Χ. Ευστρατίου: Γίνονται περιπολίες για τυχόν αναζωπυρώσεις

Χ. Ευστρατίου: Γίνονται περιπολίες  για τυχόν αναζωπυρώσεις

Χ. Ευστρατίου: Γίνονται περιπολίες για τυχόν αναζωπυρώσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 363 ΦΟΡΕΣ

Κανένα ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί μας, όπως έκανε γνωστό χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, αν και, όπως είπε, οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για παν ενδεχόμενο, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

«Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, είναι όμως εκεί όλες οι δυνάμεις και οι εθελοντικές ομάδες ενώ και τα μηχανήματα βρίσκονται στην περιοχή. Με τα μηχανήματα έργων κάνουμε ακόμη κάποιες ζώνες και θα δουλέψουμε και σήμερα.

Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη φωτιά καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα και των αξιωματικών της πυροσβεστικής, το ανάγλυφο ήταν δύσκολο, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες ούτε κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από κάποιες αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες θα καταγραφούν για να αποζημιωθούν» δήλωσε και ευχαρίστησε δημόσια όσους συμμετείχαν λέγοντας τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο και τους απλούς πολίτες που έσπευσαν να μας φέρουν τρόφιμα και ό,τι χρειαστήκαμε και, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσαν πυροσβέστες, για πρώτη φορά είχαν παγωμένο νερό στο πεδίο της μάχης. Επίσης υπήρχε φαγητό απεριόριστο από εστιατόρια αλλά και από σπίτια.

Ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τις φωτιές που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή είχε ενταχθεί στην κατηγορία 5, που σημαίνει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, για τα όσα συζητήθηκαν και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν είπε τα εξής:

«Χθες κάναμε συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας επειδή σήμερα βρισκόμαστε στην κατηγορία 5. Μάλλον ποτέ άλλοτε δεν έχουμε ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι επιστήμονες είναι αυτοί που το αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψη την υγρασία, τη θερμοκρασία και άλλα δεδομένα. Είναι δύσκολη η μέρα σήμερα.

Χθες στο συντονιστικό ανταλλάξαμε απόψεις και είπαμε τι πρέπει να κάνουμε. Πήραμε μάλιστα την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία μέσα σε δάση από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το επόμενο πρωί στις 6. Είναι λίγο δύσκολο αλλά θα βάλουμε όλοι πλάτη και θα γίνουν περισσότερες περιπολίες. Θα ήθελα να παρακαλέσω ειδικά τους αγρότες να μην πάνε στα χωράφια τους, ας προσέξουν και αυτοί ώστε να μην έχουμε κάτι δυσάρεστο».

Παράλληλα ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι στην περιοχή της φωτιάς επικρατεί ηρεμία αλλά γίνονται περιπολίες από πεζοπόρα τμήματα για τυχόν αναζωπυρώσεις, που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες.

Πάντως, όπως είπε, η καταγραφή της καμένης γης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας πρόχειρος απολογισμός ανεβάζει την καμένη γη σε περίπου 10.000 στρέμματα, κυρίως δάσους.

Τέλος, ο κ. Ευστρατίου με αφορμή σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στις δασικές ζώνες καθώς τέθηκε ένας προβληματισμός αναφορικά με το αν βοηθούν ή όχι, και το αν επιτρέπεται να δημιουργηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς, ειδικά μετά την αναγκαιότητα που υπήρξε στην περίπτωση της κοιλάδας Πεταλούδων που σώθηκε χάρη στη διάνοιξη της ζώνης την τελευταία στιγμή.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό ενώ όπως επισήμανε, τα χρήματα που στέλνονται από το κεντρικό κράτος για καθαρισμούς δρόμων έρχονται καθυστερημένα και είναι πενιχρά ενώ με τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται φτάνουμε στο… καλοκαίρι.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει σε κεντρικό επίπεδο, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική προστασία και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και να δημιουργηθούν στην πράξη αντιπυρικές ζώνες που θα βοηθήσουν σε δύσκολες περιπτώσεις. Πάντως, όπως υπογράμμισε, οι ζώνες βοηθούν ώστε να έχουν πρόσβαση και τα πυροσβεστικά οχήματα που βοηθούν σημαντικά τα εναέρια μέσα.

Διαβάστε ακόμη

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς της Ρόδου

Συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις μεθυσμένων τουριστών σε διασώστες του ΕΚΑΒ!

Τα αποτελέσματα του ΤΕΕ στα Δωδεκάνησα – Πώς ψήφισαν οι μηχανικοί