Σκουπίδια, «Ήχος και Φως» και έντονη αντιπαράθεση

Σκουπίδια, «Ήχος και Φως» και έντονη αντιπαράθεση

Σκουπίδια, «Ήχος και Φως» και έντονη αντιπαράθεση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1135 ΦΟΡΕΣ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Υπό τη σκιά της πανδημίας, που πέφτει πάνω από τη Ρόδο πιο βαριά από ποτέ τις τελευταίες ημέρες, συνεδρίασε προχθές το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, το οποίο καταπιάστηκε με θέματα που βρίσκονται ψηλά στην τοπική επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, με κυρίαρχο αυτό των σκουπιδιών αλλά και το «Ήχος και Φως», με τη συζήτηση αρκετές φορές να γίνεται έντονη ενώ ούτε και αυτή τη φορά έλειψε η ανταλλαγή προσωπικών αιχμών μεταξύ του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Από την αρχή κατέστη σαφές ότι το θέμα της πανδημίας και η εκτόξευση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο ήταν το κυρίαρχο από όλους στη συνεδρίαση, με τον Δήμαρχο να τοποθετείται σε δραματικούς τόνους, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι αυτή την εβδομάδα δεν αποκλείεται να πάμε σε lockdown! «Υπάρχει το δίπολο: θα κλείσουμε και θα πεινάσουμε ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε.

Μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Χατζηδιάκου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Βασίλης Μανέττας, είπε ότι είναι γνωστό ότι από την αρχή της πανδημίας η Επιχείρηση πήρε την πρωτοβουλία και έκανε αναλύσεις στα λύματα για να παρακολουθεί το ιικό φορτίο. Η τελευταία ανάλυση που είχε παραγγείλει (σ.σ. σε εργαστήριο εκτός Ρόδου) ήταν πριν από είκοσι ημέρες και τα αποτελέσματα δεν ήταν ανησυχητικά. Όμως, μετά την έξαρση που διαπιστώνεται θα κάνει εκ νέου ανάλυση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι, για ακόμα μία φορά, ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων από πλευράς της μειοψηφίας για τα διαδικαστικά θέματα και συγκεκριμένα τόσο για τη μη έγκαιρη αποστολή κάποιων εισηγήσεων και τη μη ανάρτησή τους στο site του Δήμου όσο και για την ώρα έναρξης της συνεδρίασης (σ.σ. στις 4:30 μ.μ.) καθώς αίτημά τους είναι να ξεκινάει αργότερα.

«Δεν είναι αργόσχολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι», είπε ο κ. Χατζηδιάκος ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα ψηφίσουν κάποια θέματα επειδή δεν είχαν εγκαίρως τις εισηγήσεις. Με αυτά συμφώνησε και το μέλος της πλειοψηφίας κ. Σάββας Καραταπάνης.

Στα παραπάνω αντέδρασε ο Πρόεδρος ο οποίος είπε ότι όλοι έχουν τις δουλειές τους αλλά τη στιγμή που αποφασίζουν να υπηρετήσουν τον ροδιακό λαό το κάνουν και δεν μπορούν οι συνεδριάσεις να τελειώνουν στις 2:00 το πρωί. «Ανατρέπετε πρακτικές χρόνων», είπε ο κ. Χατζηδιάκος. Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Καμπούρης είπε ότι με το αναβαθμισμένο site του Δήμου που ετοιμάζεται, οι σύμβουλοι θα έχουν τις εισηγήσεις με ένα link.

Τα σκουπίδια

Το θέμα με τα σκουπίδια και την αποκομιδή τους, όπως αναμενόταν, ήταν εκείνο που τέθηκε από το στάδιο της ενημέρωσης από τους επικεφαλής της μειοψηφίας. «Η εικόνα δεν μας τιμά», είπε ο κ. Κρητικός, ο οποίος υπενθυμίζεται έχει ζητήσει να γίνει μία συνεδρίαση του δ.σ. μόνο για το θέμα αυτό, κάτι το οποίο αποδέχθηκε ο Δήμαρχος, με χαρά όπως είπε, και…πανδημίας επιτρεπούσης, αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κρητικού και είπε ότι επειδή κάποιοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την κατάσταση με τα σκουπίδια στους επικεφαλής της μειοψηφίας, γι’ αυτό δημοσιεύει τα βίντεο και τις φωτογραφίες με απορριμματοφόρο χωρίς ή με ξένες πινακίδες ενώ πρόσαψε στη Δημοτική Αρχή ότι «τα βάζει κάτω από το χαλί».

Απαντώντας ο Δήμαρχος, μίλησε καταρχάς για την ευθύνη την οποία δεν τη ρίχνει στον δημότη, όπως είπε, σημείωσε ωστόσο ότι ο δημότης θέλει παιδεία ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Κρητικό είπε ότι και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετάει τα σκουπίδια σε έναν γεμάτο κάδο απέναντι από το κατάστημά του. Αναφορά έκανε και για το ΚΔΑΥ στο στάδιο της ενημέρωσης-μια και ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη-λέγοντας, καταρχάς, ότι μπορεί για εκείνους να αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης αλλά στη σημερινή Ευρώπη είναι τελευταίο, όπως και ο ΧΥΤΑ.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος δεν απέφυγε και μία απάντηση επί προσωπικού λέγοντας: «Τα αστεία με τα επίθετα όπου κάποιος…δυσλεκτικός μπερδεύει το επίθετό μου σε «καλαμπουράκι», δεν είναι από αυτά τα οποία χαίρεται κάποιος να ακούει από ανθρώπους που νόμιζε ότι θα προσβάλλονταν αν τους μπέρδευε κάποιος και τους έλεγε…Χατζηπαπά ή Χατζηεπίσκοπο! Δεν είναι σωστό. Δεν νομίζω ότι η προσβολή είναι στο πρόσωπο. Γι’ αυτό και χαίρομαι να ακούμε δημοτικοί άρχοντες. Όχι για να ξεφτιλιζόμαστε από ανθρώπους που αυτό έχουν μόνο ως στόχο. Αυτό είναι το όνομα του παιχνιδιού τους: η συκοφάντηση και η προσβολή!».

Εντάσεις για τον προϋπολογισμό και…στο βάθος για την καθαριότητα

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ήταν πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, με το θέμα να προκαλεί εντάσεις μετά την τοποθέτηση του κ. Χατζηδιάκου ο οποίος αφού είπε ότι το καταψηφίζουν ανέφερε ότι δεν έχει περάσει μία συνεδρίαση χωρίς να γίνει τροποποίηση προϋπολογισμού. «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας και λογικής!», είπε ο τέως Δήμαρχος, ανεβάζοντας τους τόνους. Επίσης, για πολλοστή φορά είπε ότι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Δεν σας κατακρίνω πια. Σας λυπάμαι»!

Στο σημείο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του κ. Χατζηδιάκου και του Προέδρου όταν ο τελευταίος εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά του τέως Δημάρχου. Αλλά και ο μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης αντέδρασε λέγοντας προς τον ίδιο «δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε ότι μας λυπάστε. Δεν μας σέβεστε. Δικαίωμά μας οι αναμορφώσεις. Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες».

Τον λόγο πήρε και ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και το 2018 οι συνεδριάσεις του δ.σ. ξεκινούσαν με αναμορφώσεις. Μάλιστα, είπε ότι η συγκεκριμένη περιλαμβάνει και μία επιτυχία του Δημάρχου για τον φόρο εισοδήματος που ήρθε αυξημένος.

Όσον αφορά τον κωδικό για την καθαριότητα, είπε ότι στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο να είμαστε πανέτοιμοι και παράλληλα ετοιμάζουν τον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό. Σε ερώτηση του κ. Κρητικού τι είναι τα 54 χιλιάδες ευρώ που αναγράφονται, ο κ. Ταρασλιάς απάντησε ότι είναι για τον διαγωνισμό που θα γίνει για την αποκομιδή των απορριμμάτων για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον μεγάλο διαγωνισμό. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού οι παρατάξεις τόσο του κ. Χατζηδιάκου όσο και του κ. Κρητικού (σ.σ. ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος ήταν απών), το καταψήφισαν.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια ο Δήμαρχος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κάποιος λέει στους εργαζόμενους ότι θα πάνε φυλακή κάτι που δεν θα συμβεί. Στην πρωτολογία του ο κ. Χατζηδιάκος-συνέχισε ο Δήμαρχος-πάντα έχει ως πρώτο θέμα τα σκουπίδια και μετά δεν ψηφίζει. «Έπρεπε να είχαμε προβλέψει τη μετάλλαξη «Δέλτα»; Δεν είμαστε πάνσοφοι εμείς. Εγώ βλέπω ότι η δική σας Διοίκηση πάσχει. Εμάς μας δικαιώνει η μία απόφαση μετά την άλλη!», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Διαχειριζόμαστε την καθαριότητα με τον καλύτερο τρόπο».

Στο σημείο αυτό είναι που ο Δήμαρχος είπε ότι όντως το θέμα αυτό χρήζει μιας ειδικής συνεδρίασης και τόνισε: «Το πώς το χειριζόμαστε έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για μένα αλλά μεγάλη ελάφρυνση για τον Ροδίτη».

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Χατζηδάκος καταρχάς θύμισε ότι η σύμβαση που είχε κάνει προέβλεπε μείωση του έργου κατά 50% σε περίοδο χαμηλής κίνησης στο νησί. Σχετικά με τη «φθηνή καθαριότητα» είπε ότι οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος και ότι για ένα εξάμηνο κόστισε 3,5 εκατ. ευρώ ενώ για τα δύο 7 εκατ. ευρώ. «Ο covid…σας έσωσε!», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή και συμπλήρωσε: «Τα έσοδα μειώνονται συνεχώς και οι σπατάλες αυξάνονται. Οδηγείτε τον Δήμο στα βράχια!», καλώντας τον Δήμαρχο να περπατήσει στον κόσμο.

Η τοποθέτηση αυτή του τέως Δημάρχου προκάλεσε, για ακόμα μία φορά, την αντίδραση από την πλευρά της πλειοψηφίας με τον κ. Τηλέμαχο Καμπούρη να λέει «έλεος, εμείς περιπατάμε στον κόσμο» και να καταλογίζει τον κ. Χατζηδιάκο ότι εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο.

Ο τελευταίος για ακόμα μία φορά δέχθηκε την επίπληξη του Προέδρου με τον κ. Σοκορέλο να του λέει ότι αυτή η συμπεριφορά, δεν είναι σωστή, ότι δυναμιτίζει το κλίμα και ότι συμπεριφέρεται με ασέβεια, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο ίδιος. Ο κ. Κρητικός είπε ότι είναι υπέρ της δημοτικής καθαριότητας και των υπηρεσιών από τον Δήμο, όπου δύναται. Και οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, πάντως, καταψήφισαν το θέμα.

Απάντηση στον κ. Χατζηδιάκο έδωσε και ο κ. Ταρασλιάς αναφέροντας ότι το 2018, την εποχή των παχιών αγελάδων όπως είπε, είχε 7,7% απορρόφηση στις επενδύσεις. Για τις αναφορές του τέως Δημάρχου σε σπατάλες και απευθείας αναθέσεις, είπε ότι είναι μία διαδικασία που υπάρχει από το νόμο και ζήτησε να κατονομάσει ποιες δαπάνες είναι σπατάλες.

Στη συνέχεια, ζήτησε να σταματήσει η καραμέλα με τις απευθείας αναθέσεις διότι αυτό που τον ενοχλεί πολύ είναι ότι τρομοκρατεί υπαλλήλους που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους λέγοντάς τους για καταλογισμό.

Θύμισε, ακόμη, ότι το 2018 στο ΚΗΔΜΗΣ, εκεί που αναρτώνται όλες οι πράξεις κατακύρωσης ανάθεσης, στις 232 πράξεις που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή του κ. Χατζηδιάκου, μετά από διαγωνισμό οποιασδήποτε μορφής, οι 84, δηλαδή ποσοστό 36,20% ενώ οι απευθείας αναθέσεις ήταν 148, ποσοστό 73,80%. Όπως είπε, δεν παρανόμησε ο κ. Χατζηδιάκος, διαδικασία έκανε, τον κάλεσε όμως να μη χρησιμοποιεί επικοινωνιακά λέξεις οι οποίες είναι λάθος.

Τοποθετούμενος ο Δήμαρχος στα παραπάνω που είπε ο κ. Χατζηδιάκος, ανέφερε ότι το 2020 για την καθαριότητα πλήρωσαν 1.2 εκατ. ευρώ, ούτε 4 ούτε 5 εκατ. ευρώ και το περσινό ποσό του κ. Χατζηδιάκου μεταφέρθηκε φέτος. Είπε, ακόμη, ότι τα 3,3 εκατ. ευρώ που ψήφισε η Ο.Ε. ήταν για συμβιβασμό με την Κοινοπραξία και τις Εταιρείες.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι αυτός που λέει «σας λυπάμαι» και «σας έσωσε ο covid» δεν είναι συνομιλητής του και ανέφερε ότι ο ΦΟΔΣΑ ιδρύθηκε να βρει λύση σε όλα τα νησιά, προχωράει έργα και δουλεύει ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι ψέμα» αφού δεν δόθηκαν φέτος αλλά στη σύμβαση Χατζηδιάκου. Ο τελευταίος, πάντως, σημείωσε ότι τα 3,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Για το «Ήχος και Φως»

Ξεκινώντας για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι έχει πληγώσει πολύ τον Δήμο και τόνισε: «Είναι ντροπή να έρχονται κάποιοι ξεδιάντροπα και να ισχυρίζονται ότι είναι τόσο πολύ σημαντικό για τον Δήμο που υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι τον Μάρτιο του 2019 θα δουλέψει».

Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Χατζηδιάκος υπέγραψε τη σύμβαση στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 αλλά ο οριστικός ανάδοχος βγήκε τον Δεκέμβριο του 2013 και αναρωτήθηκε τι έκανε όλο αυτό το διάστημα. Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι το θέμα δεν έχει λυθεί, παρέλαβαν τα κλειδιά του λίγες ημέρες πριν και ο ανάδοχος συνεχίζει να ζητάει τη μία παράταση μετά την άλλη και έχει απαιτήσεις, με τον κ. Χατζηδιάκο να τον υπερασπίζεται.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι για το «Ήχος και Φως» ο Δήμος θα απευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να τους εξηγήσει από το 2013 μέχρι το 2018 με μία σύμβαση επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά που ήταν καλή-αν και δεν συμφωνεί ότι ήταν ένας ο ανάδοχος που πρότεινε ενώ δεν κατανοεί πως ο οριστικός ανάδοχος τότε που ήταν η «Στήριξης-ΠΑΝΟΥ ΑΕΒΕ» μετατράπηκε σε κάτι άλλο. Για τα υπόλοιπα έχουν πάρει τη δικαστική οδό.

Είπε, ακόμη, ότι όλο αυτό το διάστημα το «Ήχος και Φως» δεν εμφανίζεται σε καμία χρέωση ενώ το ποσό είναι 880 χιλιάδες ευρώ και επιπλέον το Κράτος στερήθηκε τον ΦΠΑ. Στη συνέχεια, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει την ευθύνη και τόνισε ότι το «Ήχος και Φως» πρέπει να ολοκληρωθεί για τη Ρόδο και ότι δεν δέχεται να «του κουνάει το δάχτυλο» και να του κάνει μαθήματα ήθους αυτός που το κατέστρεψε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν υπερασπίζεται κανέναν ιδιώτη αλλά τα συμφέροντα του τόπου. Είπε, στη συνέχεια, ότι από 2013 έως το 2018, το προσύμφωνο είχε περάσει δύο φορές στο Ελεγκτικό, στο ΚΑΣ δύο φορές με μεγάλη δυσκολία, και από το 2018 και μετά είχε πάλι οκτώ μήνες διακοπή από την αρχαιολογία που δεν τους επέτρεπε να μπουν μέσα και έπρεπε να δοθούν παρατάσεις «γιατί ένα εμβληματικό έργο για τη Ρόδο σήμερα έχει καταντήσει ζούγκλα, με σκουπίδια, με φίδια, με ψόφια ποντίκια και γάτες», είπε και συνέχισε: «Και όλα αυτά, εξαιτίας των δικών σας εμμονών και αυτών οι οποίοι σας προέτρεψαν να πολεμήσετε τη συγκεκριμένη εταιρία. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου εγώ. Αυτοί που σας προέτρεψαν είχαν τη δική σας εμπάθεια.

Ότι κατάφεραν να σας τη μεταδώσουν είναι δικό σας εσωτερικό θέμα αλλά την πληρώνετε εσείς. Αυτή τη στιγμή βοά η Ρόδος, οι επισκέπτες που βλέπει αυτό το χάλι του «Ήχος και Φως», Είχατε μία σύμβαση υπογεγραμμένη από το 2018 που έτρεχαν τα μισθώματα και οι υποχρεώσεις, τη διακόψατε. Μέχρι να δούμε τι μέλλει γενέσθαι-γιατί προβλέπω να περνούν πολλά χρόνια για να εισπράξει ο Δήμος-τι θα έχετε να πείτε εσείς για την απώλεια των χρημάτων;». Τέλος, ως παράταξη ψήφισαν «παρών» στην πρόταση του Δημάρχου.

Τα παραπάνω δεν άφησε αναπάντητα ο Δήμαρχος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι κάτι έχει μπερδευτεί εδώ και ανέφερε ότι αν είναι σε κακή κατάσταση το «Ήχος και Φως» ντροπή σε αυτούς που δεν το τελείωσαν και η Δημοτική Αρχή από την 1η Σεπτέμβρη που ανέλαβε μέχρι την 1η Γενάρη του 2021 έλεγε στον δικό τους οριστικό ανάδοχο «τελείωσε, άνοιξέ το όπως πρέπει και πλήρωσε» και τα πράγματα έφθασαν στα άκρα όταν ήρθε κάποιος στις 31 Δεκεμβρίου και είπε ότι «δεν ανανεώνω στην κατά τα άλλα αορίστου χρόνου που επί θητείας του κ. Χατζηδιάκου μετέτρεψε σε ορισμένου χρόνου» και ότι «καταγγέλλω τη σύμβαση και μου χρωστάτε και 1,5 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που έπαθα», τη στιγμή που όλα τα ενοίκια μαζί δεν είναι 2 εκατ. ευρώ.

Και είπε, κλείνοντας, ο Δήμαρχος: «Λέτε για σκουπιδότοπο εσείς; Αντί να πείτε τι κάνατε λάθος εσείς από τον Σεπτέμβριο του 2014 που πήγατε στο Δημαρχιακό Μέγαρο μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019 τα μεσάνυχτα. Εσείς δεν ντρέπεστε που όλα αυτά τα χρόνια δεν τελείωσε το «Ήχος και Φως»; Όλα αυτά δεν σας έκαναν να κοκκινίσετε λιγάκι;». Ο κ. Κρητικός είπε ότι δεν μπαίνουν στην αντιπαράθεση και ψηφίζουν «παρών».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας, κ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος ήταν και εκείνος που το παρέλαβε. Καταρχάς θέλησε να ενημερώσει τον κ. Χατζηδιάκο ότι το «Ήχος και Φως» ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει οριστεί ποτέ επιβλέπων, οπότε όλες οι διαδικασίες που γίνονταν εκεί ήταν στο φιλικό και το εθιμικό.

Μάλιστα, ανέφερε ότι κατά τη θητεία του ο διαγωνισμός για το Χαμάμ κρίθηκε άγονος επειδή το έργο δεν είχε πάρει καμία έγκριση την οποία πήραν μόλις σε ενάμιση χρόνο για την αξιοποίηση και την αποκατάστασή του. Για το «Ήχος και Φως» είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι παρατάσεις που προσπαθούσε να πάρει η Εταιρία μέσα από το δ.σ. κατά τη θητεία του κ. Χατζηδιάκου ήταν αμφιβόλου νομικού και θεσμικού πλαισίου και ενώ η Δημοτική Αρχή προέτρεψε την Εταιρεία να ολοκληρώσει το έργο αυτή δεν παρέδωσε κανένα έργο.

Είπε, ακόμη, ότι η κατάσταση που το παρέλαβαν τη Δευτέρα ήταν τραγική με ευθύνη του αναδόχου μέχρι τότε ενώ υπάρχουν μέσα κατασκευές που κατά την άποψή του χρήζουν ερμηνείας ως προς τη νομιμότητά τους αφού δεν κατανοεί πως μέσα σε κοινόχρηστο χώρο να έχει δοθεί άδεια και να υπάρχουν κατασκευές, κάτι που θα εξεταστεί.

Σε δευτερολογία του ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι συμφωνεί μ’ αυτό που έκλεισε ο κ. Δράκος ότι όλα θα κριθούν εκεί που έχουν παραπεμφθεί ενώ για τον διαγωνισμό του Χαμάμ είπε ότι εκεί έγινε διαγωνισμός μίσθωσης και όποιος μισθωτής έβγαινε θα προχωρούσε στη διαδικασία των εγκρίσεων.

Για το 2013-2018 θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για σύμβαση μίσθωσης αλλά σύμβαση παραχώρησης εκτέλεσης έργου και παροχής υπηρεσιών και προέβλεπε ότι από την υπογραφή της οριστικής σύμβασης θα έφερνε έσοδα στον Δήμο.

Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό «παρών» ψήφισε και ο κ. Καραταπάνης.

Για το ΚΔΑΥ

Το θέμα που ήρθε για έγκριση ήταν η σύναψη σύμβασης Συνεργασίας Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και Δήμου Ρόδου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση γι’ αυτό αφού η διακοπή λειτουργίας του ΚΔΑΥ από τις 6 Ιουνίου του 2020 μέχρι σήμερα έχει φέρει ολέθριες συνέπειες. Μίλησε για τις δυσκολίες για να λειτουργήσει το 2017 και είπε ότι η ενημέρωση των πολιτών έχει γίνει με πολύ μεγάλες καμπάνιες. Ζήτησε, όμως, ενημέρωση για τη διαδικασία, το προσωπικό και τη μέθοδο που θα λειτουργήσει το ΚΔΑΥ άμα τη υπογραφή της σύμβασης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτή τη στιγμή, άγνωστο πώς, υπολειτουργεί κάποιες ώρες.

Τοποθετούμενος, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν παραχωρήσει τα δικαιώματα του Δήμου από την ΕΕΑΑ για το ΚΔΑΥ σε μία Εταιρεία ανύπαρκτη αφού ήταν η δάνεια εμπειρία μίας Εταιρείας στη Στήριξη και την ENACT που ήταν οι ανάδοχοι της σύμβασης καθαριότητας. Με την υποστήριξη του κ. Χατζηδιάκου πέρυσι, όπως είπε, έρχονται ζύγια που αναφέρουν μεγαλύτερο βάρος σκουπιδιών από το 2019 που είχαμε πάρα πολύ κόσμο στο νησί.

Όπως είπε, τους πίεζε να σοβαρευτούν και του έλεγαν ότι είχαν απόφαση του δ.σ. και ζητούσαν 700-800 χιλιάδες ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι η απόφαση αυτή ήταν όχι απλά έωλη αλλά εντελώς απαράδεκτη και ξαφνικά στις 7 Αυγούστου του είπαν ό,τι παραδίδουν το ΚΔΑΥ και στις 28 Αυγούστου ξανάνοιξε με όποιο κόστος. Είπε ότι το ΚΔΑΥ λειτουργεί καλύτερα απ’ ότι επί ημερών του κ. Χατζηδιάκου και προχωρούν τις συμφωνίες ενώ τόνισε ότι δεν λέει όλα όσα βρήκε.

«Το ΚΔΑΥ έχει πάρα πολλά προβλήματα, μεγάλη φθορά, δούλεψε, κατά τη γνώμη μου αποτυχημένα, διότι τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης στη Ρόδο δεν τιμούν τη Ρόδο και αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να αφήσετε τη Δημοτική Αρχή να κάνει σωστή καθαριότητα. Σε κάθε περίπτωση ούτε επιχαίρω, ούτε πανηγυρίζω αλλά είναι μία δουλειά, βρόμικη μεν, πρέπει να γίνει δε» και είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του: «Δεν χαίρεστε που βρήκατε έναν να κάνει τη βρόμικη δουλειά;».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι η σύμβαση με την ΕΕΑΑ δεν τον κάνει ευχαριστημένο αλλά είναι αυτή που μπορεί να γίνει αυτή τη δύσκολη εποχή ενώ ανέφερε ότι το ΚΔΑΥ και ο ΧΥΤΑ θα πάνε στον ΦΟΔΣΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι η λειτουργία του ΚΔΑΥ συμπεριλαμβανόταν στη σύμβαση που έλεγξε το Ελεγκτικό καθώς και ότι παρέδωσε μία καθαρή πόλη και ζήτησε απαντήσεις και από την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου.

Τοποθετούμενη η ίδια είπε ότι βλέπει ότι ο κ. Χατζηδιάκος εστιάζει στο τώρα και δεν είχε επιδείξει την ίδια ευαισθησία πέρυσι όταν 7 Αυγούστου έκλεισε καταχρηστικά το ΚΔΑΥ και δεν μπορούσαν να δουλέψουν και δεν συζητάνε τώρα που πήγαινε η ανακύκλωση ούτε πέρυσι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο με υπερχειλισμένους κάδους απέναντι από την Εκκλησία με 4,5 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα.

«Είχαμε τη δική σας καλή συμφωνία κύριε Χατζηδιάκο, αυτήν που προτιμήσατε για να είναι καθαρή η Ρόδος!», είπε και αναφέρθηκε στους…πρωινούς περιπάτους του κ. Χατζηδιάκου όπου φωτογραφίζει τους γεμάτους κάδους μισή ώρα πριν περάσει το απορριμματοφόρο και τους βλέπουν σε αναρτήσεις το μεσημέρι.

Κλείνοντας είπε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και κάλεσε όλους να τη σεβαστούν και δεσμεύτηκε για καλύτερα αποτελέσματα υπό κανονικές συνθήκες. Και η παράταξη του κ. Κρητικού ψήφισε την εισήγηση με ερωτήματα όμως γιατί υπήρξε καθυστέρηση.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας