Πιστοποίηση Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πιστοποίηση Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πιστοποίηση Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1211 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Τμήμα είχε καταθέσει Πρόταση Πιστοποίησης, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως 17 Απριλίου 2021.

Η Επιτροπή Πιστοποίησης, η οποία αποτελείτο από πέντε ελληνόφωνους καθηγητές και καθηγήτριες πανεπιστημίων του εξωτερικού, συναντήθηκε διαδικτυακά, όχι μόνο με το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, αλλά και με φοιτητές/τριες, αποφοίτους/ες με επιτυχημένη και αξιοζήλευτη σταδιοδρομία, καθώς και με τους ακόλουθους φορείς που συνεργάζονται με το Τμήμα:

- Ιερά Μητρόπολις Ρόδου (Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Χρήστος Μπάρδος)

- Δήμος Ρόδου (Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς)
- Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (Προϊσταμένη Δρ. Μάνια Μιχαηλίδου)

- Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων, Ακαδημία Αθηνών (Διευθύνουσα Δρ. Ιώ Μανωλέσσου)
- Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Προϊστάμενος Δρ. Αγαπητός Ξάνθης)

- Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (μέλος ΔΣ κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου)
- Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (επιστημονική ερευνήτρια κα Μαρία Αραποπούλου)

- Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο (Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Καβουκλής)
- Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Καθ. Ανδρέας Γεωργόπουλος).

Το Τμήμα απέσπασε άριστες εντυπώσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην Έκθεση Πιστοποίησης που συνέταξε η Επιτροπή, όπου το Τμήμα αξιολογήθηκε ως Άριστο.
Αναλυτικότερα, στην Έκθεση της Επιτροπής Πιστοποίησης αναφέρονται τα κάτωθι:

«Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εκθειάζεται για τη διεπιστημονικότητα, τον μεσογειακό του χαρακτήρα, την ποικιλία των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρει και συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο (αρχαιολογία, γλωσσολογία, διεθνείς σχέσεις), ώστε οι απόφοιτοι και οι απόφοιτές του να αποκτούν τη σφαιρικότερη δυνατή άποψη. Συγκριτικά με αντίστοιχα Τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται πολύ ανταγωνιστικό και μοναδικό σε διεθνές επίπεδο.

Το Πρόγραμμα Σπουδών αξιολογήθηκε ως υψηλής ποιότητας, σχεδιασμένο βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων στάνταρντ και αναμφίβολα φοιτητοκεντρικό, ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία αξιέπαινη. Οι υποστηρικτικές δομές μάθησης (6 ερευνητικά εργαστήρια και μία πανεπιστημιακή ανασκαφή) κρίνονται ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Δίνονται θερμά συγχαρητήρια στους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες για το έργο τους στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας. Εντυπωσιάζει η προσήλωσή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ακόμα και των πιο δύσκολων, με ζήλο που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος. Το Τμήμα αξίζει μεγαλύτερης χρηματοδότησης και ανθρώπινων πόρων, η άριστη αξιοποίηση των οποίων είναι δεδομένη».

Η Επιτροπή διαπίστωσε τον ενθουσιασμό των φοιτητών και φοιτητριών για τις σπουδές τους στο Τμήμα και την ικανοποίησή τους για την υποστήριξη που λαμβάνουν από το διδακτικό προσωπικό.

Εντυπωσιάστηκε από τα επιτεύγματα και την επιτυχημένη πορεία των αποφοίτων και το εύρος των δυνατοτήτων που παρέχει το πτυχίο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Τέλος, επαίνεσε την επιτυχημένη και στενή σχέση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία και τους Φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών αποτελεί, σύμφωνα με την Έκθεση Πιστοποίησης, παράδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στην εις βάθος ακαδημαϊκή κατάρτιση και στις υψηλές επαγγελματικές προοπτικές.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς