Αντ. Καμπουράκης: Mόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το lockdown!

Αντ. Καμπουράκης: Mόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το lockdown!

Αντ. Καμπουράκης: Mόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το lockdown!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8707 ΦΟΡΕΣ

Μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το lockdown, προειδοποίησε χθες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Το θέμα των κρουσμάτων ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς και την ανησυχία του ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του τέως δημάρχου Φ. Χατζηδιάκου, του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δ. Κρητικού κ.α.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε συζήτηση, επίσης, για το θέμα των απορριμμάτων, για το Τραμπολίνο και για άλλα ζητήματα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του κ. Γιάννη Ιατρίδη.
«Ανοίγω τη συνεδρίαση με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Ιατρίδη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν αποτελεί μέλος της παρατάξεως μας. Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» και καλό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν εμβόλιο και εμείς να τους πείσουμε να το κάνουν για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τον τόπο μας», τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Σοκορέλος.

Μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το lockdown Δευτέρα ή Τρίτη
Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφέρθηκε στην άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Ρόδου, με αφορμή και τη σύσκεψη στην Περιφέρεια και όσα ακούστηκαν εκεί από τους ειδικούς, επισημαίνοντας πως μόνο ένα θαύμα θα σώσει το νησί από ένα lockdown τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
«Η σημερινή εικόνα του νησιού μας δεν επιτρέπει ικανοποίηση και πανηγυρισμούς. Με χαρά λάβαμε την επιστολή του κ. Κρητικού για τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για τα απορρίμματα. Με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε. Μόλις επιτραπεί η συνεδρίαση διά ζώσης θα το κάνουμε», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα και όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη της ΠΝΑΙ.
«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να αισιοδοξούμε πως οι δουλειές πάνε προς το καλύτερο. Είμαστε σε νούμερα που είχαμε πιάσει τέλος Σεπτεμβρίου. Η έκρηξη των κρουσμάτων δημιουργεί όμως περισσότερη ανησυχία. Σήμερα όλοι οι φορείς μαζευτήκαμε και συζητήσαμε το θέμα στην Περιφέρεια. Ένα γενικό ποσοστό 99% των κρουσμάτων είναι ανεμβολίαστα άτομα και πως οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν όπωσδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκραγεί η κατάσταση τον Ιανουάριο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι τον τρόπο με τον οποίο θα είμαστε ασφαλείς. Αν δεν συμβεί ένα θαύμα τη Δεύτερα ή την Τρίτη, το νησί θα μπει σε lockdown. Ωραίες οι φιλοσοφίες αλλά κυρίως υπάρχει δίπολο: θα κλείσουμε ή θα πεινάσουμε ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι“, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως στο τέλος θα υπάρχουν και κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη», τόνισε.

«Υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Είχα αναφερθεί στο θέμα εδώ και καιρό. Πρέπει να πιέσουμε για την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων. Πρέπει και όλοι εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Και να πείσουμε τους αρνητές να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκες», είπε ο κ. Κρητικός.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» κ. Δημήτρης Κρητικός άσκησε κριτική για την διαχείριση της υπόθεσης που αφορά τα απορρίμματα.

«Υπάρχουν κάδοι που είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι οι κάδοι και μικρές χωματερές γύρω. Αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά», τόνισε.
Ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τραμπολίνο.
Επέστησε την προσοχή και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης αναφορικά με τον καύσωνα. Είπε ακόμη πως και εξαιτίας του καύσωνα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κυλικείο στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο.
Στην εξέλιξη της πανδημίας και σε όσα πρέπει να γίνουν, αναφέρθηκε λαμβάνοντας τον λόγο ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί πολύ βαρύ κλίμα εξαιτίας της πανδημίας. Έλεγα πως θα ήμασταν σύντομα από κοντά αλλά μακραίνει το ενδεχόμενο αυτό. Ο καθένας πρέπει να προτρέψει συμπολίτες μας να κάνουν ό,τι προτείνουν οι υγειονομικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν δεν μας το επιβάλλουν να κυκλοφορούμε με μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, να το κάνουμε εμείς για να στείλουμε ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία διεξαγωγής των rapid test και στην ανάγκη ενίσχυσης του κλιμακίου με προσωπικό ώστε ο κόσμος να μην αναμένει και μια και δύο ώρες μέσα στον ήλιο, γεγονός απαράδεκτο.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή τα σχόλια που γίνονται αλλά και το αίτημα που υπέβαλε γραπτώς ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» κ. Δημήτρης Κρητικός.
«Είναι φανερή η απαξίωση της δημοτικής αρχής. Φαίνονται και από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιο έντιμο και για τους πολίτες να κάνουμε μια συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδας αποκλειστικά για την καθαριότητα. Δεν είναι ντροπή να πει κανείς ότι έσφαλε. Ακόμη και το θέμα του ΚΔΑΥ έπρεπε να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη», τόνισε.

Η απάντηση του δημάρχου
Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος απαντώντας για τα απορρίμματα είπε τα εξής:
«Δεν θα ρίξω την ευθύνη στον δημότη. Ο δημότης όπως το παιδί θέλει παιδεία. Υπάρχουν ειδικοί εδώ να μας πουν πως ένα παιδί χωρίς ανατροφή μπορεί να αποκτήσει παιδεία.

Aντίστοιχα και οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν παιδεία. Το ΚΔΑΥ μπορεί να ήταν πρώτο θέμα συζήτησης σε σας. Στην Ευρώπη όμως είναι τελευταίο. Για την ΕΕ δεν είναι μέρος της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.
Αυτές είναι οι δικές μου γνώσεις να καταλάβω τα ακατανόητα. Και οι επιχειρηματίες της Ρόδου να καταλάβουν πως δεν είναι σωστό να πετούν τα σκουπίδια σε κουβάδες γεμάτους.
Εκπαιδεύσαμε τον κόσμο για να γνωρίζει τι σημαίνει ανακύκλωση στην πηγή; Για όσους δεν καταλαβαίνουν σας υπόσχομαι πως σε προσεχή συνεδρίαση θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει όμως να υπάρχει ευθύνη».
Αναφέρθηκε και στο θέμα του Τραμπολίνο που έθεσε ο κ. Κρητικός.
«Για το Τραμπολίνο εμπλέκονται πολλοί φορείς. Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Να κάνει πράγματα η δημοτική αρχή, αλλά να μην τα βάζουν μαζί της όταν παρεμβαίνει. Το ίδιο συνέβη με το Κτηματολόγιο. Από τον περασμένο Δεκέμβριο κάνουμε τα πάντα για το Κτηματολόγιο αλλά…».
«Σήμερα είχαμε 104 κρούσματα ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Ζανεττούλης . Στη συνέχεια ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Ρόδου για το πότε θα ξεκινήσει η διαχείριση του ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου από ΦΟΔΣΑ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αντλιοστάσια στην Ιαλυσό αλλά στο γεγονός ότι έχει αδειάσει από νερό η δεξαμενή του Σκολωνίτη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το έργο.

Σ. Καραταπάνης: Θα δυσκολευτούμε να εμβολιάσουμε το 30 με 40% των πολιτών
Λαμβάνοντας τον λόγο ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ και δημοτικός σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης τόνισε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Ρόδο είναι 51,7% ποσοστό που έπρεπε να είχαμε από τον Μάιο.
«Απομένει ένας σκληρός πυρήνας πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Θα δυσκολευτούμε να εμβολιάσουμε το 30 με 40% των πολιτών που επηρεάζονται από τους αρνητές», τόνισε.

Για τα σκουπίδια είπε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και εξέφρασε την απορία για το πότε η πόλη θα είναι καθαρή.
«Για τα σκουπίδια η κατάσταση δεν είναι καλή. Είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για κάποιους χειρισμούς και δεν ξέρω πότε θα δούμε την πόλη καθαρή πάλι», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης. Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε και με βάση την πρωτοβουλία της ΕΞΡ για μαζικούς εμβολιασμούς τόνισε πως θα μπορούσε ανάλογη προσπάθεια να γίνει για τον γενικό πληθυσμό ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος «Να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς για να ενισχυθούν οι μονάδες ελέγχου του Covid για τους ελέγχους των πολιτών» είπε. Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει έλεγχος στο ιικό φορτίο. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς και τόνισε με αφορμή όσα ακούστηκαν:

«Οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να ελέγξουν ή να ενισχύσουν τα κλιμάκια.
Ο δήμος προσέφερε το κλειστό γυμναστήριο και έκανε ότι μπορούσε. Επίσης έγιναν όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις.
Δεν θα αρνούμασταν να προσφέρουμε ακόμη και αν δεν είναι αρμοδιότητά μας. Βγαίνουν ανακοινώσεις και δεν αναφέρονται στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών», είπε ο κ. Ταρασλιάς ενώ μίλησε και για απειλές σε βάρος εργαζομένων.
Δριμεία κριτική δέχθηκε η δημοτική αρχή για την πολιτική της στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων αλλά και για την οικονομική διαχείριση. Στις επενδύσεις και στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων στάθηκε ιδιαίτερα ο τεως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Διαβάστε ακόμη

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»