Αι διατροφικαί συνήθειαι εν τω Καστελλορίζω
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 826 ΦΟΡΕΣ
Γράφει ο Αναστάσιος Ι. Κυριακίδης
Λαογράφος-ερευνητής
Η λαογραφική έρευνα των τροφών, στα πολιτισμικά πλαίσια μιας περιοχής, παρουσιάζει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Η ενασχόληση της έρευνας με τις παραδοσιακές τροφές μας πληροφορεί για το εύρος των λαογραφικών θεμάτων που σχετίζονται αυτές.
Συνδέονται αφενός μεν με την παραγωγή και διακίνηση των αγαθών μιας περιοχής, αφετέρου δε, με την οικονομική κοινωνική κατάσταση των κατοίκων, την παραδοσιακή θρησκευτική συμπεριφορά και τέλος, με τις εθιμικές εκδηλώσεις του κύκλου της ζωής.
Η παραδοσιακή διατροφή, με τα κατά τόπους χαρακτηριστικά και ιδιομορφίες της, έχει διαφοροποιήσεις κατά την διάρκεια εορτολογικών σταθμών ή φάσεων της ανθρωπίνης ζωής. Με αποτέλεσμα να έχει καθοριστική σπουδαιότητα για την συνέχιση τόσο της κοινωνικής – ομαδικής, όσο και της ατομικής ζωής.
Με βάση τα παραπάνω θα παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα από το νησί του Καστελλορίζου, το οποίο είναι ο χαλβάς. Για το γλυκό αυτό χρησιμοποιούμε τα παρακάτω υλικά:
6 κ.τ.σ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κ.τ.γλ. κανέλα
1 κ.τ.γλ. γαρύφαλλο
1 ποτήρι λάδι
8 κ.τ.σ. αλεύρι
Για την παρασκευή του σιροπιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από λάδι – αλεύρι) σε χλιαρό νερό.
Ετοιμάζουμε το λάδι στο τηγάνι και καβουρδίζουμε το αλεύρι, έως να ροδοκοκκινίσει.
Όταν πάρει το χρώμα που θέλουμε ρίχνουμε σιγά – σιγά και με δόσεις το σιρόπι. Το ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Όταν το μείγμα μας (δηλαδή ο χαλβάς) είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Έπειτα με δύο (2) κουτάλια της σούπας δίνουμε στον χαλβά ένα ελλειψοειδές σχήμα.
Ένα-ένα κομμάτι το τοποθετούμε σε καλαίσθητη πιατέλα και στο τέλος το πασπαλίζουμε με κανέλα, γαρύφαλλο και ζάχαρη, κατά προτίμηση και αν επιθυμούμε.
Ο χαλβάς σερβίρεται σε γάμους, αποκριές, γενικότερα σε επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης τον παρασκευάζουν και τον κερνάνε για το «καλωσόρισμα» κάποιου ξενιτεμένου ή για την επιστροφή κάποιου ναυτικού από το πολύμηνο ταξίδι του.