Οι γιατροί της Σύμης!

Οι γιατροί της Σύμης!

Οι γιατροί της Σύμης!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6072 ΦΟΡΕΣ

Το πρώτο μικρό νησί που στελεχώνεται με γιατρούς με ειδικότητα

Η Σύμη σφύζει από ζωή αυτές τις ημέρες, κοσμοπολίτισσα, θελκτική, με τα χρώματα του Γιαλού να σε καλούν, τα λαμπυρίσματα τα βράδια στα νερά της, να σε γοητεύουν. Ένα νησί που έκανε το άλμα τα τελευταία χρόνια και τώρα πια αντιμετώπισε και το αγιάτρευτο θέμα της υγειονομικής του περίθαλψης.

Έχει τρεις γιατρούς αγροτικούς και τρείς γιατρούς με ειδικότητα! Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Από τις 17 Ιουνίου που εμφανίστηκε στη θέση του ο Ορθοπεδικός Χειρουργός, λίγες μέρες μετά η παθολόγος και αμέσως ο καρδιολόγος, η Σύμη έγινε το μόνο μικρό νησί που έχει γιατρούς ειδικευμένους να φροντίζουν τον κόσμο της.

«Το θέμα δεν είναι να φέρεις γιατρούς, αλλά να τους κρατήσεις κιόλας, κι αυτό απαιτεί καλές συνεργασίες, το τηλέφωνο είναι πάντα ανοιχτό, μου λέει ο δήμαρχός της Λευτέρης Παπακαλοδούκας, πανταχού παρών, κι ετοιμοπόλεμος. Ευχαριστώ το υπουργείο που άνοιξε τις θέσεις των γιατρών για να καλυφθούν από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς στη Σύμη. Υπήρξε η πολιτική βούληση γιατί η Σύμη είχε μεγάλη ανάγκη»!

Η Σύμη που από εδώ και πέρα θα έχει αφίξεις 10 υπουργών!

Του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τα εγκαίνια του Πολυιατρείου, πιθανότατα στις 18 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί οι γιατροί. Του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τα εγκαίνια της Μαρίνας, της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, για τα εγκαίνια του ανοίγματος του Τμήματος Ναυτικής Κατεύθυνσης στο ΕΠΑΛ, αλλά και του υπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή που θα τον ανακηρύξει ο Δήμος Σύμης, επίτιμο Δημότη. Θα την επισκεφτούν επίσης: ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες επιπλέον, κι όλοι θα υποστούν την πίεση του δημάρχου για τα περαιτέρω!

Συνάντησα τους γιατρούς στα διαλείμματα της δουλειάς τους και μίλησα αναλυτικά με τους δύο εξ αυτών που έδωσαν και την εικόνα για τους τέσσερις που συνέχιζαν να εξετάζουν ασθενείς, ενώ επιπλέον εκείνη την ημέρα παρείχαν και το εμβόλιο για τον Covid!

Βαγγέλης Μαργαρίτης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

«Ήρθα για να βοηθήσω τον τόπο μου»

«Έχω καταγωγή από τη Σύμη, η γιαγιά μου από την πλευρά του πατέρα μου γεννήθηκε στο νησί όπου και μεγάλωσε, και στη συνέχεια πήγε στη Ρόδο, και δημιούργησε την οικογένειά της. Γνώριζα τα προβλήματα της Σύμης από την άποψη της υγειονομικής κάλυψης και η απόφαση του να έρθουμε εδώ τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου Ερμιόνη Κιτρομυλίδη, παθολόγος, Διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Ικαρίας, ήταν συνειδητή. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια το νησί είχε πρόβλημα. Για εμάς μέτρησαν οι ομορφιές του τόπου και η φιλοξενία των ντόπιων ώστε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα.

Η ειδικότητά μου είναι στην Ορθοπεδική Τραυματολογία που έκανα στο Ασκληπιείο της Βούλας ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήμουν επιμελητής Β‘ στο Νοσοκομείο της Λήμνου. Η επαγγελματική εξέλιξη για ένα χειρουργό είναι σοβαρό θέμα και το να διαλέξει να κάνει ένας γιατρός αυτή την επιλογή εξαρτάται από πολλά. Παρόλα αυτά εγώ πήρα την απόφαση, γιατί θέλησα να βοηθήσω τον τόπο μου με δεδομένο ότι οι συγκυρίες το επέτρεπαν αυτή τη χρονική στιγμή ενώ και η σύζυγός μου πήρε την απόσπαση που απαιτείτο για να φύγει από το νοσοκομείο της Ικαρίας και να έρθει στη Σύμη.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αντιμετώπιση του Επείγοντος και τα χρόνια προβλήματα των κατοίκων για τα οποία με το παραμικρό χρειαζόταν να πάνε στο νησί της Ρόδου είναι ο αγώνας που δίνουμε καθημερινά. Υπάρχει μία γκάμα τραυμάτων, ασθενειών, νοσημάτων τα οποία πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί. Ήρθα για να βοηθήσω τον τόπο μου.

Τα αντίστοιχα συμβαίνουν με την λειτουργία του παθολόγου και μάλιστα οι μη χειρουργικές ειδικότητες έχουν πιο ευρεία γκάμα ασθενών και ασθενειών που μπορούν να ασχοληθούν. Η λειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος που ήδη υπάρχει, κι εφόσον απασχοληθεί σ‘ αυτό ακτινοχειριστής, θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο μας, κι είναι ένα αίτημα που έχουμε διατυπώσει και γραπτά, αλλά και προφορικά. Το έχουμε ανάγκη γιατί θα λύσει πολλά προβλήματα.

Πολύς κόσμος θα εξυπηρετηθεί άμεσα, θα έχουμε καλύτερες παροχές υγείας και θα αποσυμφορήσουμε και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία.

Η δική μου σύμβαση είναι τριετής, η παθολόγος έχει εξάμηνη απόσπαση από το νοσοκομείο της Ικαρίας, κι εφόσον το επιθυμεί θα μπορούσε αυτή να ανανεωθεί. Έχουμε δύο παιδιά τεσσάρων και επτά ετών και το να μεγαλώνουν σ‘ ένα μικρό νησί έχει τα καλά, αλλά και τα προβλήματά του αφού δεν υπάρχουν οι δραστηριότητες για εκείνα που έχει ένας μεγαλύτερος τόπος.

Θέλω να πω επιπλέον ότι μαζί μας λειτουργούν τρεις αγροτικοί γιατροί, ο ένας είναι με απόσπαση ενός μήνα στο Καστελλόριζο και θα επιστρέψει στις 20 Αυγούστου. Υπάρχουν τρεις αγροτικοί γιατροί και τρείς γιατροί με ειδικότητα. Ο καρδιολόγος είναι με απόσπαση από το νοσοκομείο Κατερίνης, και η παθολόγος με απόσπαση από το νοσοκομείο Ικαρίας.

Οι αγροτικοί ιατροί, Βασιλική Σταματούκου, Ιωάννα Κολλάρου και Φίλιππος Παπακωνσταντίνου, έχουν πολύ καλό υπόβαθρο, έχουν ανταπεξέλθει πολύ καλά στα περιστατικά που σημειώθηκαν, έχουν πολύ καλές γνώσεις, βάσεις, μπορούμε να στηριχτούμε σ‘ αυτούς.

Δεν υπάρχει εγώ, υπάρχει εμείς. Ό,τι κι αν τύχει είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και αν είναι κάτι πιο σοβαρό ώστε να φύγει ο ασθενής με ασφάλεια και να φτάσει στο νοσοκομείο της Ρόδου για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του περαιτέρω. Αντιμετωπίζουμε πολυτραυματίες, πολλά κατάγματα…

Ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής ότι πλέον η ομάδα των γιατρών που υπάρχει στο Περιφερειακό Ιατρείο μπορεί να ανταπεξέλθει για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Να μην ανησυχούνε για τα ατυχήματα, για τα καρδιολογικά, για τις πνευμονίες, ζητήματα τα οποία μέχρι τώρα τους ταλάνιζαν και αναγκάζονταν να πάρουν το καράβι να πάνε στη Ρόδο ή να κληθεί το Super Puma για να τους μεταφέρει».

Δημοσθένης Πελιβανίδης

Καρδιολόγος

«Δεν είμαστε «ήρωες γιατροί»

«Έχω 35 χρόνια προϋπηρεσίας εκ των οποίων τα δέκα στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μου έμειναν επτά χρόνια για τη σύνταξη και πάντα ονειρευόμουνα στο τέλος της ιατρικής μου καριέρας να βρεθώ σ‘ ένα μικρό, μέρος όμορφο. Πήρα απόσπαση, με δυσκολία χάριν του Βασίλη Υψηλάντη, δεν ήταν εύκολο να φύγω από το νοσοκομείο της Κατερίνης γιατί κι εκείνο χρειάζεται γιατρούς.

Ήρθα είδα στη Σύμη, ξετρελάθηκα, είδα αυτό τον άνθρωπο το δήμαρχο της Σύμης που είναι δύσκολο να μην τον εκτιμήσεις και να μην τον συμπαθήσεις και με την συμπαράσταση που είχα από την αρχή είπα «αποκλείεται να μην έρθω εδώ».

Είδα το καινούργιο ιατρείο που είναι θαυμάσιο και κατάλαβα ότι με μία καλή ομάδα γιατρών έτσι όπως σχηματιζόταν, μπορείς να κάνεις εδώ θαύματα. Σ‘ ένα πανέμορφο νησί όπως είναι η Σύμη, αν και γύρισα το μισό κόσμο, είπα «Δήμο, βρήκες τη θέση σου». Αυτό το νησί δεν χρειάζεται γιατρούς ήρωες. Είναι τιμή για κάθε γιατρό να δουλέψει εδώ. Για πολλούς γιατρούς είναι τιμή να δουλέψουν εδώ. Στη δική μου περίπτωση δεν με ενδιαφέρουν πια τα μόρια. Με ενδιαφέρει η ηρεμία και να μπορέσω να ανταποδώσω σ‘ αυτούς τους ανθρώπους την αγάπη που είδα να μου δείχνουν.

Ένας καλός εξοπλισμός του Ιατρείου, χρειάζεται. Είμαι γιατρός της Εντατικής, χρειάζομαι τον υπέρηχό μου, το μόνιτορ μου, έχω κάνει σχέδιο, έχω το πλάνο πώς θα λειτουργήσει. Το να είσαι μέτριος γιατρός δεν σημαίνει τίποτα, η μετριότητα είναι το χειρότερο απ‘ όλα. Η

μερήσια θεραπεία, βραχεία θεραπεία έχουμε χώρους να κάνουμε. Κάποιοι να μην ταλαιπωρούνται να πάνε στη Ρόδο για μία κολπική μαρμαρυγή, ένα έμφραγμα παλιό μπορώ να κρατήσω εδώ τεσσάρων πέντε ημερών. Δεν χρειάζεται να φορτώνουμε το νοσοκομείο της Ρόδου ή το ελικόπτερο. Επομένως χρειάζομαι μόνιτορ. Τουλάχιστον τέσσερα κρεβάτια και υπέρηχο. Η απόσπασή μου είναι μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εγώ θέλω να μείνω χρόνια.

Δεν είμαστε ήρωες. Ήρωες είναι αυτά τα παιδιά οι νέοι γιατροί που από το πανεπιστήμιο κάνουν το αγροτικό τους. Τους έχουμε πει πως κι όταν δεν εφημερεύουμε να μας παίρνουν τηλέφωνο. θα μεταφερθούμε σ το Πολυιατρείο, το κτήριο είναι έτοιμο από το Δήμο, είναι πανέμορφο, και μπορείς να κάνεις θαύματα σ‘ αυτό.

Αν λέμε «ήρωες γιατροί» το ακούνε οι άλλοι γιατροί και φοβούνται. Δεν είναι έτσι, είναι τιμή να έρθουν εδώ!».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος