Δύο παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο της Τάφρου

Δύο παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο της Τάφρου

Δύο παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στο θέατρο της Τάφρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2279 ΦΟΡΕΣ

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας η αρχαία ελληνική τραγωδία επιστρέφει στη Ρόδο με δύο παραστάσεις που διοργανώνει ο ΔΟΠΑΡ στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Πρόκειται για τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Αυγούστου στο θέατρο Mεσαιωνικής Tάφρου, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στον Γ.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ μπάσκετ με αμαξίδιο.

Σημειώνεται, όμως, ότι θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου και μία νέα παράσταση η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» που θα πραγματοποιηθεί και αυτή στο θέατρο μεσαιωνικής τάφρου. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά σχολικών τσαντών και γραφικής ύλης που θα προωθηθούν στους μαθητές της πυρόπληκτης Εύβοιας.

Για τις σημαντικές αυτές παραστάσεις παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Αλέξανδρος Κολιάδης, η καλλιτεχνική διευθύντρια και η υπεύθυνη εκτέλεσης παραγωγής Ελένη Σμυρνιού, καθώς και ο Μανώλης Χατζηκαντής εκ μέρους του Δ.Σ. του Γ. Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ μπάσκετ με αμαξίδιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ υπογράμμισε ότι σε πολύ δύσκολες εποχές ο οργανισμός διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις με τη βοήθεια του προσωπικού και με εμπόδια στη χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι το κοινό της Ρόδου διψά για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και έχει ανάγκη να βγει από το σπίτι μετά από τα όσα έζησε όλους αυτούς τους μήνες. Μάλιστα, όπως είπε, τις τελευταίες 10 μέρες έγιναν πολλές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή κοινού.

Από τη χθεσινή συνέντευξη
Από τη χθεσινή συνέντευξη

Αναφερόμενος στη βοήθεια προς την ομάδα μπάσκετ ο κ. Κολιάδης δήλωσε : «Ενώ είχαμε πει ότι θα ήταν δωρεάν το διήμερο αποφασίσαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε δομές και συλλόγους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ένας από αυτούς που μας έχει κάνει και υπερήφανους και νοιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη μάχη που δίνουν καθημερινά τα μέλη είναι ο Γ.Σ. Δωδεκάνησος και είπαμε ότι θα έχουμε ένα συμβολικό εισιτήριο των 10 ευρώ. Όλο το ποσό θα πάει στον σύλλογο για να αποκτήσουν τα μέλη του επιτέλους τα δικά τους αποδυτήρια στο κλειστό γυμναστήριο του Βενετοκλείου, ώστε να έχουν έτσι την αυτονομία τους».

Μάλιστα, όπως είπε, θα υπάρχει ίση μεταχείριση προς όλους καθώς δεν θα δοθούν προσκλήσεις σε κανέναν φορέα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όσους καλέσουν πρώτοι για να κάνουν κράτηση, καθώς αυτοί θα μπουν πρώτοι στις παραστάσεις.

Από την πλευρά της η κ. Σμυρνιού υπογράμμισε ότι η Ρόδος είναι ένα εξαιρετικό νησί και είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα ο τουρίστας ερχόμενος εδώ να παρακολουθήσει αρχαίο δράμα. «Η πληρότητα που δίνεται αυτή τη στιγμή καθώς ανά πάσα στιγμή τα πάντα αλλάζουν είναι 75%. Συνεπώς ο ανώτατος αριθμός που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε παράσταση είναι 800 άτομα.

Υπάρχει τηλέφωνο κρατήσεων στο οποίο θα πρέπει να επικοινωνεί κάθε ενδιαφερόμενος να κλείνει θέση δηλαδή να κάνει κράτηση και αργότερα θα έχει στη διάθεσή του τρία 24ωρα να πάει στα σημεία πώλησης στα οποία θα προμηθευτεί τα εισιτήριά του».

Τέλος ο κ. Χατζηκαντής εκ μέρους του δ.σ. του Γ. Σ. Δωδεκάνησος μπάσκετ με αμαξίδιο, ευχαρίστησε τον ΔΟΠΑΡ και τον κ. Κολιάδη που δέχθηκε το αίτημά για τη δημιουργία εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των αποδυτηρίων της ομάδας στο γήπεδο Βενετόκλειο. Έτσι η ομάδα θα διαθέτει τα πιο προσβάσιμα και πιο σύγχρονα αποδυτήρια σε όλη την Ελλάδα για αθλητές ΑΜΕΑ, όπως τόνισε.

Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Σε ό,τι αφορά την επόμενη διήμερη παράσταση της Ιφιγένειας στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου ο κ. Κολιάδης υπογράμμισε ότι από τα έσοδά της θα προσφερθεί βοήθεια στους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

«Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε τροφές κ.λπ., αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά που θα ξεκινήσουν τα σχολεία τους σε λίγο καιρό σε ό,τι έχει να κάνει με τη γραφική ύλη και τις σχολικές τσάντες και ό,τι άλλο χρειαστούν. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους διευθυντές πολλών σχολείων, οι οποίοι συγκινήθηκαν και χάρηκαν.

Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους και να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τον πόνο τους. Όλα τα έσοδα θα προσφερθούν εκεί. Δεν θα στείλουμε χρήματα, εμείς θέλουμε η βοήθεια να φτάσει εκεί που πρέπει. Ό,τι υλικό συγκεντρώσουμε θα το συνοδεύσουμε εμείς οι ίδιοι στην Εύβοια και θα το προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι στα παιδιά» κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ.

Ανακοίνωση ΔΟΠΑΡ
Ο ΔΟΠΑΡ στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας παρουσιάζει την παράσταση «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Θέλοντας να προσδώσει φιλανθρωπικό χαρακτήρα σ’ αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο νησί μας δίνει την ευκαιρία στον καθένα από μας, που θέλει να παρακολουθήσει την παράσταση να συμμετάσχει σ’ αυτόν τον κοινωνικό σκοπό με το συμβολικό ποσό εισιτηρίου των 10€. Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στο Γ.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ - ΜΕΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
και ΠΕΜΠΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη»
Αγγλικοί υπέρτιτλοι
Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σμυρνιού
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Άνοιγμα πόρτας: 8.30 μ.μ,
Συμβολική τιμή εισιτηρίου: 10€
Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων: 6934856048

Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.
Απαγορεύεται η είσοδος φαγητών, σνακ και ποτών. Επιτρέπεται μόνο νερό.

Σημεία πώλησης εισιτηρίων: ΔΑΚ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ και ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΑΙΟΝ (το απόγευμα). Η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της παράστασης γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στις 18 και 19 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου«Μελίνα Μερκούρη» ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός Άρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστείένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες, μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας. Συμμετέχουν οι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνικά/Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη/ Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Άρης Σερβετάλης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας