Χ. Γιασιράνη: στο 50% έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμένων στη Ρόδο

Χ. Γιασιράνη: στο 50% έχει φτάσει  το ποσοστό εμβολιασμένων στη Ρόδο

Χ. Γιασιράνη: στο 50% έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμένων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1212 ΦΟΡΕΣ

Στο 50% του πληθυσμού έχει φτάσει πλέον το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Ρόδο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης υγείας πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη, παρ’ όλα αυτά απέχουμε πολύ ακόμα από τους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε να χτίσουμε το «τείχος ανοσίας».

Μάλιστα, η κ. Γιασιράνη εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τη σταθερή αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο, τονίζοντας ότι προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό και δε σχετίζονται με την έλευση των τουριστών στο νησί μας.
«Είναι λυπηρό και μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει όλους η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά, όπως η Κως.
Στο πλαίσιο της αύξησης κρουσμάτων σε όλη τη χώρα την ίδια διαδρομή ακολουθεί και η περιοχή μας. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι γιατί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι αισθητά υψηλός ενώ τα κρούσματα που ανακοινώσει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι γηγενή είναι ντόπιοι, Έλληνες πολίτες», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Στις πύλες εισόδου παρατηρούνται ελάχιστα, σχεδόν μονοψήφια κρούσματα για την περιοχή μας καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε το άνοιγμα του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό δεν είναι σωστό».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει κάθε ένας από εμάς να αναλάβει τη δική του ευθύνη και να είναι πολύ προσεκτικός και ακόμα και εμβολιασμένος να είναι να τηρεί τα μέτρα, δηλαδή να φορά μάσκα, να τηρεί αποστάσεις και να μην συγχρωτίζεται.
Μιλώντας για το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών η κ. Γιασιράνη είπε : «Αυτή τη στιγμή το επίπεδο του εμβολιασμού στη Ρόδο είναι ακριβώς στο ήμισυ. Πλήρως εμβολιασμένους δηλαδή έχουμε το μισό του πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό που θα επιθυμούσαμε όλοι να έχουμε σε μία τέτοια περίοδο, καθώς κανένας δεν περίμενε ότι η σεζόν θα εξελισσόταν τόσο καλά.

Η κ. Χαρούλα Γιασιράνη
Η κ. Χαρούλα Γιασιράνη

Ο τουρισμός ανεβαίνει καθημερινά. Θέλω να πω στους συμπολίτες μας οι οποίοι πραγματικά έχουν το απόλυτο δικαίωμα του εμβολιασμού τους ή όχι, να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές. Να σκεφτούν και ποια είναι η δική τους συμβολή στο να επανέλθουμε στην κανονικότητα και της ζωής και της οικονομίας και του τουρισμού. Θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική και κυρίως την κοινωνική ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του και να κάνει αυτό που πρέπει. Ακόμα και αν δεν θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα και να μην συγχρωτίζεται.
Η μάσκα και οι αποστάσεις έχει αποδειχτεί ότι έχουν αποτρέψει πολλούς συνανθρώπους μας να μολυνθούν».

Η αντιπεριφερειάρχης υγείας και πρόνοιας αναφέρθηκε και στην είσοδο των τουριστών στο νησί διευκρινίζοντας ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα είτε έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε έρχονται με μοριακό τέστ 72 ωρών από τις χώρες προέλευσής τους. Αυτό σημαίνει, όπως είπε ότι έχουν ελεγχθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν πάντως κάποια σποραδικά κρούσματα που μπαίνουν από τις πύλες εισόδου τα οποία όπως είπε είναι λίγα.

Οι νοσηλεύτριες του ΕΟΔΥ και τα rapid tests
Η κ. Γιασιράνη αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε ό,τι αφορά τη διενέργεια rapid test από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας πολύ μεγάλος συνωστισμός και αναμονές στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι νοσηλεύτριες του ΕΟΔΥ λόγω της επιτυχίας τους να μπουν στο επικουρικό του νοσοκομείου μας και των κέντρων υγείας παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

Αμέσως κινητοποιήθηκα επικοινώνησα με τον πρόεδρο κ. Αρκουμανέα και όλους τους φορείς που χειρίζονται τις κινητές ομάδες και ζητήθηκε από την πλευρά μας να διερευνήσουμε, ώστε να δούμε αν υπάρχουν νέες νοσηλεύτριες για να στελεχώσουν τις κινητές ομάδες. Θα υπάρξει και αυτή την εβδομάδα αυτή η ταλαιπωρία στον κόσμο αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, καθώς ο ΕΟΔΥ έχει μείνει μόνο με δύο νοσηλεύτριες στη Ρόδο. Μάλιστα, η μία ήταν σε άδεια και ανακλήθηκε η άδειά της για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Είμαστε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους για να δούμε πού υπάρχουν νοσηλεύτριες που να θέλουν να εργαστούν για να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο.

Το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ έχει μία μόνιμη και σταθερή θέση στο παλιό νοσοκομείο και μία δεύτερη ομάδα βρισκόταν σε άλλα σημεία. Η μόνιμη θέση θα εξυπηρετηθεί, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και ταλαιπωρία το καταλαβαίνουμε αλλά δεν γίνεται διαφορετικά μέχρι να προσληφθούν νέες νοσηλεύτριες.
Ξέρω ότι υπάρχει ταλαιπωρία αλλά ο ΕΟΔΥ έχει την ευθύνη να προσλάβει το προσωπικό του και εμείς κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε».

Επίσκεψη στην Τήλο
Σημειώνεται ότι, η αντιπεριφερειάρχης υγείας θα βρίσκεται σήμερα στην Τήλο προκειμένου να παραδώσει επισήμως τις κάρτες τηλεϊατρικής για τους κατοίκους του νησιού, χορηγία της ΝΝ Hellas.
Για την επίσκεψη στο νησί δήλωσε τα εξής: «στην Τήλο θα γίνει η επίσημη παράδοση των καρτών τηλεϊατρικής που έχουν σταλεί ήδη. Θα γίνει συγκεκριμένα η επίσημη παράδοση στην δήμαρχο, ώστε οι νησιώτες στην Τήλο να έχουν ένα επιπλέον εφόδιο σε ό,τι αφορά την υγειονομική τους κάλυψη.

Πρόκειται για χορηγία της ΝΝ Hellas και αφορούν υπηρεσίες τηλεϊατρικής για 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα.
Είναι συνδεδεμένες με κέντρο υγείας των Αθηνών το οποίο έχει εξασφαλίσει ο χορηγός, ώστε ο καθένας να μπορεί είτε με βιντεοκλήση είτε τηλεφωνικά να επικοινωνήσει με γιατρούς και να πάρει ενημέρωση και πληροφορίες». Σημειώνεται ότι, η χορηγία αφορά όλους τους κατοίκους της Τήλου, καθώς επίσης και όλα τα νησιά που έχουν κάτω από 1000 κατοίκους.
Για τα υπόλοιπα άνω των 1000 κατοίκων η κάρτα δίδεται μόνο στους δικαιούχους των κοινωνικών παντοπωλείων της Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου