«Πλούσιοι» και «Φτωχοί» Συναισθηματικά και Διανοητικά

«Πλούσιοι» και «Φτωχοί»  Συναισθηματικά και Διανοητικά

«Πλούσιοι» και «Φτωχοί» Συναισθηματικά και Διανοητικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 260 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Πάντα οι Ροδίτες, έδειχναν έμπρακτα την αγάπη αλλά και με την οικονομική στήριξή τους στους λιγότερο τυχερούς στη ζωή, εκδηλώνοντας παραδειγματικά τα θετικά τους αισθήματα και τη στήριξή τους, σε Ρόδιους αλλά και σε μη Ρόδιους οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Ρόδο.

Οι «εξαιρέσεις, επιβεβαιώνουν τον κανόνα», λέγει η σοφή μας παροιμία και ακόμα θυμάμαι τον «αφελή», ο οποίος μόλις πήρε στα χέρια του το πρώτο μου βιβλίο που αναφερόταν σε μία από τις δύο παλαιότερες συνοικίες της Πρωτεύουσάς μας την Αθήνα, σχολίασε: «Α! Για την Αθήνα γράφεις Μαίρη; Τι μας ενδιαφέρει εμάς εδώ κάτω….»! Και δεν σκέφτηκε ο «αφελής» προαναφερόμενος, ότι η Αθήνα, είναι η μόνη πρωτεύουσα σε ολόκληρο τον κόσμο, που παραμένει πρωτεύουσα κράτους για περισσότερα από 2.000 χρόνια! Ξέχασε βέβαια, ότι πάνω από είκοσι χρόνια, στο «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» εκδόσεις Φιλιππότη, γράφω για τη Ρόδο. Κυρίως «ξέχασε», ότι εργάζεται και καλύπτει τα «προς το ζην», διορισμένος σε Φορέα του οποίου η Ίδρυση και η Διοίκηση βρίσκεται στην Πρωτεύουσά μας, στην Αθήνα!

Η δραστηριότητα του κ. Σάκη Κατσούλη, με την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει απαραίτητες προμήθειες για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, μου έδωσε την ευκαιρία να υπογραμμίσω το κοινωνικό έργο των μελών της Διεθνούς Λέσχης Lions, που έχουν πολλές φορές στηρίξει οικονομικά συμπολίτες που βρίσκονταν σε οικονομική δυσχέρεια, όπως και τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου, στηρίζουν οικονομικά παιδιά που χωρίς τη βοήθειά τους, δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Έχομε επίσης το «Ίδρυμα των Αδελφών Εμμανουήλ και Μαίρης Παπαδάκη», που χορηγεί υποτροφίες σε Δωδεκανήσιους φοιτητές, όπως και άλλα ιδρύματα π.χ. το «Ίδρυμα Κλεόβουλος» κ.λ.π. Με συγκίνηση θυμάμαι και ένα γεγονός που σημάδεψε το νου και την καρδιά μου και μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είχα αναφέρει. Πιστεύω όμως, ότι πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό, η οικονομική ενίσχυση της Εκκλησίας της Ρόδου, σε παιδιά και νέους που είναι άξιοι για Ανώτερες και Ανώτατες Σπουδές και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους.

Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρόδου χορηγεί υποτροφίες σε αυτά τα χαρισματικά παιδιά. Πιστεύω επίσης, ότι πρέπει να μάθουν οι συμπολίτες, έστω και μετά από κάποιες δεκαετίες, την συγκινητική εμπειρία που βίωσα, όταν πήγα στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, λίγες μόνον ημέρες μετά την Ενθρόνιση του Σεβασμιότατου κ.κ. Κύριλλου.

Τον είχα επισκεφτεί στο Γραφείο του στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, για να πάρω συνέντευξη, και άθελά μου, έγινα μάρτυρας ενός συγκινητικού τηλεφωνήματος που έλαβε ο Σεβασμιότατος, από Ροδίτη που ζούσε στην Αμερική. Άκουγα μόνον τον Σεβασμιότατο, αλλά δε ήταν ανάγκη ν’ ακούσω και τον Ροδίτη που του τηλεφωνούσε από τη Αμερική, καθώς οι απαντήσεις του Σεβασμιότατου ήταν ξεκάθαρες.

Με συγκίνηση, άκουσα τον Σεβασμιότατο κ.κ. Κύριλλο, να του απαντάει πολύ ευγενικά και ξεκάθαρα: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλή σας πρόθεση, να διαθέσετε 23.000 Δολάρια, για ν’ αγοράσω μία «Μήτρα», όμως σας πληροφορώ, ότι έχω μία «Μήτρα» και μου φτάνει. Αν όμως θέλετε, μπορείτε να στείλετε τα 23.000 Δολάρια, στο «Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης», και θα σας αποστείλομε νόμιμη απόδειξη της δωρεάς σας, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην Εφορία σας και να έχετε τη σχετική έκπτωση στη φορολογία σας».

Επί τόσες δεκαετίες, κρατούσα αυτή την συγκινητική εμπειρία στο νου και στην καρδιά μου. Όμως, σκέφτηκα πως πρέπει αυτή η αδιάψευστη πράξη Αγάπης, του Σεβασμιότατου κ.κ. Κύριλλου, να μην την κρατήσω για τον εαυτό μου μόνον, αλλά να γίνει γνωστή στους συμπολίτες μου, που δικαίως θα αισθανθούν υπερηφάνεια για τον Δεσπότη μας.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους