρυμα που δημιούργησε η βασίλισσα Φρειδερίκη. Ήταν γύρω στα 300 παιδιά, με δημοτικό σχολείο μέσα, κι εγώ ήμουν ομαδάρχης στην επίβλεψή τους.

Όταν παντρεύτηκα, φύγαμε με τον σύζυγό μου στη Γερμανία όπου και δουλέψαμε καλά για έντεκα χρόνια. Εκεί γεννήθηκαν και όλα τα παιδιά μου τα οποία έφερνα στη συνέχεια στη Ρόδο και τα άφηνα με τη μητέρα μου για να μπορέσουμε να δουλέψουμε εμείς εκεί. Η οικογένεια ενώθηκε πάλι στη Ρόδο έντεκα χρόνια μετά, δηλαδή το 1972. Στη συνέχεια ανοίξαμε μαγαζί με ποτά και ξηρούς καρπούς στην οδό Αμμοχώστου, περισσότερο για τους τουρίστες της πόλης, αλλά έγινε το πραξικόπημα της Κύπρου κι έφυγαν όλοι μέσα σε δύο μέρες. Δυό χρόνια έκαναν να ξανάρθουν οι τουρίστες γι’ αυτό κι εμείς μεταφερθήκαμε στ’ Αφάντου όπου είμαστε μέχρι σήμερα.

Οι παλιές οι εποχές ήταν οι καλύτερες ή οι σημερινές;
Οι παλιές. Μπορεί οι άνθρωποι να ήταν πιο φτωχοί, αλλά ήταν δεμένοι. Μαζί στις γιορτές, μαζί στα πανηγύρια, τώρα είναι συμφέροντα στη μέση.

Δεν ήθελε να το γράψω αυτό το τελευταίο η κυρία Βαρβάρα, μόνο ωραία πράγματα θέλει να βγαίνουν προς τα έξω. Είναι ευλογία που μεγαλώνει όμορφα, που έχει διαύγεια σκέψης και μια ανοιχτή αγκαλιά.

Ενώ το 1981 βαπτίζει την Ειρήνη
Ενώ το 1981 βαπτίζει την Ειρήνη
Η κ. Βαρβάρα Περίδη
Η κ. Βαρβάρα Περίδη

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής