Εκστρατεία κατά των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων ξεκινά ο δήμος Ρόδου

Εκστρατεία κατά των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων ξεκινά ο δήμος Ρόδου

Εκστρατεία κατά των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων ξεκινά ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1628 ΦΟΡΕΣ

Χαρακτηρίζει «ζήτημα ζωής και θανάτου» την οδική μας συμπεριφορά

Να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας (οδηγοί, συνεπιβάτες και πεζοί) τους κινδύνους που δημιουργούνται για την πρόκληση ενός τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος στους δρόμους του νησιού μας, επισημαίνει με σχετική ανακοίνωσή του το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου της Ρόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «ζήτημα ζωής και θανάτου» την οδηγική μας συμπεριφορά και σημειώνει συγκεκριμένα:
«To Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, ενόψει των πολλών ατυχημάτων που έχουν συμβεί στη Ρόδο, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή σε όλους τους πολίτες, να τηρούν απαράβατα ορισμένους βασικούς κανόνες που αφορούν την οδική ασφάλεια, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο νησί μας.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και συλλόγους που ζητούν την προσοχή κάθε οδηγού στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους στον διαρκή τεχνικό έλεγχο του οχήματος, καθώς και στην ασφαλή οδήγηση.

Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να οδηγούν ενώ έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά και δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας. Αντίθετα, πρέπει πάντα να οδηγούν νηφάλιοι, να κινούνται με χαμηλές έως μέτριες ταχύτητες, να φοράνε οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας ή κράνος, να ασφαλίζουν τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, τοποθετημένο στα πίσω καθίσματα, να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα, να μην παραβιάζουν ποτέ τον κόκκινο σηματοδότη, να σταματούν σε STOP και να δίνουν προτεραιότητα, να μην μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους, να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς, να τηρούν τα σήματα κυκλοφορίας και να εφαρμόζουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Είτε είμαστε οδηγοί είτε συνεπιβάτες σε κάθε τύπο οχήματος, όλοι πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η τήρηση των βασικών κανόνων οδικής ασφάλειας, όπως αυτοί που συνοψίζονται παραπάνω, αποτελεί στάση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου!».

Ο ανατριχιαστικός «χάρτης» των τροχαίων δυστυχημάτων στη Ρόδο
Σε περισσότερα από 500 υπολογίζονται τα τροχαία ατυχήματα (υλικών ζημιών) που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, στους δρόμους της Ρόδου, γεγονός που φανερώνει για ακόμα μια φορά ότι η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου! Αντίστοιχα, υψηλός παραμένει και ο αριθμός των τραυματιών που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ακόμα πιο ανατριχιαστικός, παραμένει επίσης και ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου, για το 2021 σε ό,τι αφορά τα τροχαία δυστυχήματα, καθώς ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 10 για την περιοχή της Δωδεκανήσου, ενώ των τραυματιών που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ή να νοσηλευτούν, εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 150.

Ο τραγικός απολογισμός του 2021
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», από την αρχή του χρόνου έως και τις 26 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί συνολικά 10 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και συγκεκριμένα:
Στη Ρόδο στις 9 Ιανουαρίου 2021 ένας 60χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο χάνει τη ζωή του έπειτα από 50 σχεδόν ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Στην Κάρπαθο στις 5 Μαρτίου 2021 ένα 76χρονος που οδηγούσε δίκυκλο, χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Στις Καλυθιές, στις 12 Ιουνίου 2021 ένας 61χρονος οδηγός χάνει τη ζωή του μετά από πρόσκρουση του φορτηγού αυτοκινήτου του σε δέντρο.

Στις 19 Ιουνίου 2021 ένα 22χρονο παλικάρι, επίσης στις Καλυθιές, χάνει τη ζωή του.
Στις 27 Ιουνίου 2021, ένας 35χρονος από τον Αρχάγγελο χάνει τη ζωή του.
Στις 30 Ιουνίου 2021 ένας 40χρονος, που επέστρεφε από την εργασία του με τη μοτοσικλέτα του χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Ιαλυσού.

Στις 16 Ιουλίου 2021 ένας 50χρονος χάνει τη ζωή του στην Κάρπαθο.
Στις 24 Ιουλίου 2021 ένας 26χρονος από το νησί της Κω χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Στις 25 Ιουλίου 2021 στον περιφερειακό δρόμο, στην περιοχή του Ζέφυρου, χάνει τη ζωή του ένας 72χρονος συμπολίτης μας που κινούνταν με το δίκυκλό του.

Στις 14 Αυγούστου, ένας 38χρονος Ιταλός συνεπιβάτης σε ενοικιαζόμενο όχημα, έχασε τη ζωή του στο 3ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Ρόδου – Καλλιθέας.

Σημειώνεται ότι τους πρώτους μήνες του 2021, υπήρχε η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Σε άλλη περίπτωση, εκτιμάται ότι αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων για την περιοχή της Δωδεκανήσου θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο