Ειδικός τόμος για την επίσκεψη του Πατριάρχη στη Νίσυρο

Ειδικός τόμος για την επίσκεψη του Πατριάρχη στη Νίσυρο

Ειδικός τόμος για την επίσκεψη του Πατριάρχη στη Νίσυρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 429 ΦΟΡΕΣ

Με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση της εκδόσεως της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών με τίτλο, «Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ. 4-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001», με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την πραγματοποίηση της επισκέψεως και ταυτόχρονα, με τη συμπλήρωση εξήντα ετών ιεροσύνης του Παναγιοτάτου και τριάντα ετών Πατριαρχίας του.

Το χρονικό της επισκέψεως κατέγραψε κατά αριστουργηματικό τρόπο ο Γιάννης Διαμ. Χαρτοφύλης, ο οποίος είχε και την ιδέα και του εορτασμού των εξακοσίων ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σπηλιανής, αλλά και της προσκλήσεως του Πατριάρχου να λαμπρύνει τις εκδηλώσεις με την παρουσία του. Παράλληλα, έγινε και η παρουσίαση του 21ου τόμου των «ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ» η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι, λόγω των απαγορευτικών μέτρων συνεπεία της πανδημίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο οποίος απηύθυνε και εμπνευσμένο χαιρετισμό, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Νισύρου, πρώην δήμαρχοι, ο στρατιωτικός διοικητής, ο λιμενάρχης, πρόεδροι Νισυριακών συλλόγων ανά την υφήλιον και πλήθος Νισυρίων και παρεπιδημούντων, πέραν των προβλέψεων.

Στην αρχή, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Διαμ. Χαρτοφύλης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους ευχαρίστησε γιατί για μια ακόμη φορά, με την αθρόα προσέλευσή τους, αποδεικνύουν έμπρακτα την εκτίμησή τους προς το επιτελούμενο από την Εταιρεία έργο.

Ακολούθως, η έχουσα τον συντονισμό της εκδηλώσεως Ειρήνη Κατσιματίδου, Γενική Γραμματεύς της Εταιρείας, παρεκάλεσε τον σεβασμιότατο να απευθύνει χαιρετισμό. Η παρουσίαση του τόμου έγινε από τον εκλεκτό Νισύριο λόγιο Κώστα Ευσ. Σκανδαλίδη.

Η άψογη χρήση της γραφίδας, η γλαφυρότητα του λόγου και η διεισδυτικότητα στην ουσία των γεγονότων, εντυπωσίασαν το κοινό, το οποίο με παρατεταμένα χειροκροτήματα και με ευμενέστατα σχόλια που συνεχίστηκαν για μέρες μετά, εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμησή του.

Χαρακτηριστικό, το απόσπασμα του Κώστα Σκανδαλίδη για το συγγραφέα: «Ο συγγραφέας Γιάννης Δ. Χαρτοφύλης κατάφερε με τις γνώσεις και την εμπειρία του να δώσει στους αναγνώστες μια δομή στην ύλη του τέτοια, έτσι που να διευκολύνει ευχάριστα την εντρύφηση και τη μελέτη του περιεχομένου και των 160 σελίδων του βιβλίου».
Ακολούθως, ανεγνώσθη χαιρετισμός του συγγραφέα του τόμου, ο οποίος λόγω προσωπικού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στο πλαίσιο της πρακτικής που τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία έχει θεσπίσει, να βραβεύει άτομα και φορείς που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο του νησιού, βραβεύθηκαν δύο απερχόμενοι ιεροψάλτες μετά από μακροχρόνια προσφορά πολλών δεκαετιών, ο Αντώνης Διαμ. Χαρτοφύλης και ο Νικήτας Μαστρογιάννης.

Τις τιμητικές πλακέτες επέδωσε ο Άγιος Κώου και Νισύρου.
Ακολούθησε η παρουσίαση του 21ου τόμου «Νισυριακά», που συμπίπτει και με τα εξήντα χρόνια ζωής της Εταιρείας, εξήντα χρόνια προσφοράς στον γενέθλιο τόπο και αποτελεί κοινή έκδοση του δήμου Νισύρου και της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.

Ο τόμος είναι αφιερωμένος στο εκλεκτό τέκνο της Νισύρου, τον αείμνηστο Κώστα Παναγιώτη Μούρα, ο οποίος στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, ως διευθυντής του υπουργείου Παιδείας και Πρόεδρος του συλλόγου Αθηνών «Ο ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ», προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη νεολαία του νησιού και συνετέλεσε στην μόρφωση πολλών, οι οποίοι στη συνέχεια ανεδείχθησαν άριστοι επιστήμονες.

Μετά από μια γενική παρουσίαση των εργασιών του τόμου από τον Πρόεδρο της Εταιρείας, η φιλόλογος Μένη Μπίλλη ανέλυσε με τη γλαφυρότητα και την ενάργεια που την χαρακτηρίζει, την εργασία του Νίκου Σφακιανού, σχετικά με την προσφορά του συλλόγου Νισυρίων Αμερικής «ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ», προς τα μέλη του και προς την γενέτειρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανανέωση του ραντεβού για το 2023, πρώτα ο Θεός, όπως τονίστηκε. Οι επιθυμούντες να αποκτήσουν τον/τους τόμο/τόμους, μπορούν να απευθυνθούν για μεν τη Ρόδο στον κ. Ευαγόρα Νικολάου, για δε την Κω, στον κ. Κώστα Σαρρή.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς