Θρόνος με άγαλμα του Διός βρέθηκε στο σπήλαιο Καλύμνου σε βάθος 400 μέτρων

Θρόνος με άγαλμα του Διός βρέθηκε στο σπήλαιο Καλύμνου σε βάθος 400 μέτρων

Θρόνος με άγαλμα του Διός βρέθηκε στο σπήλαιο Καλύμνου σε βάθος 400 μέτρων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 350 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 15 Αυγούστου 1961 Αριθ. Φύλλου 3103

ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΡΟΝΟΣ ΜΕ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΕΥΡΕΘΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ 400 ΜΕΤΡΩΝ


ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Του ανταποκριτού μας). Σχετικώς με την ανακάλυψιν του Σπηλαίου παρά την θέσιν «Κεφάλα» εις το Νοτιοδυτικόν τμήμα της Καλύμνου, αρμοδίως μας παρεσχέθησαν αι εξής πληροφορίαι:

Την μεσημβρίαν της παρελθούσης Παρασκευής ο αφιχθείς προς τούτο σπηλαιολόγος κ. Θ. Κουντούρης συνοδευόμενος υπό των κ.κ. Τ. Χρηστομάνου, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και Προέδρου της Ωκεανογραφικής Ελληνικής Εταιρείας, της κας Πηνελόπης Βλάγκαλη μέλους του Μεγάλου Βασιλικού Αυλαρχείου, του κ. Αντ. Καλογιάννη Δημάρχου Καλύμνου, και των ευρετών του Σπηλαίου κ.κ. Γ. Πελεκάνου εμπόρου και Αγγ. Μαραγκού, Ραδιομ,ηχανολόγου, μετέβη εις την τοποθεσίαν ένθα ευρίσκεται το Σπήλαιον εν συνεχεία δε διεπίστωσε τα εξής: Εντός του σπηλαίου εκτός των σταλακτιτών, και σταλαγμιτών υπάρχει μέγας θάλαμος τον οποίον ο κ. Θ. Κουντούρης κατέγραψεν «θάλαμον των Θεών» υπάρχη δε εντός αυτού άγαλμα του Ολυμπίου Διός, καθημένου επί θρόνου.

Εξ’ άλλου, εις ολόκληρον το Σπήλαιον υπάρχουν, διακοσμήσεις με κυανά, κίτρινα και λευκά χρώματα, καθώς και σχεδιασμένα μωσαϊκά επί του δαπέδου. Δέον, να σημειωθή, ότι μέχρι της στιγμής εξερευνήθησαν μόνον 100 μέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι το βάθος του σπηλαίου είναι 400 μέτρα. Κατόπιν τούτου ο κ. Κοντούρης εδήλωσεν ότι θα προβή εις λεπτομερείς ανακοινώσεις, εις την εν Αθήναις σπηλαιολογικήν υπηρεσίαν, αι δε έρευναι, θα συνεχισθούν. Παραλλήλως απεφασίσθη η ίδρυσις σπηλαιολογικού συλλόγου εις Κάλυμνον, μεταξύ δε των ιδρυτικών μελών συγκαταλέγονται οι κ.κ. Θ. Κουντούρης, Τ. Χρηστομάνος, και Π.Γλάγκαλη, καθώς και οι λοιποί προαναφερθέντες.

Σ.Ν. ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ


ΑΦΙΚΝΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟΝ
Αύριον αναμένεται να αφιχθή εις Ρόδον, προκειμένου να δώση τας τελευταίας οδηγίας διά την διαρρύθμισιν του υπό του ΕΒΕΔ οργανουμένος μονίμου εκθετηρίου Δωδεκανησιακών προϊόντων, ο ειδικός του υπουργείου Βιομηχανίας κ. Ασημακόπουλος.


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΚΩΤΙΑΔΗΣ ΕΙΣ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Προχθές ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κωτιάδης επεσκέφθη τας κοινότητας Κρητηνίας και Έμπωνας, όπου ανέλυσε το έργον της Κυβερνήσεως και ενημερώθη επί των απασχολούντων τους κατοίκους θεμάτων. Ο κ. Κωτιάδης θα συνεχίση την περιοδείαν του εις κοινότητας της Ρόδου.


ΓΕΩΡΓΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΘΟΛΟ
Ως ανεκοινώθη εκ της Διευθύνσεως Γεωργίας Δωδεκανήσου από τινων ηγετών λειτουργεί εις την κοινότητα Θολού σχολείον Αντλητικών συγκροτημάτων. Τούτο παρακολουθούν 20 περίπου αγροτόπαιδες, θα λήξη δε την 20ήν τρέχοντος.


6 ΘΑΛΑΜΗΓΟΙ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Χθες την πρωίαν ευρίσκοντο εις Ρόδον 6 θαλαμηγοί, εξυπηρετούμεναι παρά του Σταθμού Θαλαμηγών ενώ προχθές ευρίσκοντο ενταύθα 8.


ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ «ΤΕΝΕΜΠΟΛΑ»
Χθες την πρωίαν κατέπλευσεν εις τα ροδιακά ύδατα το μεταγωγικόν «Τενέμπολα» του έκτου Αμερικανικού Στόλου, το οποίον θα παραμείνη ενταύθα μέχρι της αύριον.
Άμα τω κατάπλω του Αμερικανικού σκάφους,αντηλλάγησαν επισκέψεις μεταξύ του Κεντρικού Λιμενάρχου Ρόδου πλωτάρχου Γελαδάκη και του πλοιάρχου του «Τενέμπολα».
Ως γνωστόν, έτερα 5 αμερικανικά σκάφη θα καταπλεύσουν εις Ρόδον μεταξύ 23ης και 28ης τρέχοντος.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!