Ένα παλιό ιταλικό διαβατήριο ενός Ροδίτη αγρότη!

Ένα παλιό ιταλικό διαβατήριο ενός Ροδίτη αγρότη!

Ένα παλιό ιταλικό διαβατήριο ενός Ροδίτη αγρότη!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2103 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σάββας Καραταπάνης

Μια καλή τύχη έφερε στα χέρια μου ένα παλιό κειμήλιο! Με το ταξιδιωτικό αυτό έγγραφο ο κάτοχός του τον Μάιο του 1929 επισκέπτεται την Ελλάδα από τη Ρόδο!

Η Ρόδος σας θυμίζω είναι υπό ιταλική κατοχή και οι κάτοικοί του διοικούνται από τον Ιταλό Κυβερνήτη των Νησιών του Αιγαίου.

Το διαβατήριο φέρει τα διακριτικά του τότε Ιταλικού Βασιλείου αναφέροντας το όνομα του Βασιλέα Βιττόριο Εμανουέλε του Τρίτου (Vittorio Emannuele III)! Ο ιδιοκτήτης του ένας απλός Γενναδενός αγρότης υπογράφει με σταυρό, αφού είναι αναλφάβητος και δίπλα κάποιος υπάλληλος συμπληρώνει το όνομά του «Χρίστος Κουτσούρης». Στο έγγραφο υπάρχει η σφραγίδα του Ελληνικού Προξενείου της Ρόδου που εγκρίνει την είσοδο στην Ελλάδα και του Ιταλικού Προξενείου στον Πειραιά για την επιστροφή. Ο Χρίστος ταξιδεύει με το Ατμόπλοιο «ΤΗΝΟΣ».

Επίσημη αιτία του ταξιδιού του αναγράφεται η θεραπεία αλλά ένας πρόσθετος ουσιαστικό λόγος είναι ότι επισκέπτεται τους δύο του γιους, που εκείνο τον καιρό σπουδάζουν στην Αθήνα. Ο ένας, ο Ιωάννης είναι φοιτητής στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο άλλος, ο Σάββας σπουδάζει για δύο χρόνια τη Ραπτική Τέχνη σε Γαλλική Σχολή της Αθήνας.

Φορώντας τη ροδίτικη βράκα κυκλοφορεί και επισκέπτεται τα αξιοθέατα της Αθήνας! Μάλιστα για πολλά χρόνια πολλοί Γενναδενοί θύμιζαν σκωπτικά στον Γεωπόνο Ιωάννη την αμηχανία που ένιωσε όταν ο βρακοφόρος πατέρας του τον επισκέφθηκε στο Πανεπιστήμιο.

Το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο μιλάει για τη δύσκολη εποχή που βίωσαν τότε τα νησιά μας, αλλά δείχνει και τον προσανατολισμό και την Ελληνικότητα των κατοίκων τους. Ο Χρίστος Ι. Κουτσούρης (1873-1940) είχε το κουράγιο να σπουδάζει εκείνα τα δύσκολα χρόνια τους δύο του γιους στην Αθήνα παρότι ήταν ένας απλός αγρότης από ένα φτωχό χωριό της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους