Γ. Κλούβας: Mόνο 40 ημέρες δούλεψε ικανοποιητικά η εστίαση

Γ. Κλούβας: Mόνο 40 ημέρες δούλεψε ικανοποιητικά η εστίαση

Γ. Κλούβας: Mόνο 40 ημέρες δούλεψε ικανοποιητικά η εστίαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 618 ΦΟΡΕΣ

Για διάστημα περίπου σαράντα ημερών δούλεψε ικανοποιητικά η εστίαση φέτος στη Ρόδο, και μάλιστα τα έσοδά της ήταν αρκετά αυξημένα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να καλύψουν το χαμένο έδαφος των δύο ετών της πανδημίας.

Εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφετέριες και μπαρ ξεκίνησαν να έχουν μεγάλη κίνηση από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και λίγο πριν από το τέλος Αυγούστου, όταν και άρχισε να παρατηρείται μία κάμψη, η οποία συνεχίζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, σε σχέση με την περσινή χρονιά καταγράφεται αύξηση στην πελατεία τους σε ποσοστό από 40% έως 50% ανάλογα με τις περιοχές και τις κατηγορίες. Σε σύγκριση με το 2019 η κίνηση ήταν μειωμένη σε ποσοστό περίπου 50%.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» για την κατάσταση σήμερα στην εστίαση ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων Γιάννης Κλούβας, επιβεβαίωσε την αύξηση της κίνησης στα καταστήματα του κλάδου για το προηγούμενο διάστημα, αλλά, όπως τόνισε και εκείνος από την πλευρά του, διατηρήθηκε για διάστημα περίπου σαράντα ημερών.

«Για σαράντα ημέρες δουλέψαμε φέτος κατά μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια μαγαζιά που λειτουργούν καλά στην πόλη. Υπάρχουν όμως και άλλα που έχουν τερματίσει στη σεζόν. Και η Λίνδος άρχισε σιγά- σιγά να πέφτει ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στα ορεινά του νησιού, όπου οι άνθρωποι δούλεψαν ελάχιστα» δήλωσε ο κ. Κλούβας ο οποίος πρόσθεσε ότι τα έσοδα αυτού του διαστήματος δεν είναι ικανά να καλύψουν την απώλεια των εσόδων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εμείς με 40 ημέρες δουλειάς δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κενά δύο ετών. Το 2020 και το 2021 έτσι όπως δουλέψαμε δηλαδή Ιούνιο με αρχές Ιουλίου και με 40 ημέρες δουλειά δεν φτάνουν για να ορθοποδήσουμε για δύο χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι κατά την άποψή του οι κλάδοι που βγαίνουν κερδισμένοι από την κίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου είναι τα ξενοδοχεία, τα ταξί και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δικύκλων.

«Οι υπόλοιποι δουλέψαμε 30 με 40 ημέρες, ειδικά μέσα στην πόλη καθώς έλειψαν φέτος οι Ισραηλινοί, έλειψαν και οι Σκανδιναβοί που ήταν βασικοί πελάτες μας. Από την άλλη, ο κόσμος μετακινήθηκε στις παραλίες όπου λειτουργούν beach bar και καντίνες με ξαπλώστρες και τραπέζια που μετατρέπονται σε εστιατόρια και προσφέρουν πρωινό, αργότερα φαγητό και το βράδυ ποτό» είπε επίσης ο κ. Κλούβας επισημαίνοντας το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επιβίωση των επιχειρήσεων του είδους σε ό,τι αφορά την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται μάλιστα ότι πληθαίνουν οι φωνές σε τοπικό επίπεδο που ζητούν να μεταφερθεί η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής της, ώστε να μην ξεκινήσει από τον Ιανουάριο αλλά από το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες της εστίασης στην επιβίωσή τους τον χειμώνα και μέχρι να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος η οποία θα φέρει και πάλι έσοδα στα ταμεία τους.
Μάλιστα το αίτημα αυτό το σωματείο το κατέθεσε στην ομοσπονδία του κλάδου την ΠΟΕΣΕ, η οποία με τη σειρά της το έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού, αναμένοντας θετικές εξελίξεις.

«Ζητάμε να μεταφερθεί η ημερομηνία για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και να μην ξεκινήσει από τον Ιανουάριο αλλά από το καλοκαίρι. Το έθεσα και στην ΠΟΕΣΕ η οποία έχει κάνει αίτημα εγγράφως στον πρωθυπουργό και περιμένουμε. Οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολο να βγουν. Αυτή η κίνηση σου δίνει τόση δουλειά που να μην μπορείς να κλείσεις αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορείς να επιβιώσεις. Σου δίνει τόση δουλειά που να έχεις ανοιχτό το μαγαζί σου αλλά να μην φτάνουν τα χρήματα για τα έξοδά σου» κατέληξε ο κ. Κλούβας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό τον καιρό ακόμη κάποια μαγαζιά, κυρίως νυχτερινά, εξακολουθούν να έχουν κίνηση αλλά δουλεύουν με Έλληνες οι οποίοι συμπαρασύρουν και κάποιους τουρίστες. Σε λίγο που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά θα σταματήσει και αυτή η κίνηση, με αποτέλεσμα σταδιακά ο κλάδος να ετοιμάζεται για τους τίτλους τέλους της σεζόν.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών