Στράτος Καρίκης: Αναζητούμε θεσμικό πλαίσιο για να γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα στις παραλίες

Στράτος Καρίκης:  Αναζητούμε θεσμικό πλαίσιο για να  γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα στις παραλίες

Στράτος Καρίκης: Αναζητούμε θεσμικό πλαίσιο για να γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα στις παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 806 ΦΟΡΕΣ

«Ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα…να κατεβάζει μπουλντόζες στις παραλίες», ξεκαθάρισε, χθες με δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ρόδου και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, αναφορικά με το θέμα που βρίσκεται ψηλά στην τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι είναι θέμα Κεντρικής Διοίκησης να αλλάξει το «γυμνό νομοθετικό καθεστώς», ενώ εκτιμά ότι η συζήτηση για την αλλαγή πολιτικής για τα αυθαίρετα θα ξεκινήσει μετά το πέρας της σεζόν.

Συγκεκριμένα, κληθείς χθες ο κ. Καρίκης να σχολιάσει το θέμα με τις παραλίες και ειδικότερα την περίπτωση της Γλύστρας, δήλωσε:

«Διαμορφώνεται μία κατάσταση σε διάφορες περιοχές του νησιού για τις οποίες καθαρά υπεύθυνο είναι το νομοθετικό καθεστώς καταρχήν-εγώ επειδή έτυχε να ασχοληθώ με τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και σαν δικηγόρος, είδα ένα γυμνό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των παραλιών.

Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε, όχι μόνο στη Γλύστρα, αλλά και σε άλλες περιοχές, να υπάρχουν αυτές οι παράνομες παρεμβάσεις. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα και διαχρονικά, όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύεται ότι η Κεντρική γραμμή δεν δίνει τα όπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία δεν έχει και την αρμοδιότητα, αλλά και γενικότερα σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να κάνουν αυτό που πρέπει».

«Άρα, για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: πρώτον, έχουμε μία Κεντρική γραμμή που λέει ήδη μέχρι τον Οκτώβριο «μην αγγίζετε κανένα αυθαίρετο λόγω covid». Άρα, λοιπόν, θα φανεί τον Οκτώβριο ποια μπορεί να είναι η πολιτική της Κεντρικής Διοίκησης στα αυθαίρετα. Θα υπάρξει νέα παράταση; Αν δεν υπάρξει παράταση θα εφαρμοστεί η κατεδάφιση εκεί που πρέπει;

Άρα, λοιπόν, μέχρι στίγμης, βλέπω, σαν Αυτοδιοικητικός και σαν δικηγόρος, ότι το Κράτος δεν θέλησε να εφαρμόσει καθαρή γραμμή που να προστατεύει τον πολίτη και την πρόσβαση του πολίτη στην παραλία. Διότι, αν ήθελε να το κάνει, αυτή τη στιγμή θα είχαμε τις κατεδαφίσεις να τρέχουν. Το δεύτερο κομμάτι που προτείνουμε τόσα χρόνια σαν Αυτοδιοίκηση και δεν έχει γίνει, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό καθεστώς ξεκάθαρο που να επιτρέπει και την εκμετάλλευση της παραλίας ώστε επιτέλους και σαν Ρόδος να γίνει αυτό που λέει και ο Δήμαρχος, να αποκτήσουμε πρόσωπο και εκμετάλλευση στην παραλία αλλά με πολύ συγκεκριμένα πλαίσια, ώστε και ο επιχειρηματίας που θα πάει να ελέγχεται και τα δικαιώματα του πολίτη να κατοχυρώνονται.

Συνεπώς, δεν μπορεί κανένας αυτή τη στιγμή Αυτοδιοικητικός να πει ότι είμαι υπέρ όλης αυτής της κατάστασης όπου χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χτίζονται στις παραλίες. Ειδικά το κομμάτι της Ψαροπούλας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι αμέσως μετά τη σεζόν πρέπει να φύγουν. Ή θα πούμε πως θα το εκμεταλλευτούμε το κομμάτι της Ψαροπούλας εκεί ή πρέπει, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, να φύγει αυτό το κομμάτι το οποίο, σιγά-σιγά, γίνεται και επικίνδυνο. Ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει την πρόσβαση του πολίτη σε ένα σημαντικό τμήμα της παραλίας».

Ο κ. Καρίκης συνέχισε λέγοντας ακόμη ότι βλέπουμε ότι, κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το θεσμικό πλαίσιο, προχωρούν πολύ πέρα απ’ αυτό που επιτρέπεται. Όμως, το δεδομένο είναι ένα κα το είδαμε και στη Μύκονο, όπως είπε: δεν μπορούν οι αυτοιδοικητικοί αυτή τη στιγμή να πηγαίνουν και να κλείνονται στη φυλακή για να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει. Το Κράτος έχει αναλάβει την κεντρική ευθύνη και αν θέλει να τη μεταφέρει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και συνέχισε λέγοντας: Εμείς σαν Δήμος δεν φοβόμαστε αυτή τη στιγμή να μας μεταφέρει την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων. Αν μας την έφερνε σας διαβεβαιώ ότι θα κάναμε πράγματα και μακάρι να ήμουν αρμόδιος και εγώ στον συγκεκριμένο τομέα για να τα κάνω.

Όμως, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, βλέπουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί», είπε και στη συνέχεια διατύπωσε τη θέση του λέγοντας ότι είναι κάθετη: «Ένα νέο νομοθετικό καθεστώς, δεν ξέρουμε αν πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να επιβαρυνθεί και το ποινικό καθεστώς ώστε να μπορούν οι Εισαγγελείς να επεμβαίνουν πολύ πιο ενεργά και να μη μένουν σε ένα καθεστώς προκαταρκτικής εξέτασης. Μπορεί κάποιες περιπτώσεις καταπατήσεων να χαρακτηρίζονται πιθανώς κακούργημα γενικώς, το οποίο θα αποθαρρύνει τους πάντες που θα μπαίνουν σε πολύ βαριές διαδικασίες.

Όλα αυτά όμως είναι στα χέρια της Κεντρικής Διοίκησης. Η θέση μου λοιπόν είναι όπου μπορεί ο Δήμος να παρέμβει, όπου μπορεί ο Δήμος να εμποδίσει, όπου μπορεί ο Δήμος να τιμωρήσει, όπου μπορεί να σταματήσει μία εκμετάλλευση παραλίας που ξεπερνά κάθε όριο, όπου μπορεί να μη χορηγήσει τα μέσα, όπως το νερό ή ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ το φως. Πρέπει να το κάνουμε αυτή τη στιγμή για να πιέσουμε.

Η πείρα μου, όμως, μέχρι σήμερα, επειδή έτυχε να ασχοληθώ και με συγκεκριμένη περίπτωση αυθαιρεσίας για επιχειρηματία, ως δικηγόρος, είναι ότι κάναμε…μία τρύπα στο νερό. Άρα, λοιπόν, ας αποφασίσει η Κεντρική Διοίκηση τι θέλει, πως θα το εφαρμόσει, αν θα το εφαρμόσει, τους χρόνους που θα το εφαρμόσει και στη συνέχεια μιλάμε».

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του για τις ενέργειες των συμπολιτών μας, είπε όμως ότι φοβάται ότι με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα δεν θα καταφέρουν πολλά πράγματα.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν ο Δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί-αν του αναλογεί-έχει πράξει τα δέοντα, ο κ. Καρίκης είπε ότι ο Δήμος, αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι, ξεκαθάρισε όμως ότι «με τη λήξη της τουριστικής περιόδου ο Δήμος πρέπει να βγει μπροστά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις παρεμβάσεις κάτω από τα μάτια μας και πρέπει σε κάθε περίπτωση η θέση μου είναι να πιέσουμε, να μη φθάσουμε στο άλλο άκρο».

Εκείνο που είπε, ακόμη, είναι ότι πρέπει επιτέλους να αποφασίσει η πολιτεία τι θέλει να γίνει στις παραλίες και η δική του θέση είναι ένας συνδυασμός εκμετάλλευσης με διασφάλιση του δικαιώματος του πολίτη στην εύκολη πρόσβαση στην παραλία και του δικαιώματος να μπορεί να είναι χρήστης των δικαιωμάτων αυτών.

Σχετικά με την άδεια που έχει χορηγηθεί για την τροχήλατη καντίνα στη Γλύστρα, είπε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να εξετάσουν τα πάντα και να κοπούν παροχές όπως το νερό. «Όμως, άλλο δίνω μία άδεια για καντίνα, που επιτρέπεται, και άλλο αν το Κράτος, μην κάνοντας οποιαδήποτε ενέργεια, αφήνει αυτή η καντίνα να γίνει ένα κατάστημα 1.000 τ.μ.», τόνισε.

Είπε, μάλιστα, ότι μπορούν να εξετάσουν να αφαιρέσουν αυτή την άδεια αλλά στο θέμα των κατασκευών, συζητώντας με τους πολίτες που ονομάζουν ότι ο Δήμος μπορεί να κατεβάσει…μπουλντόζες και να τα γκρεμίσει, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατεβάσει μπουλντόζες.

Το δικαίωμα το έχει η Κεντρική Πολιτεία, έχουν βγει τα συνεργεία σε πολλές περιοχές και οι πλειοδότες των διαγωνισμών για να κάνουν τις κατεδαφίσεις. Στο σημείο αυτό θύμισε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή νομοθετική ρύθμιση που λέει ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται να γίνει καμία κατεδάφιση.

Μάλιστα, κλείνοντας, δεν παρέλειψε να πει ότι επειδή ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής (σ.σ. στον πρώην Δήμο Ροδίων) αλλά και Πρόσεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έχει προβεί επαλειμμένα σε αφαίρεση αδειών. Άρα, παρ’ όλο που δεν είναι ο τομέας του, η γραμμή του είναι να λαμβάνει ο Δήμος κάθε μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης