Σ. Καραταπάνης: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Σ. Καραταπάνης: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Σ. Καραταπάνης: Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 476 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποια δυσλειτουργία στο ΕΚΑΒ Αιγαίου από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα είκοσι πέντε άτομα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του, κ. Σάββα Καραταπάνη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε δηλώσεις του χθες, σε όλο το παράρτημα του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης του Αιγαίου, που είναι 18 τομείς, υπήρξαν 24 διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων δηλαδή, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι και με βάση το νόμο τέθησαν σε καθεστώς αργίας, όπως και ένας διοικητικός υπάλληλος. Δηλαδή, σύνολο 25 άτομα.

Σημειώνεται ότι, συνολικά στο Αιγαίο, τα πληρώματα είναι 250 άτομα και, όπως είπε ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ, αυτό το ποσοστό ήταν σίγουρα μεγαλύτερο πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου και όσο πλησίαζαν οι μέρες των εμβολιασμών και το μέτρο της αναστολής εργασίας αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, πολλοί υγειονομικοί, και ΕΚΑΒίτες, έσπευσαν να εμβολιαστούν.

Στο ΕΚΑΒ το ποσοστό ανεμβολίαστων ήταν γύρω στο 25% πανελλαδικά, ίσως και παραπάνω, και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί αρκετά τώρα.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, 24 διασώστες στο ΕΚΑΒ Αιγαίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απ’ αυτούς οι οκτώ είναι στον τομέα της Ρόδου. Όπως εξήγησε ο κ. Καραταπάνης, επειδή υπάρχει η αναστολή των αδειών με απόφαση του Υπουργού, αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στους περισσότερους τομείς.

Από την ενημέρωση που έχει, ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα ώστε από τη Δευτέρα να έχουμε τις πρώτες συμβάσεις διασωστών των πληρωμάτων ασθενοφόρων που θα αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν. Επίσης, πλήροφορείται ότι περίπου τρεις διασώστες στο Αιγαίο έχουν εμβολιαστεί ώστε να επανέλθουν στην υπηρεσία κανονικά.

Για τη Νότια Ρόδο
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν είχαμε κάποια εξέλιξη για την ενίσχυση του τομέα Υγείας στη Νότια Ρόδο, μετά και την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, όπως είπε, όταν έθεσε το θέμα της υγείας στη Νότια Ρόδο, το είχε κάνει σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος, όπως για παράδειγμα αν θα μπορούσε να κάνει ένα δημοτικό ιατρείο που να είναι ένα εργαλείο για να μπορούν να παρέμβουν στα της υγείας της περιοχής μαζί με το υπάρχον πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Γεννάδι.

Όπως είπε ο κ. Καραταπάνης, κάποιοι παράγοντες θεώρησαν ότι θα ήταν καλύτερα να προτάξουν το θέμα της διεκδίκησης προς το Υπουργείο και όλοι μετείχαν στην προσπάθεια αυτή, που όμως μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει, πλην του διορισμού ενός νοσηλευτή για ένα χρόνο ο οποίος ήδη ήταν στο πρόγραμμα να διοριστεί στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο.

«Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι τώρα, από τις προσπάθειες που κάναμε, από το Υπουργείο και από η ΔΥΠΕ. Για μένα παραμένει το αίτημα ότι, αν δεν ευοδωθούν όλα αυτά θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνει ο Δήμος στη Νότια Ρόδο. Επ’ αυτού έχω αρκετές προτάσεις, όμως θα πρέπει να δει ο Δήμος διαφορετικά τα προβλήματα της υγείας στη Νότια Ρόδο», είπε. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για διορισμό διασωστών και από την Περιφέρεια και συγκεκριμένα για 17 πληρώματα.

Πορεία εμβολιασμού
Ο κ. Καραταπάνης, ξεκαθάρισε αρχικά ότι αμφισβητεί το 60% που έδωσαν από την Κεντρική Διοίκηση για το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα και ο ίδιος το αναγάγει στον γενικό πληθυσμό, που σημαίνει ότι κυμαίνεται στο 53,8% πανελλαδικά.

Για τη Ρόδο επειδή ακριβώς έχουμε τον τουρισμό, την εστίαση και πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό κατάλαβαν έστω και αργά ότι είναι αναγκαιότητα να εμβολιαστούν ώστε να μπορέσει να δουλέψει η οικονομία του νησιού μας, είμαστε σαφώς πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο με ένα ποσοστό αυτή τη στιγμή 62,5%, όπως είπε.

Στη συνέχεια, επεσήμανε όμως ότι η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι έχει πέσει ο ρυθμός εμβολιασμού και αυτό είναι το ανησυχητικό. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέχρι πριν από ένα μήνα, ο ρυθμός εμβολιασμού στη Ρόδο αυξανόταν κατά 0,5% την ημέρα και αυτή τη στιγμή είναι στο 0,2%. Φαίνεται, δηλαδή, ότι χάνει τη δυναμική του ο εμβολιασμός και στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 0,1%.

«Αυτό σημαίνει ότι, αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να εμβολιαστεί ακόμα», είπε ενώ η χώρα μας έχει έναν μέσο όρο χαμηλό σε σχέση με ανάλογες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ είμαστε πολύ πιο πάνω από τις Βαλκανικές και βρισκόμαστε κοντά ή προηγούμαστε σε σχέση με τις πρώην ανατολικές χώρες.

Όπως είπε, μάλιστα, δυστυχώς, μας λείπει αυτό το 10% που θα μείωνε κατά πολύ τους διαμηχανωμένους. Οι ηλικίες 12-18 έχουν μία δυναμική στον εμβολιασμό και έχουμε γύρω στο 25% των παιδιών του Λυκείου που έχουν εμβολιαστεί και γύρω στο 12% του Γυμνασίου, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία