Οι Λειψοί ανακυκλώνουν... ολοκληρωμένα: Πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο της χώρας

Οι Λειψοί ανακυκλώνουν... ολοκληρωμένα: Πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο της χώρας

Οι Λειψοί ανακυκλώνουν... ολοκληρωμένα: Πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 509 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Νίκος Αβουκάτος στο greenagenda.gr

Για τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις στην ανακύκλωση ξεχωρίζουν οι κάτοικοι των Λειψών. Ειδικότερα, διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη καθαρότητα των ανακτημένων υλικών: στο 94, 8% ανέρχεται η καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς γίνεται η σωστή διαλογή τους.

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης του δήμου Λειψών με στόχο την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά από 10 χρόνια επίπονων προσπαθειών. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) η κατά Κεφαλήν Απόδοση Ανακύκλωσης των κατοίκων του νησιού δηλαδή τα υλικά συσκευασίας σε κιλά, που ανακυκλώθηκαν κατά μέσο όρο ανά κάτοικο του νησιού, είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα.

«Στην Ελλάδα ο μέσος όρος υπολογίζεται σε 30 κιλά ανά κάτοικο εμείς έχουμε καταφέρει σχεδόν να πενταπλασιάσουμε και έχουμε φθάσει στα 137 κιλά. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ελλάδα», επισημαίνεται στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος.

Το καλοκαίρι του 2019, με πρωτοβουλία του δήμου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίστηκε ομόφωνα και δρομολογήθηκε η κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης και η αντικατάστασή τους από ποτήρια και καλαμάκια από χαρτί ή μπαμπού, ζυμαρικά και άλλα υλικά φιλικά στο περιβάλλον.

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης και να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το 85% συμμορφώθηκε των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει αυτή την πρακτική. Παράλληλα, στο νησί δεν υπάρχουν κάδοι σε δημόσιους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε την ελεγχόμενη ανακύκλωση και δεν επιτρέπουμε την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Μάγγος.

Στον δήμο Λειψών ζουν 800 κάτοικοι και εφαρμόζεται πιστά από τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή το πρόγραμμα ανακύκλωσης με το σύστημα «Διαλογή στην Πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα».
Το σύστημα στηρίζεται στη διανομή, από τον δήμο σε κατοίκους και επιχειρήσεις, σάκων απορριμμάτων για την προσωρινή αποθήκευση των συλλεγόμενων ρευμάτων στον χώρο τους.

Οι σακούλες παρέχονται από την EΕΑΑ ενώ για τα σύμμεικτα ο δήμος παρέχει βιοδιασπώμενες σακούλες. Με βάση το πρόγραμμα, γίνεται χωριστή συλλογή με Διαλογή στην Πηγή, των παρακάτω υλικών: χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, νάιλον, μέταλλο/αλουμίνιο, γυαλί.

Ο δήμος Λειψών προχώρησε στη δημιουργία δύο καλαίσθητων νησίδων ανακύκλωσης στις παραλίες του νησιού, με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος χωριστής συλλογής. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές με ντόπια πέτρα. Στις νησίδες προβλέπεται εκτός από την ανακύκλωση και θέση χωριστής απόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτές οι νησίδες εξυπηρετούν κυρίως τους επισκέπτες και τουρίστες οι οποίοι μπορούν να ρίξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά διότι δεν έχουν τις σακούλες όπως οι κάτοικοι.

Στα ταμεία του δήμου καταλήγουν από 20.000 έως 25.000 ευρώ ετησίως, χρηματικό ποσό που δίνεται ως επιδότηση για τη μεταφορά των υλικών στα ΚΔΑΥ. Αυτό το χρηματικό ποσό επενδύεται στην καθαριότητα του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σε Ψέριμο, Πάτμο και Λειψούς

Τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος στον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη συνάντησή τους

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για το έργο της συντήρησης ασφαλτικών στρώσεων Οδικού Δικτύου Δήμου Λειψών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Οι Λειψοί ραπάρουν και μας καλούν για διακοπές το Πάσχα

Λειψοί: Το ελληνικό νησί χωρίς ξαπλώστρες που προβάλλουν Sun και Vanity Fair ως όαση για φυσιολάτρες

Συνάντηση του δημάρχου Λειψών Φ. Μάγγου με τον υπουργό Ναυτιλίας Χ. Στυλιανίδη

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Με τον περιφερειάρχη συναντήθηκε ο δήμαρχος Λειψών