Σε επιφυλακή παραμένουν πυροσβέστες και εθελοντές

Σε επιφυλακή παραμένουν  πυροσβέστες και εθελοντές

Σε επιφυλακή παραμένουν πυροσβέστες και εθελοντές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 790 ΦΟΡΕΣ

Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή μας

Σε επιφυλακή και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας παρέμειναν χθες στη Ρόδο, πυροσβέστες και εθελοντές λόγω του αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ειδικά στις δασικές περιοχές του νησιού υπήρχαν χθες στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας έντονα μέτρα επιτήρησης για να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, ανάλογα και το πώς θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες, να υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα και στη διάρκεια των επόμενων ημερών.


ΓΓΠΠ: EΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Επείγουσα ειδοποίηση στους κατοίκους του νησιού της Ρόδου για να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί απέστειλε χθες το πρωί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).
Η ειδοποίηση έγινε τηλεφωνικά με μήνυμα από το 112 ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν γίνει από χθες και από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα επιφυλακής και επιτήρησης κυρίως στις δασικές περιοχές αφού σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος φωτιάς -κατηγορίας 5- σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει επίσης από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου.

Επίσης στα νησιά Κω και Κάρπαθο αλλά και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν τεθεί σε ισχύ ανάλογα μέτρα. Ήδη από νωρίς το πρωί στο νησί επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ειδικά στις επικίνδυνες περιοχές εκτελούνται και περιπολίες σε μόνιμη βάση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι την Κυριακή 8-8-2021, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Π.Ε. Δωδεκανήσου, είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής.

Παρακαλούνται πολύ οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» (ΦΕΚ138Α/5-8-2021) από την Παρασκευή 6-8-2021,έως τις 9-8-2021 στις 06:00, ισχύει η Απαγόρευση διέλευσης, μετακίνησης και παραμονής εντός περιοχών NATURA, Δασών, Εθνικών Δρυμών, Αισθητικών Δασών και αλσών για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. Οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία).

Στην Π.Ε. Κυκλάδων ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 3) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Τέλος, γίνεται γνωστό ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές) καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.

Ενημέρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι την Κυριακή 8-8-2021, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Π.Ε. Δωδεκανήσου είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής. Λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων που εκδηλώνονται παρακαλούνται πολύ οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Δωδεκανήσου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται σε όσα προβλέπονται στις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψή τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών