Γ. Τριάντος: Θα αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Γ. Τριάντος: Θα αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Γ. Τριάντος: Θα αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2532 ΦΟΡΕΣ

Η 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για το πώς θα λειτουργήσουν και οι δομές του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας καθώς, όπως σε όλη τη χώρα, δεν θα μπορούν να εργάζονται ανεμβολίαστοι που μέχρι στιγμής στον ΔΟΠ υπολογίζονται στα πέντε με έξι άτομα.

Στο θέμα αυτό και γενικά για τη δραστηριότητα του ΔΟΠ αυτή την περίοδο, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του χθες, ο Πρόεδρός του, Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Τριάντος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πώς θα λειτουργήσει ο ΔΟΠ μετά τις νέες οδηγίες, ο κ. Τριάντος εξήγησε ότι αυτές είναι σαφείς: δηλαδή, οι εργαζόμενοι στις δομές του Οργανισμού οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, από προχθές, 16 Αυγούστου, στην ουσία δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δομές εκείνες οι οποίες έχουν σχέση με τη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες, δηλαδή στα ΚΔΑΠ, στα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) και στα ΚΑΠΗ.

Από εκεί και πέρα-συνέχισε ο κ. Τριάντος-μπαίνει ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τις αναστολές εργασίας και την αναπλήρωση προσωπικού.

Όπως είπε, αν υποτεθεί ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι στον ΔΟΠ αλλά στην ΑΜΚΕ, όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε γνωρίζουν αν θα το κάνουν. Από την πλευρά τους, τους έχουν ειδοποιήσει να καταθέσουν μία υπεύθυνη δήλωση-γιατί πρέπει να είναι όλοι κατοχυρωμένοι-στην οποία θα λένε είτε ότι θα εμβολιαστούν είτε ότι «δεν επιθυμώ να εμβολιαστώ».

Από εκεί και πέρα ετοιμάζεται ένας κατάλογος για να δουν ποιες ελλείψεις θα έχουν σε προσωπικό, ποιοι θα μπουν σε αναστολή εργασίας-αν τελικά ισχύσει και μπουν έπειτα από εντολή του Υπουργείου και το νόμο που πέρασε τελευταία. Εφόσον μπουν σε αναστολή αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πρέπει φυσικά να αναπληρωθούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δομές.

Το ζήτημα είναι ότι, όπως υπολογίζουν, θα απουσιάσουν από την εργασία τους περίπου πέντε με έξι άτομα τα οποία εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστα για τους δικούς τους λόγους και εφόσον αυτά τα άτομα δεν εξαιρεθούν για λόγους υγείας και περάσουν από τη σχετική επιτροπή ή φέρουν πιστοποίηση ότι έχουν αντένδειξη να κάνουν εμβολιασμό, «εφόσον δεν υπάρχουν αυτοί οι λόγοι θα φροντίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία των δομών να αντικατασταθούν με άτομα τα οποία μας δίνει ο νόμος τη δυνατότητα, με τρίμηνες συμβάσεις και ορισμένου χρόνου φυσικά, με διαδικασίες εξπρές και τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης για τρεις ακόμη μήνες», ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΔΟΠ.
Εξυπακούεται ότι ο κάθε εργαζόμενος, εφόσον εμβολιαστεί, θα προσκομίσει τη βεβαίωση εμβολιασμού του και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον ΔΟΠ και μάλιστα έχουν αποστείλει και σχετικό ερώτημα, αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς υπάρχει μία οδηγία ότι σε κάθε καινούργια σύμβαση αυτός που προσλαμβάνεται θα πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ότι έχει περάσει τη νόσο ή ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί για τους x λόγους.

Αυτό θα το εξετάσουν σε αυτή τη φάση και ανάλογα θα κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Ήδη, έχουν αποστείλει σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο με το οποίο ζητούν να μάθουν τι θα γίνει με την ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή αν για αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και υπηρετούν στις δομές κοινωνικής φροντίδας και έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα κτλ. θα ανανεωθεί η σύμβαση ή αν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να προσκομίσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με το αν θα δημιουργηθεί κάποια δυσλειτουργία στο μεσοδιάστημα, είπε ότι αυτή τη στιγμή η δομή του ΚΗΦΗ παραμένει κλειστεί, γίνεται μόνο κατ’ οίκον διανομή και φροντίδα κατ’ οίκον, δεν έρχονται δηλαδή στο χώρο γιατί απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι εμβολιασμένοι και οι ωφελούμενοι, όχι μόνο το προσωπικό.

«Σε τελική ανάλυση, είμαστε σε αναμονή των απαντήσεων, η καταληκτική ημερομηνία είναι Η 1η Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα ανάλογα με τι θα έχουμε μπροστά μας θα κανονίσουμε και εμείς για δύο πράγματα: αφενός μεν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι και αφετέρου να λειτουργήσουν οι δομές χωρίς να έχουμε ελλείψεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΟΠ.

Για το συσσίτιο
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση στο συσσίτιο του ΔΟΠ παραμένει σταθερή, κάθε μέρα έχουν και νέες αιτήσεις και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτό μέσα στον χειμώνα, αν και, όπως σημείωσε, φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά από την άποψη ότι ο κόσμος δουλεύει και δεν είναι η περυσινή κατάσταση.
Ωστόσο, όπως είπε, κανένας όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι έκτακτα γεγονότα θα προκύψουν.

Για τον ξενώνα αστέγων
Ένα πολύ σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολούνται αυτό το διάστημα είναι ότι βρίσκεται για την τελική επεξεργασία, υπογραφή και έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Ξενώνας των Αστέγων. Σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, το κύριο ζητούμενο είναι η εξεύρεση του χώρου που θα φιλοξενήσει αυτή τη δομή.

Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του ξενώνα στη Ρόδο απαιτείται ένα κτίριο περίπου 650 τ.μ. το οποίο μπορεί να είναι μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα με τουλάχιστον 14-15 δωμάτια ή συγκρότημα κατοικιών στον ίδιο χώρο ή μία μονοκατοικία η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της δομής που είναι 20 κλίνες συνολικά με έναν μέσο όρο εργαζομένων που θ’ απασχοληθούν γύρω στα 10 με 12 άτομα.

Επίσης, θα είναι και το Κέντρο ημέρας και βέβαια διανυκτέρευσης. Ο ξενώνας αυτός θα διαθέτει όλες τις υποδομές και όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν την καθημερινή ανάγκη των φιλοξενούμενων (σ.σ. οικιακές συσκευές, χώρους υγιεινής κτλ.). Το μηνιαίο μίσθωμα υπολογίζεται περίπου στα 4.500 ευρώ με μία δυνατότητα πρόσθεσης ή αφαίρεσης

Σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, βρίσκονται στην τελική ευθεία, περιμένουν να βγάλουν την προκήρυξη, να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις και διορθώσεις και θα προχωρήσουν και σ’ αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάρπαθο η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Με υποδέχονται με ένα "καλώς το παιδί μου"!

Αντ. Γιαννικουρής: «Η πρωτιά της ΔΚΜ στα Δωδεκάνησα, σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο μας γεμίζει ευθύνη»

Γ. Σάββενας, επικεφαλής ΔΚΜ: Από σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν για όλους μας

Γ.Νικητιάδης : «Η Κυβέρνηση αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν»

Έσπασε πυροσβεστικός κρουνός στην πόλη της Ρόδου - Σε ποτάμι μετετράπησαν οι δρόμοι

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Εγκαίνια στο ανακαινισμένο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Λειψών

Απεργούν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου στις 21 Μαΐου

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά