Στην Κάλυμνο ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΕΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Στην Κάλυμνο ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΕΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Στην Κάλυμνο ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΕΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 197 ΦΟΡΕΣ

Κάλυμνο βρέθηκε προχθές Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, ο γνωστός καθηγητής και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ ) Ευθύμιος Λέκκας.

Στις 11.00 το πρωί στο Δημαρχιακό μέγαρο ο Ευθύμιος Λέκκας από κοινού με το Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη παραχώρησαν συνέντευξη. Η συνέντευξη εστιάστηκε στην πορεία της εκπόνησης Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος από το ΕΚΠΑ με τίτλο: «Μείωση κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές ιδιαίτερου γεωδυναμικού και σεισμοτεκτονικού καθεστώτος. Η Νήσος Κάλυμνος» για λογαριασμό του Δήμου Καλυμνίων μετά από προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμο Αθηνών,που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Να θυμίσουμε ότι Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση σκοπιμότητας και, όπως είχε αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας, το πρόγραμμα που θα εκπονήσει ο ίδιος και η επιστημονική ομάδα του για την μείωση της κατολισθητικής επικινδυνότητας σε συγκεκριμένες περιοχές Καλύμνου με προτεινόμενα έργα και δράσεις που θα πρέπει να γίνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας η εκπόνηση του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος,παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω covid-19 έχει ολοκληρωθεί στο 50%.

Όπως τόνισε οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν ήταν μεγαλύτερη από τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό οδήγησε να αντιμετωπίσουμε τον καταλοσθητικό κίνδυνο στην Κάλυμνο με μία νέα προσέγγιση. Διαχωρίσαμε την περιοχή σε επιμέρους περιοχές έρευνας και μέσα από χρήση δορυφορικών συστημάτων και drones διαπσιτώσαμε ότι στην Κάλυμνο υπάρχουν 3.500 βραχώδεις όγκοι που εν δυνάμει μπορούν να κατολισθήσουν τους οποίους και αποτυπώσαμε σε χάρτες κατά περιοχή.

Μέσα από ειδικές εργασίες προσδιορίστηκε η πιθανότητα κινδύνου κατολίσθησης και διακρίναμε υψηλό κίνδυνο, μέσο κίνδυνο και χαμηλότερο.Από τους 3.500 οι 1.000 είναι στον υψηλό κίνδυνο. Για την προτεραιότητα θα ληφθούν υπ΄όψιν και άλλοι παράγοντες Μετά την τοποθέτησή του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κάλυμνο

Λιμάνι εισόδου-εξόδου η Κάλυμνος έως και 31 Δεκεμβρίου 2024-Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα