Γ. Κλούβας: Αυξήθηκε η κίνηση, όχι όμως σε όλα τα καταστήματα

Γ. Κλούβας: Αυξήθηκε η κίνηση, όχι όμως σε όλα τα καταστήματα

Γ. Κλούβας: Αυξήθηκε η κίνηση, όχι όμως σε όλα τα καταστήματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 477 ΦΟΡΕΣ

Στην περιοχή της Λίνδου, στη Μεσαιωνική Πόλη και στα παραλιακά στέκια εντοπίζεται κυρίως η τουριστική κίνηση αυτό το διάστημα, ενώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης και ειδικά όσα δούλευαν με συγκεκριμένες αγορές που φέτος απουσιάζουν από το νησί, περνούν μεγάλη κρίση.

Μπορεί ο αριθμός των τουριστών να είναι αρκετά αυξημένος και στην αγορά του νησιού να κυκλοφορούν πολλοί επισκέπτες μας, όμως ο τζίρος έχει αυξηθεί για συγκεκριμένα καταστήματα και όχι για όλα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των εστιατόρων της Ρόδου Γιάννης Κλούβας.

«Υπάρχει μία αυξημένη κίνηση τον Αύγουστο αλλά υπάρχουν περιοχές στο νησί και στην πόλη που δε δουλεύουν καθόλου. Όλα αυτά τα μαγαζιά που δούλευαν με συγκεκριμένες αγορές π.χ. Σουηδούς, Άγγλους Ισραηλινούς, Νορβηγούς κ.λπ. υποφέρουν γιατί δεν υπάρχει ο κόσμος αυτός στην αγορά φέτος. Υπάρχουν μαγαζιά που μου λένε ότι δεν μπαίνει άνθρωπος στο μαγαζί, δεν έχουν ούτε έναν πελάτη και στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει μία μόνο παρέα» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «κόσμος υπάρχει αρκετός, αλλά πηγαίνει κυρίως στη Μεσαιωνική Πόλη ενώ και η Λίνδος δουλεύει πολύ καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλοι ευνοημένοι από την αύξηση του τουρισμού είναι οι ξενοδόχοι που παίρνουν και το μεγάλο κομμάτι της πίτας. «Εμείς ακολουθούμε, και περιμένουμε αν θα βγει κάποιος έξω και αν θα καθίσει στα μαγαζιά μας. Μεγάλη απώλεια φέτος είναι οι Ισραηλινοί που έχουν μειωθεί πολύ λόγω των μέτρων που ισχύουν. Εκτός αυτού δουλεύουν περισσότερο τα παραλιακά στέκια ειδικά το μεσημέρι, τα οποία έχουν πάρει και το… μεσημεριανό φαγητό. Κάποιος προτιμά να φάει δίπλα στη θάλασσα παρά να μπει σε ένα άλλο εστιατόριο μέσα στην πόλη. Έχουν αλλάξει πια οι καταστάσεις στη Ρόδο» συμπληρώνει ο κ. Κλούβας.

Σε ερώτηση αν το κενό των παραπάνω αγορών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να το καλύψουν άλλες εθνικότητες τουριστών που καταγράφουν υψηλά ποσοστά, ο κ. Κλούβας απάντησε ότι είναι δύσκολο να δουλέψουν με άλλες αγορές τα μαγαζιά που έχουν συνηθίσει νε δουλεύουν με συγκεκριμένες αγορές. Ειδικά για τους Γερμανούς που είναι και οι περισσότεροι τουρίστες φέτος στη Ρόδο δηλώνει χαρακτηριστικά ότι … οι περισσότεροι δεν βγαίνουν έξω από τα ξενοδοχεία καθώς είναι κυρίως πελάτες του all inclusive.

Όπως επίσης τονίζει, το βράδυ αδειάζει η πόλη και μόνο στη Μεσαιωνική Πόλη υπάρχει κίνηση, εκτός από τα στέκια που δουλεύουν με ντόπιους. «Δέχομαι παράπονα από εστιατόρια της πόλης και όχι από αυτά στη νότια Ρόδο. Στα ορεινά του νησιού επίσης υποφέρουν καθώς λόγω των θερμοκρασιών και λόγω απουσίας συγκεκριμένων αγορών από τουρίστες δεν υπάρχει κίνηση» καταλήγει και προσθέτει ότι ο τζίρος μπορεί να είναι αυξημένος από πέρυσι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάποιο κατάστημα βγαίνει οικονομικά. Μάλιστα ορισμένοι προτιμούν να είναι κλειστοί παρά να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πάντως σύμφωνα με τον πρόεδρο των εστιατόρων, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος σε σχέση με το 2019 καταγράφουν πτώση της τάξης του 40% και σε σχέση με το 2020 αύξηση σε ποσοστό περίπου 50%. Οι εθνικότητες που κυκλοφορούν περισσότερο στη Ρόδο μέχρι τώρα είναι Πολωνοί, Σέρβοι, Ούγγροι και Γάλλοι το τελευταίο διάστημα που ξοδεύουν μάλιστα και αρκετά ενώ οι Άγγλοι απουσιάζουν έντονα από την αγορά.

Όσο για τον μήνα Σεπτέμβριο υπογραμμίζει ότι είναι ένας ρευστός μήνας, ένα… αίνιγμα, όπως λέει χαρακτηριστικά, κατά τον οποίο συνηθίσαμε να έρχονται πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας επειδή δεν υπάρχει πολλή ζέστη. Αναρωτιέται όμως αν θα έρθουν και αυτοί καθώς, όπως τονίζει, οι τουρίστες αυτής της ηλικίας είναι που φοβούνται περισσότερο να ταξιδέψουν. Οι νεαρές ηλικίες όπως επισημαίνει ταξιδεύουν πιο εύκολα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο