Μάγεψαν το κοινό της Ρόδου οι μελωδίες του Γιάννη Σπανού

Μάγεψαν το κοινό της Ρόδου οι μελωδίες του Γιάννη Σπανού

Μάγεψαν το κοινό της Ρόδου οι μελωδίες του Γιάννη Σπανού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 934 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου-ΔΟΠΑΡ διοργάνωσε μουσική παράσταση με τίτλο «Γιάννης Σπανός: Ο Συνθέτης της Καρδιάς μας» με τις καταξιωμένες καλλιτέχνιδες Αργυρώ Καπαρού και Ερωφίλη, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 στον αύλειο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

Οι σπουδαίες ερμηνεύτριες Αργυρώ Καπαρού και Ερωφίλη τραγούδησαν επιλεγμένα τραγούδια του συνθέτη σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως Νίκου Καββαδία, Μάνου Ελευθερίου, Βασίλη Ρώτα, Γιάννη Σκαρίμπα κ.ά, αλλά και γνωστών σημαντικών στιχουργών όπως Λίνας Νικολακοπούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Η Αργυρώ Καπαρού και η Ερωφίλη ερμήνευσαν με αισθαντικότητα, σφρίγος και τρυφερότητα τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού και μάλιστα αναφέρθηκαν από σκηνής στη συνεργασία που είχαν με το συνθέτη, τη γλυκύτητα και την πραότητα που είχε ως συνεργάτης και το σημαντικό ρόλο που είχε για τις ίδιες ως δάσκαλος.

Η ταλαντούχα ηθοποιός Άννα Ψαρρά, με σύντομες αφηγήσεις ανάμεσα στα τραγούδια, γνώρισε στο κοινό τον άνθρωπο Γιάννη Σπανό, ο οποίος γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και φάνηκε από πολύ νωρίς το ταλέντο του στη μουσική. Κατόπιν ταξίδεψε στο Παρίσι, έπαιξε πιάνο στις θρυλικές μπουάτ της «Δυτικής Όχθης», μελοποίησε Γάλλους ποιητές και συνεργάστηκε με το ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού Ζιλιέτ Γκρεκό. Εισήγαγε στην Ελλάδα το μουσικό ρεύμα «Νέο Κύμα» αλλάζοντας τη ρότα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Τις ερμηνεύτριες συνόδευσε τριμελής ορχήστρα με την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο και την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων, την Άννα Λάκη στο ακορντεόν και τον Τεό Λαζάρου στο κοντραμπάσο.
Συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία Amabile και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή, ενώ ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν όλοι οι συντελεστές συνέπραξαν επί σκηνής τραγουδώντας «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» στο κλείσιμο της συναυλίας.
Το κοινό που παρευρέθηκε παρακολούθησε μυσταγωγικά τη μουσική παράσταση ταξιδεύοντας με συγκίνηση στο λυρικό κόσμο του Γιάννη Σπανού.

Η εκδήλωση είχε τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Η φωτογραφική κάλυψη έγινε από τον Βασίλη Καϋμενάκη και τη Ρένα Σταθά, μέλη της ομάδας του Φωτογραφικού Εργαστηρίου Ρόδου. Τέλος, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου σημείωνει σε ανακοίνωσή του ότι ο ΔΟΠΑΡ υπό την προεδρεία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Αλέξανδρου Κολιάδη στηρίζει δράσεις πολιτισμού που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας