Σε αναστολή από χθες στη Ρόδο 6 εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα που δεν εμβολιάστηκαν

Σε αναστολή από χθες στη Ρόδο 6 εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα που δεν εμβολιάστηκαν

Σε αναστολή από χθες στη Ρόδο 6 εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα που δεν εμβολιάστηκαν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2383 ΦΟΡΕΣ

Σε αναστολή και χωρίς αποδοχές τέθηκαν χθες στο νησί της Ρόδου 6 από τους 137 εργαζομένους στα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής μας, καθώς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στη «Ροδιακή» η πρόεδρος των προνοιακών ιδρυμάτων της περιοχής μας, δικηγόρος κα Μαρία Κορακάκη, η οποία μάλιστα επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αναπλήρωσης των εργαζομένων αυτών που θα τεθούν σε αναστολή, από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου.

Σε όλη τη χώρα, περίπου 400 εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές έχουν διατυπώσει την άρνησή τους να εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού, παρότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που έχει θεσμοθετηθεί θα τους αφήσει εκτός εργασίας και μάλιστα χωρίς αποδοχές.

Η απόφαση της κυβέρνησης άλλωστε προβλέπει ότι έως χθες, Δευτέρα 16 Αυγούστου, θα έπρεπε υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, να είχαν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Διαφορετικά μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας έως τη 1η Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικαταστήσει άμεσα όσους βρεθούν εκτός συστήματος, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν. Ωστόσο το πρόβλημα εστιάζει στην ανεύρεση προσωπικού ειδικά στον νοσηλευτικό τομέα, όπου οι διαθέσιμοι επαγγελματίες είναι λίγοι στη χώρα μας σήμερα.

Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται τόσο σε προνοιακές δομές του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οπότε και θα επιβάλλονται και πρόστιμα για εκείνους που δεν θα τηρούν τον νόμο.

Πρόστιμα – Κυρώσεις
Ειδικότερα, οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού:

Δημόσιος Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός τομέας:
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Δηλώσεις της Προέδρου
Σε δηλώσεις της, η κα Κορακάκη, καταρχάς για το θέμα του εμβολιασμού, ανέφερε αναλυτικά:
«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει 137 υπαλλήλους: μόνιμους, covid και ΟΑΕΔ. Από τους 137 έχουν εμβολιαστεί όλοι εκτός από έξι άτομα, τα οποία για τους δικούς τους λόγους αρνούνται να εμβολιαστούν. Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες), λοιπόν, 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και του πρωθυπουργού, θα πρέπει να δοθούν και να παραδοθούν σε εμάς όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Για τους υπόλοιπους, αυτούς τους έξι που απέμειναν και δεν εμβολιάζονται, τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Σχετικά με την αντικατάσταση των ατόμων αυτών, όπως είπε η ίδια, περιμένουν άμεσα την εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις αυτές και σίγουρα με “fast track” προσλήψεις, δηλαδή χωρίς καθυστέρηση γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Στα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής μας οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στην κουζίνα.
Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε αναστολή είναι από όλες τις δομές και βασικά στις δύο δομές ΑμΕΑ, δηλαδή τα Κολύμπια και τον «Άγιο Ανδρέα», και στο Χαραλάμπειο Γηροκομείο.

Μ. Κορακάκη: «Μέλημά μας η προστασία των ευπαθών ομάδων»
Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, η ίδια πόσο επηρέασε η περίοδος της πανδημίας τη λειτουργία των προνοιακών ιδρυμάτων, την περιέγραψε ως εξής:

«Οι φιλοξενούμενοί μας σε όλες τις δομές εμβολιάστηκαν τον Φλεβάρη, όπως εμβολιαστήκαμε όλοι μας. Από τον Φεβρουάριο, λοιπόν, μέχρι και πριν εμβολιαστούν είμαστε το Κέντρο που δεν είχαμε απολύτως κανένα κρούσμα στις δομές μας. Που αυτό σημαίνει ότι εάν μας ξέφευγε το παραμικρό, θα είχαμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Το μέλημά μας είναι η προστασία και η μέριμνα αυτών των ευπαθών ομάδων και γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν «επιτάχθηκαν» και όλα αυτά τα μέτρα-που θα έπρεπε για τις ευπαθείς ομάδες γιατί είναι και οι πρώτες ομάδες στην πρώτη γραμμή.

Μέλημά μας, λοιπόν, είναι η προστασία και η φροντίδα των ανθρώπων αυτών. Και μέχρι σήμερα ακόμη υπάρχει περιθώριο τα άτομα αυτά να εμβολιαστούν».
Σημειώνεται ότι όλες οι δομές είναι καλυμμένες από πλευράς αριθμού φιλοξενουμένων ενώ, όπως είπε η κα Κορακάκη, εννοείται ότι οποτεδήποτε χρειαστεί να φιλοξενήσουν άτομα που έχουν ανάγκη είναι πάντα ανοιχτές οι δομές.

Όσον αφορά το προσωπικό, αυτή τη στιγμή δεν έχουν ελλείψεις. Αυτό το οποίο έγινε την περίοδο αυτή είναι ότι όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας αιτήθηκαν ενίσχυση του προσωπικού στο Υπουργείο, αίτημα που έγινε δεκτό, και βοήθησε πολύ το Υπουργείο, όπως είπε. Έτσι, αυτή τη στιγμή, τα προνοιακά ιδρύματα στο Νότιο Αιγαίο έχουν 22 άτομα που προσλήφθηκαν λόγω covid. «Επομένως, σχετικά με το προσωπικό, το Υπουργείο μας βοήθησε, τουλάχιστον αυτή τη δύσκολη περίοδο να είναι δίπλα μας», δήλωσε η κα Κορακάκη.

Γενικότερες ανάγκες
Όσον αφορά τις ανάγκες των ιδρυμάτων της περιοχής μας πέραν αυτών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, όπως είπε η κα Κορακάκη, αφότου ανέλαβε η ίδια διαπίστωσε ότι πρωταρχικό θέμα ήταν και είναι το κτιριακό των ιδρυμάτων. Μάλιστα, αυτή την περίοδο βρίσκονται στη διαδικασία της μεταγραφής όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία των μεταγραφών γιατί μπαίνοντας στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σημαίνει ότι «τρέχουν» το θέμα αυτό. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αίτημά τους, τους επισκέφθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους στην επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων των δομών.

Με τον κ. Σταμάτη συζήτησαν όχι μόνο τα κτηριακά αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν τις δομές, αλλά και για το προσωπικό για το οποίο ζητούν παρατάσεις αυτής της ενίσχυσης. Ο Γενικός τους διαβεβαίωσε ότι είναι δίπλα τους και το Υπουργείο Εργασίας, που ανήκουν ως κέντρα. Η χρηματοδότηση των κέντρων μπορεί να είναι ομαλή ωστόσο πάντα υπάρχει ανάγκη για ενισχύσεις και η Υπουργός κα Δόμνα Μιχαηλίδου που είναι αρμόδια για τις δομές είναι δίπλα τους για τις επιπλέον ή την αύξηση επιχορηγήσεων, σύμφωνα με την κα Κορακάκη.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στις προνοιακές δομές της περιοχής μας οι φιλοξενούμενοι ανέρχονται περίπου στα 200 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών